Prima investiție din Japonia: Japan Tobacco Inc.

Salutare prieteni ai dividendelor! Astăzi revin cu prima investiție din Japonia: Japan Tobacco Inc. firmă care se situează în topul celor mai mari producători mondiali de țigarete.

Compania s-a înființat de peste 100 de ani și are sediul în Tokio. Cel mai mare acționar al companiei este însuși statul japonez cu peste 27% din acțiuni. Firma este cunoscută mai ales mărcilor sale: Camel, Benson & Hedges sau Winston. Pe lângă producerea de țigări, firma a început să se diversifice și în alte domenii de activitate. Actualmente cam 12% din încasări provin din producția de alimente și medicamente.

Prima investiție din Japonia: Japan Tobacco
Sursa: Pixabay.com

La final de iulie am achiziționat câteva acțiuni la concernul britanic British American Tobacco și spuneam atunci că toate cele 5 firme de țigări îmi par atractive. Între timp sunt mândru acționar la toate 5 (!) astăzi voi scrie un pic despre japonezi.

Riscuri și probleme

Cea mai mare piață de desfacere pentru Japan Tobacco este Japonia unde deține majoritatea. Și aici, ca de altfel peste tot în lumea vestică, există trendul de a avea o viață mai sănătoasă, mai puțin alcool și tutun, mișcare, șamd. Pe lângă asta și în Japonia există restricții ale campaniilor publicitare sau interzicerea fumatului în diverse spații publice. Toate duc la probleme pentru producători.

În domeniul țigărilor electronice Ploom TECH și alte variante reprezintă răspunsul japonez la mărcile mai consacrate din vest: IQOS (de la Philip Morris) sau JUUL (de la Altria). Însă firma a acționat destul de târziu și încă nu are succesul așteptat. Cu toate astea este o piață în continuă creștere.

Teza de viitor

Este clar că piața produselor de tutun este în scădere de ani buni. Japan Tobacco a compensat în ultimele decenii prin creșterea prețurilor și achiziții de alte firme. în urmă cu aproximativ 10 ani a achiziționat firma Natural American Spirit iar acum 30 de ani a cumpărat afacerile din afara SUA de la firma Reynolds (de ex. marca Camel).

O bună creștere a cifrelor de afaceri este realizată de Japan Tobacco în piețele emergente. Aici încă se fumează în draci: China, Filipine, Rusia, Bangladesh, etc. În piețele emergente populația crește enorm iar fumatul este încă în mare vogă.

Despre dividende

Politica Japan Tobacco în cea ce privește dividendele este foarte atractivă. De 15 ani crește în fiecare an nivelul dividendelor. La actualul preț al acțiunilor se încasează 7% anual iar rata de plată este aproximativ 70% din profitul companiei.

Japan Tobacco plătește dividendele de două ori pe an iar în ultimii 5 ani a crescut dividendele cu peste 15% anual. Impozitul la sursă este în Japonia 15,3% pentru rezidenții fiscali în Germania. Despre cum se impozitează dividendele pentru cei cu domiciliul fiscal în România, nu am nici o informație.

Nu mă aștept la creșteri spectaculoase ale cursului, doar la o creștere minimă de 1-2% anual, la care adaug cu dragă inimă cele 7% dividende.

Lasă un comentariu