Investiție în firma Altria. Preț bun și riscuri crescute

Salutare stimabili! Săptămâna asta revin cu un post depre o investiție în firma Altria. Un preț bun și riscuri crescute, acum când toți producătorii de țigări sunt căzuți în dizgrația bursei.

Despre firmele de țigări am scris acum câteva săptămâni un articol în care ziceam că declinul acestor firme s-a agravat începând din 2018. Marea îngrijorare a acționarilor este evidend reducerea numărului de fumători la nivel mondial cât și riscurile produse de anumite decizii politice: interzicerea reclamelor, a fumatului public, etc. La final de 2018 se discuta în SUA despre interzicerea țigărilor mentolate iar acțiunile s-au scufundat.

Investiție în firma Altria
Încă multă lume fumează. Sursă: pixabay.com

Între timp au apărut alte probleme. În State sunt anunțați un val de morți ca urmare a utilizării dispozitivelor electronice. E o poveste lungă și se pare ca are legatură cu alte substanțe ilegale fumate cu aceste dispozitive. Momentan se fac cercetări ample și dezbaterea publică este în toi. Dacă vreți să vă adânciți în detalii, vă recomand un episod de podcast foarte bun al celor de la Freakonomics care se îndeletnicește cu această problematică: The Truth About the Vaping Crisis (Ep. 398).

Dacă este ceva care îi displace total Wall Street-ului, asta ar fi incertitudinea. Pentru că plutește foarte multă incertitudine în legătură cu eventuale înăspriri ale legislației, acțiunile firmelor de țigări s-au scufundat și mai mult, ajungând la niveluri istorice.

Hai să vedem un pic cum își câștigă Altria banii. În primul rând trebuie spus că Altria este unul din cei mai mari producători în domeniu. Deține marca Marlboro în SUA, care are o cotă de piață de ca. 40%. Majoritatea încăsărilor provin din vânzarea de țigarete (Marlboro, L&M, Philip Morris, Chesterfield, etc.). Relativ recent firma a început să se diversifice cumpărând mari părți din mari producători de alcool (10% din Anheuser-Busch InBev), țigarete electronice (35% din firma Juul) sau canabis (45% din firma Cronos). De asemenea deține și un departament de vânzări de vinuri (cam 3% din încasări).

Investiție în firma Altria
Analiză grafică. Sursă: fastgraphs.com

Cert este că cu toate frânele, incertitudinile și vuietele presei, încasările și dividendele cresc de la an la an și nu pare ca acest trend să se oprească prea curând după cum se observă și în graficul celor de la FastGraphs.

Pe scurt datele fundamentale:

  • PE Ratio: 11,77
  • Dividende actual: 6,82%
  • Dividende, media ulimilor 4 ani: 4,70%
  • Creștere anuală medie a dividendelor în ultimii 5 ani: 10%
  • Pay Out Ratio: 79%
  • Debt/Cap: 69%
  • S&P Credit Rating: BBB

OK. Toate bune și frumoase, care sunt riscurile? Mda. asta e marea bubă, iar prețul mic al acțiunilor are anumite cauze. Consumul de țigări în Statele Unite scade treptat de foarte mulți ani, lumea e orientată din ce în ce mai mult spre un stil de viață mai sănătos și activ. Se adaugă riscuri legislative care să îngreuneze cumpărarea de țigări sau chiar interzicerea unor produse (ex: țigările electronice).

Eu am investit fără prea mari emoții într-o mică poziție în Altria. Am cumpărat 6 acțiuni pentru care am plătit în total 262€ reprezentând acum 1% din depozitul personal. Urmăresc în continuare compania și nu exclud să adaug alte acțiuni la noi căderi bursiere. Pe lângă riscuri consider că există și o grămade de șanse pentru firmă: legalizarea canabisului, răspâdirea masivă a țigărilor electronice, diversificarea companiei în alte domenii cum ar fi alcool. De asemeni chiar dacă numărul de fumători scade, creșterea prețurilor compesează iar cele 6,8% dividende anual îmi vor recupera rapid investiția. Actualmente dețin acțiuni la toate cele 5 companii de top din domeniu: Philip Morris, Altria, British American Tobacco, Japan Tobacco și Imperial Brands.

Ce așteptări am? O creștere constantă de 5-7% pe an a dividendelor și a încasărilor mă declară mulțumit. Am pus acțiunile în depozitul personal, buy & hold & sleep.

Lasă un comentariu