Cu un ETF în întreaga lume. O investiție simplă și diversificată

O bună întrebare este: cum poți să investești cu un singur ETF în întreaga lume. Atunci când sunt alese investișii cu ETF-uri părerile sunt împărțite. Există oameni care preferă 2 ETF-uri (Developed World + Emerging Markets), 3-4-5… bucăți, specializate pe continente, țări, sectoare economice, mărimea firmelor, etc.

Investește cu un ETF în întreaga lume
Un singur ETF pentru întreg globul. Sursa: pixabay.com

Dacă nu ai chef să îți bați capul și vrei o soluție simplă, efectivă și automatizată există varianta unui singur ETF care acoperă toate piețele de pe glob. În Germania, țara în care trăiesc, există 2 posibilități pentru acestă soluție oferite de marii actori mondiali ai ETF-urilor.

Prima variantă sunt ETF-urile celor de la iShares, HSBC sau Lyxor care investesc copiind indexul MSCI ACWI (MSCI All Country World Index) . Acesta investește în 1.516 firme la nivel global, la costuri de 0,25% până la 0,60% anual. Cel mai mare ETF pe acest index este cel de la iShares cu un volum de peste 1,4 miliarde euro. Prețul e destul de piperat cu 0,60% anual.

A doua varianta este soluția oferită de firma Vanguard, care urmărește indicele britanic FTSE All World. În principiu este cam aceiași poveste, se investește la nivel global în peste 3.200 de firme, la un preț de 0,25% anual, cu un volum de peste 2,4 miliarde de euro. Firma Vanguard este celebră pentru prețurile extrem de bune la toate produsele sale.

În alegerea mea m-am axat pe câteva cerințe care îmi sunt extrem de importante:

 • Indexul sa fie replicat fizic, nu swap. Adica sa cuprinda actiunile fizice 1:1 și nu prin alte constructe financiare.
 • Să plătească dividendele încasate nu să le reinvestească automatizat. Vreau cash-flow.
 • Să se poată cumpăra fracțional prin sume investite lunar în mod automat.

Cerințele astea mi-au fost îndeplinite de produsul Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, în care am început deja să investesc lunar. Prima poziție în acest ETF se află deja în portofoliul personal. Haideți să vedem câteva caracteristici esențiale: are peste 3.200 de companii; P/E Ratio este 16,2; raport curs/activele firmelor 2,0; dividendele sunt actual 2,19% anual platite în 4 tranșe. În ultimii 5 ani a avut o creștere medie de 10,29% pe an.

Sursa: Vanguard

Care este împărțirea pe regiuni? Aceasta este realizată în funcție de mărimea piețelor, acesta metodă este folosită și de indexul MSCI ACWI. America de Nord domină cu 57% din total, urmată de Europa cu 19,3%. Statele în curs de dezvoltare sunt reprezentate cu doar 9,9%.

Care este împarțirea pe sectoare de activitate? Finanțele sunt cele mai bine reprezentate cu 21,8% urmate de tehnologie, industrie. Nimic spectaculos nici aici, impărțire tipică pentru indici mari ca MSCI World, Emerging Markets, S&P 500, etc.

Sursa: Vanguard

Care sunt cele mai mari poziții? La fel ca la alți indici globali organizați în funcție de valoarea pe piață a firmelor și aici pe primele poziții sunt marii coloși: Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, Google etc. Pentru că indicele este foarte mare cu mii de acțiuni, primele poziții nu cântăresc prea mult.

Sursa: Vanguard

Care sunt avantajele și dezavantajele investiției într-un index global? Investițiile într-un ETF global ca cel ales de mine aduc o grămadă de avantaje pentru investitori. Pe lângă avantaje există și anumite aspecte negative pe care le voi lista aici.

Pozitiv:

 • Diversificare masivă în mii de companii chiar de la început
 • Reducerea masivă a riscurilor datorită diversificării
 • Investiție lichidă. Se pot vinde rapid ca o acțiune
 • Transparență. Copiază 1:1 un index
 • Se poate investi cu sume mici, începând de la 25-50€ pe luna

Negativ:

 • Costuri. 0,25% pe an nu sunt costuri mari însă se adună în timp
 • Riscuri la produsele de tip swap (nu este la Vanguard cazul)
 • lipsa dreptului de vot, pe care îl preia ETF-ul (aici Vanguard)
 • teoretic obții doar o medie a pieței și ratezi niște șanse (discutabil)

Care este strategia mea? Nu e mare lucru, totul este automatizat. Adică, brokerul imi trage automat banii din cont pe data de 01 a lunii, cumpără acțiuni din ETF-ul ăsta iar acțiunile rămân pe vecie la mine în depozit: buy & hold & sleep 🙂

Salutare și investiții reusițe!

8 răspunsuri la „Cu un ETF în întreaga lume. O investiție simplă și diversificată”

 1. Pingback: Despre fondul de pensii norvegian. Cum să investești cu cap - mischu

 2. Pingback: Strategia mea pentru ETF-uri este definitivată - Mischu

 3. Pingback: Investesc într-un ETF pe Europa dezvoltată oferit de Vanguard - Mischu

 4. Pingback: Un FAQ cu aproape tot ce trebuie să știi despre ETF-uri - Mischu

 5. Pingback: Un raport pentru mai 2020 - Mischu

 6. Pingback: Câteva principii de bază pentru investitorul de cursă lungă - Mischu

 7. Pingback: Un raport pentru iulie 2020 - Mischu

 8. Pingback: Regula celor patru procente pentru pasionați și alte filosofii - Mischu

Lasă un comentariu