O investiție într-un monopol energetic. Red Eléctrica de España

Salutare prieteni! Revin la început de lună cu o nouă investiție proaspătă: Red Eléctrica de España (REE). O investiție într-un monopol energetic. Dacă în portofoliul personal nu aveam încă nici un furnizor de utilități, a sosit vremea pentru primele achiziții.

Prima achiziție din acest domeniu este Red Eléctrica, o firmă bine cunoscută europenilor pasionați de companii bune plătitoare de dividende.

Red Eléctrica de España controlează rețeaua electrică a țării
Red Eléctrica de España controlează rețeaua electrică a țării. Sursa: pixabay.com

Compania s-a înfințat în anul 1985 fiind prima firmă la nivel mondial cu domeniu de activitate doar rețele electrice. Controlează aproape întreaga rețea de curent electric a Spaniei cu peste 40.000km de rețea și a devenit companie listată la bursă în anul 1999. Nu este implicată în producerea energiei și obține 92% din încasări în Spania.

Principalul acționar este statul spaniol cu 20% iar restul de 80% din acțiuni sunt tranzacționate la bursă. Prin lege, datorită importanței stategice, nu se permite nici unui alt acționar să dețină mai mult de 3% din companie. Astfel există mai mulți acționari mai mari însă toți sub 3 procente: Lazard, BlackRock, Vanguard, Fondul de pensii norvegian, etc.

Afacerea este extrem de sigură și foarte clar reglată de legislație, astfel că veniturile companiei sunt bine calculabile pentru toate părțile implicate. Din punctul meu de vedere este o firmă predestinată pentru orice portofoliu de cursă lungă.

Red Eléctrica plătește dividende de două ori pe an în lunile ianuarie (interim dividend) și iulie (final dividend). La prețul de astăzi al acțiunilor se obține un randament de 5,8% anual. Nivelul de plată este undeva în jurul valorii de 70% din profit. Red Eléctrica crește dividendele în mod constant în fiecare an de 20 de ani (!).

Cursul este destul de stabil, veniturile foarte sigure. Nu văd în Red Eléctrica vreo explozie bursieră ci doar o creștere mică anuală la care se adugă cele 5,8% dividende pe an. O să adaug la acestă poziție de fiecare dată când apare vreo slăbiciune a cursului.

Alte firme aproape monopoliste în acest domeniu de activitate din Europa sunt după cunoștiințele mele, de exemplu: Terna în Italia; în devenire E.ON în Germania sau evident Transelectrica în România. Terna și E.ON o să aterizeze și ele în curând în portofoliu.

Cam atât pentru azi. Rămâneți cu urechile ciulite.

Lasă un comentariu