Despre viruși, Brexit, criză și dureri în cot

Salutare investitori! Azi revin cu câteva cuvinte despre știrile care ne invadează, despre viruși, Brexit, criză și dureri în cot.

De câteva zile au început din nou să scadă cursurile burselor. Toate ziarele au început să scoată de la naftalină pozele cu brokeri care plâng, nori negrii desupra Wall Street-ulului și alte asemenea imagini apocaliptice. După un an în care s-a făcut cu orice pârlit de ETF peste 30% profit nu știu de ce o asemenea corectură ar fi ceva ieșit din comun. Surpriză! Dacă ziarele nu au aflat deja, ei bine bursa cunoaște două direcții. Cum zicea bărânul speculant André Kostolany: la bursă 2 plus 2 nu face niciodată 4 ci mai degraba 5 minus 1.

Viruși, Brexit, criză, dureri în cot
Urmează-ți cursul. Restul e zgomot.

În ultimul timp s-au înmulțit scenariile de criză. Profeții apocalipsei au din nou conjunctură favorabilă. În Germania pe listele bestseller ale lunilor trecute se îngrămădesc cărți care provăduiesc finalul lumii financiare, cel mai mare crash din toate timpurile, finalul tuturor monedelor de pe glob și alte bazaconii.

Unii autori sfătuiesc cititorii să vândă tot și cumpere cât mai mult aur pe care să îl ascundă bine în fundul grădinii pentru ca atunci când vine clipa finală să fie asigurați. Toți acești șarlatani sunt evident mânați din dorința de a vinde cărți, la fel cum ziarele și televiziunile doresc doar captarea atenției, un click în plus. Personal, în momente de slăbiciune a piețelor eu fac ce îmi place mai mult: mă doare în cot.

Cea mai bună metodă, este ignorarea zgomotelor din presă sau de oriunde ar veni. Fac un pas în spate, nu cumpăr sau vând nimic din impulsuri de moment. Datele fundamentale ale companiilor sunt esențiale iar hotărârile de a cumpăra ceva sunt doar alegerea mea fără să ma las manipulat de gargara care ne bombardează pe toate canalele.

Evident trăim vremuri în care piețele de capital sunt cam umflate. Mă refer aici mai ales la piața americană. Nici nu e de mirare după mai bine de 10 ani de creștere masivă. S&P 500 are un PE Ratio de 25,7 (!) iar anul trecut pe vremea asta era 20,4. Un alt exemplu: Nasdaq 100 are un PE Ratio de 27,9 iar acum un an era de 22. Clar vor urma niște corecturi. Când se va întâmpla, peste 2 zile, 2 ani, 12 ani nu știe nimeni, iar cei care anunță cu surle și trâmbițe că știu spun povești nemuritoare. 

Eu adaug lunar și automatizat în toate cele 5 ETF-uri pe care le dețin, atât când piețele sunt ieftine cât și atunci când sunt mai scumpe. În cazul în care prețul îmi surâde și mai am niște crăițari cumpăr și acțiuni individuale. Repet procedeul lună de lună, an de an, fără să mă intereseze părerea cerșetorilor de click-uri.

Nu vă lăsați manipulați de copii de pe youtube care vă explică cum devii milionar în 2 ani sau de blogării care îți explică fără menajamente tot sistemul financiar global iar dacă cumperi un curs sau un seminar de la ei primești gratis un ebook… baliverne despre mindset, motivație, daytrading, crypto-prostii etc. Un rahat frumos ambalat ale unor indivizi care trăiesc din naivitatea publicului larg.

“The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.” Warren Buffett

2 răspunsuri la „Despre viruși, Brexit, criză și dureri în cot”

  1. Avatar
    Silvia Craciun30 aprilie 2020 la 14:34

    Felicitari pentru articole si multumesc pentru informatiile impartasite! Numai bine!

  2. Mischu
    Mischu30 aprilie 2020 la 14:35

    Mulțumesc pentru apreciere!

Lasă un comentariu