Prețurile acțiunilor scad încet topindu-se ca untul la soare

Chiar acum când scriu aceste rânduri prețurile acțiunilor scad încet topindu-se ca untul la soare. Asta cu toate că în urmă cu vreo 10 zile toți indicii erau la prețuri record.

prețurile acțiunilor scad încet
Stai liniștit. Sursa: pixabay.com

În vremea aia nu erau însă atâtea orașe blocate cum se întâmplă acum în China sau prin Italia sau nu se făceau cumpărături în panică cum se întâmplă acum în toată Europa, America sau prin Asia.

Prețul petrolului este în cădere liberă și implicit prețul acțiunilor la cele mai importante companii petroliere cum ar fi Chevron, Exxon, Shell etc. Alte firme puternic afectate sunt firmele de turism sau companiile aeriene. Cam toate au scăzut până la 30% în câteva zile. Cine are un pic de tupeu și niște bani la ciorap poate să faca niște achiziții bunicele. Azi de pildă dividendele la Shell au ajuns la 9,2%.

În cea ce mă privește, în orice caz nu mă panichez și nu o să o vând nici o acțiune din depozit. Le voi păstra pe toate și chiar dimpotrivă o să cumpăr acum când prețurile au devenit mai accesibile încercând să mă mențin împotriva curentului.

Când se va termina corectura în care ne aflăm nu știe nimeni și s-ar putea ca o lungă perioadă de timp să fie turbulențe. Totul e să nu îți pierzi nervii, să rămâi cu picioarele pe pământ și să cumperi în continuare.

Dacă arunci o privire în depozitul personal o să vezi prepoderent o singură culoare: roșu. E semn că totul e în minus și că există pierderi. Marele adevăr este că sunt doar pierderi teoretice, adică sunt pierderi doar dacă vinzi. Dacă stai potolit, peste 5-10-20 de ani nu o să îți aduci aminte de zilele astea.

Cum zicea Warren Buffett: dacă nu ai curaj să cumperi, stai măcar liniștit. Adică, nu te căca pe tine și nu vinde când momentul este cel mai prost.

Lasă un comentariu