O investiție în firma americană 3M la un preț bun

Salutare capitaliști! Azi revin cu o investiție în firma americană 3M. Chiar dacă piețele sunt piperate există companii care se vând la un preț bun. Una dintre ele, este în perioada asta 3M.

Cine e 3M? Firma e un gigant mondial care vinde zeci de mii de produse, unele dintre ele le avem toți prin casă sau pe la muncă. Cunoscută de popor mai ales pentru Post-it sau celebrul Scotch, firma 3M produce tot ce înseamnă lipiciuri, folii, filtre în domenii variate.

O investiție în firma americană 3M
Post-it, poate cel mai celebru produs 3M. Sursa: pixabay.com

Compania este prezentă în foarte multe domenii: birotică, telecomunicații, aeronautică, automobile, transporturi, medicină, etc. Deține în toate domeniile posibile enorm de multe patente.

Firma este celebră nu doar pentru produsele sale dar și pentru integritate și seriozitate față de acționari. 3M plătește din 1916 dividende și a reușit să ridice nivelul acestora de peste 60 de ani (!). Acțiuni 3M se regăsesc în toate fondurile de pensii serioase din America dar și alte tări.

Ca urmare a conflictului vamal dintre SUA și China și o anumită slabire a conjuncturii mondiale, acțiunile 3M au intrat sub presiune în ultimul an ajungând la un preț foarte interesant. Să vedem ce spun cei de la FASTgraphs despre datele fundamentale ale companiei:

FASTgraphs despre datele fundamentale ale companiei 3M.
Sursă: FAST Graphs

Linia negră din imagine reprezintă prețul acțiunilor. El notează în prezent sub media istorică a cursului (în imagine cu albastru). Iar dividendele sunt la un nivel de 3,45% pe an, la un maxim istoric al ultimilor 20 de ani. Nivelul actual se putea obține la 3M doar cumpărând acțiunile în criza financiara din 2008/2009.

Veniturile companiei sunt în creștere, cu o mică scădere în ultimele luni dar cu o prognoză optimistă pentru următorii 2 ani. Nivelul de plată al dividendelor este de 61% din profit (linia albă din imagine) cu mult loc pentru creșteri viitoare. Profitul și dividendele cresc cu o medie de vreo 7% anual, astfel aștept o dublare a dividendelor în următorii 10 ani. Cum ar zice americanii Yield On Cost.

Pe scurt:

  • PE Ratio: 17,5
  • Dividende actual: 3,45%
  • Dividende, media ulimilor 4 ani: 2.64%
  • Pay Out Ratio: 61%
  • Debt/Cap: 58%
  • S&P Credit Rating: AA-

După calculele FAST Graphs 10.000$ investiți în anul 2000 ar fi devenit acum 44.000$ (creșterea cursului + dividende). Spre deosebire, 10.000$ investiți în S&P500 ar fi fost în prezent 24.000$. Evident creșterile istorice nu sunt o garanție a performanțelor viitoare însă ne putem face o imagine a calității firmei.

Ce așteptări am? O creștere constantă de 5-7% pe an mă declară mulțumit. Despre creșterea sănătoasă pe viitor a dividendelor nu imi fac în cazul 3M nici o problemă. Am pus acțiunile în depozitul personal, buy & hold & sleep.

Lasă un comentariu