Investiție în spitale: Medical Properties Trust

Salutare capitaliști! Revin azi cu o investiție în spitale: Medical Properties Trust (MPW). Achiziția s-a efectuat în urmă cu câteva săptămâni fiind una din companiile în care cu siguranță o să mai investesc în următorii ani, momentan am pus primul pas în ușă și am introdus în portofoliul personal primele acțiuni.

Investiție în spitale: Medical Properties Trust
Spital american din Texas. Sursa: pixabay.com

Medical Properties Trust este un REIT american axat pe închirierea de spații medicale în special spitale și lucrul ăsta îmi place foarte mult pentru că este unul din puținele REITs care are un portofoliu majoritar de spitale. De spitale vom avea și pe viitor nevoie, ba mai mult vor fi din ce în ce mai multe.

Valoarea clădirilor deținută în portofoliu trece de 16 miliarde de dolari dintre care aproximativ 13 miliarde sunt spitale. Aproape două miliarde sunt centre de recuperare și foarte puține sunt alte azile sau birouri.

În total firmă deține 389 de clădiri în 34 de state din SUA dar și în Germania, Marea Britanie, Elveția, Italia, Spania, Portugalia sau Australia.

Compania continuă să crească prin achiziția de noi clădiri și reușește să obțină finanțări foarte bune pe termen lung. Din punct de vedere al dividendelor plătește în jur de 5% anual și crește aceste dividende anual începând din 2015 până în prezent. Practic în cinci ani dividendele au crescut de la 88 de cenți pe acțiune la actualmente 1,07 dolari pe acțiune, practic o creștere de 22 de procente în cinci ani.

Date fundamentale dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs

Unul din riscurile majore al acestei firme este concentrarea foarte mare pe spitale neavând un portofoliu foarte diversificat. Pentru mine personal nu reprezintă un risc, eu chiar am căutat un REIT care să aibă expunere mare în acest domeniu.

De la începutul anului acțiunile companiei au crescut cu aproape 15% și cu peste 30% în ultimele 12 luni. Compania se tranzacționează la un raport preț/FFO de aproximativ 17. Acesta nu este foarte ieftin pentru un REIT însă firma crește foarte bine în ultimii ani și personal nu îmi pare supraevaluată.

Există în Statele Unite și alte astfel de REITs axate pe domeniul medical însă marea majoritate se concentrează fie pe clădiri de birouri, cabinete medicale, azile de bătrâni sau centre de recuperare. Nu există practic în afară de Medical Properties Trust un REIT solid, mare, specializat pe închirierea de spitale.

Dacă există ceva greu de realizat, extrem de costisitor și aproape imposibil este să muți un spital într-o altă locație. De aceea închirierea unei clădiri ca spital devine o realizare destul de lipicioasă care cred că va dura foarte mult timp. Personal sunt convins că Medical Properties Trust este o investiție solidă și de viitor. 

Salutare și rămâneți sănătoși!

Lasă un comentariu