Manifest

Salutare! sunt Mischu și vă urez un călduros “bine ați venit!” pe acest blog. Site-ul își propune să dezbată idei de investiții serioase pentru oameni serioși. Este un jurnal personal de investiții și urmăresc construcția unui depozit solid de acțiuni.

Motivul principal pentru care am ales să investesc și chiar să scriu acest jurnal este nesiguranța financiară a majorității dintre noi. Cea mai mare parte a oamenilor nu dețin decât un contract de muncă și nimic mai mult. Pe lângă asta, vârsta de pensionare crește cu fiecare decadă. Asta ca urmare a creșterii speranței de viață, îmbătrânirea populației, scăderea natalitații, etc. Multe state sunt îndatorate peste urechi și încep să aibă difilcultați în a platii pensiile. Se vorbește de “pensie minimă”, diverse măsuri “de salvare”, speculații politice cu “piloni de pensie”. Eu unul nu vreau să fiu în viitor la cheremul nimănui și doresc să îmi construiesc o anumita siguranță.

Țelul meu este crearea unui venit lunar suplimentar pasiv pe parcursul următorilor ani. Acest venit suplimentar îl voi realiza din invesții. Acesta va fi o îmbunătațire a viitoarei pensii și de ce nu, dacă este posibil, o ieșire mai rapidă la pensie sau un anumit grad de “independență financiară”.

Ce vreau să realizez?

Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de câti bani are nevoie la bătrânețe. Pentru unii e îndeajuns 500€/luna iar pentru alții nu ar ajunge nici 5000. Toată treaba e să fi realist și să rămai cu picioarele pe pământ.

În cazul meu, lăsând la o parte pensia, care nu știu exact cât o să fie, sunt de părere că aș putea realiza în următorii 20 de ani un venit pasiv de cel puțin 1000€/lună. Cu mare plăcere și mai devreme de 20 ani. De ce nu in 15 sau chiar mai repede?

Care e procedura?

La fel ca la o călătorie lungă iți trebuie niște mijloace de transport. În cazul ăsta niște instrumente financiare solide: acțiuni, imobiliare, ETFs, fonduri de investiții, obligațiuni de stat, etc. Pentru mine am ales să merg în principal pe mâna acțiunilor și a imobiliarelor.

Vreau sa fiu econom, să pun de-o parte cu disciplină cel puțin 20% din venit pe care să îi investesc în firme solide, bune plătitoare de dividende. Dividendele vor fi la randul lor reinvestite. Aici mă orientez la lista “dividend aristocrats” dar și la portofoliile unor mari investitori ca Warren Buffett, Bill Gates, Klarman, Spier, Pabrai… sau la investitori instituționali serioși cum ar fi Fondul de pensii norvegian.

Eu am domiciliul fiscal in Germania. Din motive istorice dar și datorită impozitelor, mă orientez îndeosebi catre firme solide din SUA, Germania, Marea Britanie sau Olanda. Nu exclud însă investiții, în procentaj mai scăzut, în alte regiuni.

Există nenumarate strategii la bursă. Eu merg pe mâna maestrului din Omaha și cumpăr acțiuni pe care să le pastrez în depozit zeci de ani, “buy and hold”. Asta e singura strategie care funcționează cu adevarat. “Jucatul la bursă” așa cum se spune prin Italia sau Romania e pierdere de timp. O mare parte din daytraderi sunt faliți sau au o performanță penibilă.

În cazul în care cauți să te îmbogățești peste noapte cu cine știe ce formulă magică, cu forex, cripto-minuni, derivate sau abracadabra-financiară ești la mine pe site în locul greșit. Astea sunt povești iar cei care vând rețete spectaculoase de căpătuire nu sunt decât niște șarlatani.

Important

Această pagină prezintă o părere personală despre investiții. Nu cumpărați acțiuni și nu faceți investiții bazându-vă pe ce citiți aici. Pentru investiții de orice fel studiați cu atenție datele firmelor și asigurați-vă că înțelegeți foarte clar riscurile implicate.

Mischu

Septembrie 2017