Ce s-a mai întâmplat la burse în primele 9 luni din 2019

Salutare stimabili! Ce s-a mai întâmplat la burse în ultimele 9 luni? Nimic spectaculos. În afară de riscurile politice care vuiesc prin presă, firmele serioase își văd în continuare de treabă și încearcă să ocolească tensiunile politice.

Crash scurt în Argentina, tensiuni în Hong Kong, Taiwan, Italia, Brexit și mai ales partida de poker a lui Trump cu China. Asta e tematica care duce la o volatititate crescută a prețurilor la bursă. Politică incoace și încolo, nu uităm că noi cumpăram acțiuni care sunt părți din afaceri serioase ci nu prețuri. Mă concentrez pe afaceri, date fundamentale ale firmelor, încăsări și profituri în creștere ci nu pe ce povestesc politicienii pe twitter.

Câinii latră, caravana trece. Politicienii vin și pleacă, companiile serioase continuă să își vadă de business.

Ce s-a mai întâmplat la burse în primele 9 luni din 2019
Să vedem ce spune bolul de cristal. Sursa: pixabay.com

Să vedem care a fost evoluția, mai ales aruncând un ochi peste oceane în SUA și Emerging Markets dar și către alte active în vogă în ultimele luni (evoluție măsurată în USD) :

  • Bitcoin +170%
  • US REITS +27%
  • Petrol +26%
  • Nasdaq100 +24%
  • S&P500 +21%
  • Aur +18%
  • Emerging Markets +7%

Campion este bitcoinul, care continuă să crească în draci. Toată lumea așteaptă noul halving în 2020. Mai 2020 e marea speranță a speculanților.

Imobiliarele americane sunt și ele în creștere masivă după căderile din anii trecuti. Pe fondul temerilor că ar putea crește dobânzile, a fost o vreme în 2017-2018 când se puteau face niște achizitii de REITs la prețuri bune. Din păcate am ratat momentul, aștept cu drag următoarea corecție.

Indicii Nasdaq100 sau S&P500 au crescut cu peste 20% , la fel și evoluția petrolului sau a aurului a fost pozitivă. Pentru că în 2020 sunt din nou alegeri în SUA m-aș mira să fie mari căderi bursiere. Probabil că administrația americană o să facă pe dracu’ în patru să mai câștige niște votanți. Deschideți pungile de popcorn și urmăriți spectacolul.

Deocamdată bursele cresc iar profeții apocalipsei așteaptă nerăbdători să sară din vizuini cu lozincile bine-cunoscute: ți-am zis eu! ha! vine sfârșitul lumii!! Că o să vină o corectură e clar. Când și cum nu știe nimeni iar restul sunt povești nemuritoare. Strategia mea e buy & hold, adaug cât mai multe acțiuni în portofoliul personal, ignor basmele, stau flexat și încasez dividende.

Lasă un comentariu