Primul ETF. Am ales Emerging Markets de la Vanguard

Primul ETF, am ales Emerging Markets. Salutare capitalisti si prieteni ai dividendelor! Inceputul lui 2019 vine cu o noua decizie financiara pe care o sa o descriu in cateva cuvinte in cele ce urmeaza. Incepand de anul asta am ales sa economisesc lunar intr-un ETF specializat pe Emerging Markets (tari emergente/ in curs de dezvoltare). Pentru cei care inca nu stiu ce este un ETF sau ce este Emerging Markets o sa fac o scurta lamurire.

shanghai
Shanghai, China. Sursa: pixabay.com

In primul rand, ce este un ETF?

ETF sau exchange-traded fund, este un construct finaciar, un fond care copiaza in mod automat un index si este tranzactionat la bursa. Un index este un pachet de actiuni care reprezinta o anumita piata, de pilda DAX 30 – Gemania, IBEX 35 – Spania, S&P 500- SUA, MSCI World, Emerging Markets, samd. Indexul este copiat automatizat, iar micii investitori reusesc astfel sa isi bage banii in mod diversificat intr-o regiune, tara, domeniu de activitate, etc.

Unul din avantajele majore ale ETF-urilor este costul redus, acesta pentru index-urile consacrate este sub 1% pe an. De pilda S&P 500 se gaseste la 0,07% anual cea ce este foarte convenabil.

Ce este Emerging Markets si de ce am ales sa investesc acolo?

Pentru Emerging Markets, tari emergente / in curs de dezvoltare, exista 2 indexuri mari. Avem MSCI Emerging Markets cu 24 de tari si FTSE Emerging Markets cu 23. Diferenta intre ele nu este prea mare, FTSE considera Coreea de Sud ca tara dezvoltata si nu o include in index. In fine, eu am ales FTSE pentru ca brokerul meu are in oferta etf-uri de la firma americana Vanguard care lucreaza cu index-urile FTSE.

Am ales sa investesc in tarile in curs de dezvoltare din doua motive principale. In primul rand este greu, aproape imposibil de cumparat actiuni din China, Vietnam, India, samd. Majoritatea nu se pot cumpara de non-rezidenti fiind interzis sau se pot achizitiona pe cai ocolite prin American Depositary Receipt (ADR) si alte constructe ale unor banci vestice. Super complicat.

Al doilea motiv e reprezentat de potentialul de dezvoltare. Acolo economiile au mult de recuperat si cresc cu repeziciune, iar majoritatea pupulatiei lumii traieste in tarile astea. O piata gigantica plina de oameni motivati care vor sa traiasca mai bine, sa consume, etc.

Sa vedem cateva date ale Vanguard FTSE Emerging Markets?

ETF-urile astea sunt nenumarate si au diverse propritati. Pentru mine conteaza trei chestiuni esentiale:

  • Indexul sa fie replicat fizic, nu swap. Adica sa cuprinda actiunile fizice 1:1 si nu prin alte constructe financiare.
  • Sa plateasca dividendele incasate nu sa le reinvesteasca automatizat. Vreau cash-flow.
  • sa se poata cumpara fractional prin sume investite lunar in mod automat.

La brokerul meu a indeplinit criteriile astea etf-ul celor de la Vanguard. Sa vedem ce tari cuprinde FTSE Emerging Markets. Dupa cum se poate vedea mai jos, prima pozitie e China cu 34,7% urmata de Taiwan cu 14, 1%, India cu 11,7%, samd.

unbenannt
Sursa: Vanguard

Daca va uitati dupa Romania in tabel nu o sa aveti succes. Romania nu este inclusa in categoria pietelor emergente, fiind inca departe de aceasta incadrare. In total sunt incluse peste 4600 de actiuni, primele 10 pozitii cuprind ca. 20% din valoarea totala si sunt urmatoarele:

unbenannt
Sursa: Vanguard

Costurile cu acest ETF sunt de 0,25% anual. Iar dividendele sunt actual in jur de 2,3%. Pentru toate detaliile de exemplu perfomanta istorica, puteti sa intrati pe situl celor de la FTSE, la Vanguard sau pe datele oferite de diversi brokeri sau portaluri finaciare.

Strategie. Ce urmeaza.

In principiu nu urmeaza mare lucru, totul este automatizat. Adica, brokerul imi trage automat banii din cont pe data de 01 a lunii, cumpara actiuni din ETF-ul asta iar actiunile raman pe vecie la mine in depozit. buy & hold & sleep 🙂 . Momentan este singurul ETF in care investesc.

5 răspunsuri la „Primul ETF. Am ales Emerging Markets de la Vanguard”

  1. Pingback: Trei firme rusești în care voi investi: Gazprom, MMC și Sberbank - Mischu

  2. Pingback: Strategia mea pentru ETF-uri este definitivată - Mischu

  3. Pingback: Un FAQ cu aproape tot ce trebuie să știi despre ETF-uri - Mischu

  4. Pingback: Un raport pentru mai 2020 - Mischu

  5. Pingback: Un raport pentru iulie 2020 - Mischu

Lasă un comentariu