Trei firme rusești în care voi investi: Gazprom, MMC și Sberbank

Salutare prieteni! Azi vin cu noi idei de investiții, de data asta cu trei firme rusești în care voi investi în viitorul apropiat. Dacă cea mai mare greutate a portofoliului personal o reprezintă SUA și Europa de Vest nu neglijez nici piețele emergente chiar dacă procentual nu au o pondere prea mare în portofoliul personal.

Firme rusești în care voi investi
Moscova, centrul financiar. Sursa: pixabay.com

Anul acesta am început să investesc lunar într-un ETF al celor de la Vanguard axat pe piețe emergente. Despre asta am scris într-o postare anterioară. În ETF-ul de la Vanguard, Rusia ocupă doar 4,5%, acolo marea greutate o are China și în general Asia. Pe lângă acest ETF aș dori să aleg și câteva acțiuni bune platnice de dividende, pentru o mai bună diversificare.

Am început să mă uit la firme rusești încă de la începutul anului. În primul rând trebuie spus că indexul rusesc reprezintă la ora actuală una din cele mai ieftine piețe de pe glob. Nu a fost niciodată foarte scump însă acum datorită evaluarilor ridicate mai ales din SUA, decalajul sare în ochi.

Câteva date despre indexul MSCI Russia:

  • PE Ratio: 6
  • Număr de acțiuni: 26
  • Dividende: actual ca. 4% anual
  • Sectoare de activitate: 50% energie, 20% materiale, 20% finanțe, 5% bunuri de consum și 5% altele.
  • Evoluție în ultimii 5 ani: creștere medie de 12% anual (curs + dividende, calculat în euro).

Care sunt firmele cele mai importante din Rusia și care este componeța indexului?

Sursă: extraetf.com

Primele 10 poziții reprezintă 83,5% din totalul indexului MSCI Russia. Piața rusească a avut o evoluție foarte bună în ultimii ani și continuă în continuare să fie foarte ieftină. Nu e de mirare datorită riscurilor politice mari și greutatea cu care se poate investi acolo.

În cazul în care nu dorești un ETF și ai vreau să achiziționezi câteva acțiuni individuale rusești, o să afli cu surprindere că nu se prea poate. La fel ca în cazul României, este imposibil pentru un mic investitor străin să cumpere direct acțiuni la vreo firmă listată la bursa locală. Acesta se poate face doar dacă ai domiciulul în țara respectivă și un cont la un broker local, cea ce este absolut inutil.

Singura variantă posibilă din afara Rusiei este achizitionarea de acțiuni prin intermediul așa numitelor ADR listate în statele Unite sau GDR la Londra.

În cazul meu pot fără probleme să achiziționez ADR americane pentru majoritatea companiilor rusești listate în State. Am pus un ochi în principal pe trei firme rusești:

Gazprom

De Gazprom a auzit toată lumea. E lider mondial în producția de gaze naturale și livrează practic întreaga Europă. Recent construiesc în draci conducte noi care să reducă riscurile politice (prin Marea Nordului către Europa de Vest spre a ocoli Ucraina, Polonia, etc.) sau spre a livra alte piețe, ca de exemplu conductele spre China.

PE ratio este sub 5 (!) iar dividendele sunt în jur de 8% anual. E clar una din cele mai mari fime de pe mapamond, extrem profitabilă cu probabil cea mai mică evaluare de pe piață. Cel mai mare acționar este evident statul rus care este interesat de încasarea dividendelor. După legea rusească companiile controlate de stat sunt obligate să plătescă 50% din profituri sub formă de dividende. Gazprom a fost exceptat de la regula asta ca urmare a uriașelor investiții în gazoducte însă excepția se apropie de sfârșit.

MMC Norilsk Nickel

Norilsk este lider mondial în producția de nichel și paladium. Pe lângă cele două metale este un foarte mare producător de cupru dar și o gramadă de alte metale și resurse: aur, argint, cobalt, iridium, telur, cărbune, etc… Explorează și produce nu doar în Rusia, are mine proprii sau e partener la diverse activități miniere peste tot în lume: SUA, Australia, Africa.

PE Ratio este de 8,5 iar dividendele sunt 10% pe an. La fel ca în cazul Gazprom, acționar majoritar este statul. Încasările sunt efectuate după cum urmează: Europa 50%, Asia 25%, America de Nord si Sud 15%, Federatia Rusă și altele 10 %. Compania este evident dependentă de prețurile mondiale ale metalelor însă foamea de resurse naturale mai ales în Asia va continua.

Sberbank

Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia și Europa de Est iar pe ansamblu în întreaga Europă este pe locul 3. Firma controlează practic întregul proces de creditare al economiei rusești și are peste 135 de milioane de clienți privați.

Sberbank este în continuă expansiune, banca are filiale în întreaga Europă de Est dar și în Turcia, SUA, Marea Britanie, etc. Statul rus deține pachetul majoritar de acțiuni. PE Ratio este de 6 iar dividendele sunt actual cam 8% anual.

Cam astea ar fi indeile mele despre Watchlist-ul de toamnă. Piața rusească o găsesc interesantă și ieftină iar cele trei firme listate de mine sunt lideri în sectoarele lor de activitate atât regional dar și cu o mare greutate pe plan mondial. Riscurile politice râman importante, astfel pozițiile mele vor fi destul de mici 1-2% din totalul portofoliului.

Un răspuns la „Trei firme rusești în care voi investi: Gazprom, MMC și Sberbank”

  1. Avatar
    Manolache Vasile17 august 2020 la 18:15

    Interesant.

Lasă un comentariu