10 acțiuni de tip „growth” pentru următorii 10 ani

Salutare tineret capitalist! Azi revin cu o temă mai specială și anume despre 10 acțiuni de tip “growth” alese pe sprânceana Mischului pentru următorii 10 ani. Nu e chiar stilul meu de investiții dar am și eu prin portofoliu anumite firme care cred eu că se vor remarca în viitor și vor face lumea mai bună. Măcar una pe an pot să adaug fără emoții căci temelia depozitului rămân pentru totdeauna ETF-urile solide globale iar astfel de poziții nu cântăresc mare lucru în balanță.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani

Personal nu agreez jucatul la păcănele la burse cu tot felul de hype-uri. Astea vin și trec precum starea vremii. Ba sunt la modă firmele de metale rare, ba canabisul, ba imprimantele 3D, hidrogenul și câte și mai câte bazaconii am tot auzit de-a lungul anilor… Dacă vrei neapărat niște poziții mai acidulate poți să rezolvi problema cu un ETF pe Nasdaq 100 ori cu un 5% din total în niște firme de suflet care crezi tu că vor fi următoarele rachete bursiere. Nu mai mult însă că riști să încurci borcanele.

De asemenea aș evita păreri de ziariști și tot felul gazete al căror scop în viață e rata de click-uri. Practic de aia ți-a dat statul cap, să gândești, altfel rămâi la un ETF global și nu mai trebuie să îți schingiuiești neuronii cu tot felul de mode. Încă o chestie esențială ar fi să conștientizezi că astfel de active sunt foarte volatile. Mișcări de 50% în ambele direcții nu sunt ceva ieșit din comun. Dacă nu ai stomac pentru așa ceva timp de 10 ani, poți să o lași baltă și tot la un ETF ajungi, mult mai sănătos.

Evident există multe păreri și opinii pe această tematică. Fiecare are trăirile lui. Asta e doar o opinie personală iar site-ul ăsta e doar un blog care nu înlocuiește cărțile despre investiții. Exemplele alese azi de mine în cele ce urmează se vor doar un punct de plecare în studiul individual și nicidecum vreun îndemn de a cumpăra acțiuni la vreo companie anume. Ce cumpără fiecare este o alegere pur individuală. Fiecare e major, vaccinat și are capul pe umeri când cumpără acțiuni. Acestea fiind spuse, asta e lista Mischului pentru un buy & hold cinstit de 10 ani, în ordine alfabetică:

Amazon

E înființat încă din 1994 iar la bursă din 2004. Personal sunt client Amazon din 2005 și am putut pe pielea mea să urmăresc evoluția firmei de-a lungul timpului care este senzațională. Dacă la început vindea cărți americane, CD-uri și DVD-uri, a ajuns azi să domine comerțul lumii vestice. Mai mult decât atât pe lângă comerț online s-a răspândit în toate domeniile posibile: video streaming, plăți online, publicație carte, supermarket-uri, farmacie, reclamă, cloud samd. Actual are peste 1,3 milioane de angajați la nivel mondial.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: încasările continuă să crească susținut cu 37% anual. Au peneterat toate domeniile posibile și au încă planuri de expansiune: logistică, sateliți, asigurări, medicină…  O posibila creștere a acțiunilor va fi probabil când vor face un split. Momentan acțiunile se vând în jurul a 3.400€/bucata care este cel puțin vizual cam scump pentru micii investitori chiar dacă în zilele noastre poți cumpăra fracțional. Posibil ca un split (împărțirea numărului de acțiuni în mai multe bucăți) poate avea rezultate spectaculoase (vezi Apple, Tesla etc). De asemenea dacă firma va fi împărțită la bursă în mai multe divizii separate, acestea vor avea o valoare bursieră mult mai mare decât actualul conglomerat. Se presupune că doar AWS (divizia de cloud) ar avea independent o valoare mai mare decât Amazonul actual. Din punctul meu de vedere, client fiind de mai bine de 15 ani, nu există ceva mai simplu și mai ușor de folosit cand cumperi ceva online în toată lumea vestică. Exemplu: săptămâna trecută luni am comandat ceva la ora 10 dimineața și a fost livrat la ora 6 seara. Practic la nivel de mulțumire al clientului, calitate al serviciilor nu are încă concurență iar deja două generații de oameni folosesc în fiecare zi serviciile lor. În opinia mea Amazon e deja o firmă de siguranță națională în multe state.

Riscuri: concurență (SEA, Alibaba, JD, Zalando, MercadoLibre etc.). Posibile riscuri politice prin reglementarea unor tendințe monopoliste.

Cloudflare

Compania oferă servicii de infrastructură și securitate web plus oferă soluții DNS și DDoS. A fost înființată în anul 2009 și s-a listat la bursa americană în 2019 la 15$ pentru o acțiune. Astăzi, doi ani mai târziu, o acțiune Cloudflare costă 167$, practic un 10x în doi ani.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Cloudflare
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: poate cea mai mare șansă a firmei este realizarea unei așa numite The Bandwidth Alliance cu Microsoft, Google, Alibaba, Tencent, etc. prin care se încearcă mutarea serviciilor dintre cloud-uri fără a se percepe taxe, un fel de alianță împotriva poziției oarecum dominante a Amazon AWS. Serviciile de securitate sunt din ce în ce mai importante și vor rămâne primordiale în viitor. Încasările cresc cu 50% anual, firma nu este încă profitabilă, se pune actual accent pe creștere rapidă, profitul este încă pe plan secund.

Riscuri: ca orice firmă de tehnologie care crește nebunește și evaluarea este spectaculoasă. Un minus 30-50% se poate întâmpla oricând. Orice știre negativă sau vreo schimbare minoră în tehnlogie poate înjumătății valoarea companiei. Riscuri legate de legislație, riscuri de siguranță.

Coinbase

În ultimii ani asistăm la o adevărată bulă gigantică a criptomonedelor, NFT-urilor și alte bazaconii cu sau fără viitor. Coinbase este o bursă care s-a înființat încă din 2012, are sediul în San Francisco și s-a listat în aprilie 2021. Pe această platformă se pot tranzacționa Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Bitcoin Cash, XRP, Litecoin șamd și se pot schimba în dolari, euro și lire sterline. Platforma este sub jurisdicția fiscului american, Coinbase este cunoscută pentru dorința de a crea un mediu legal pentru tranzacționarea produselor crypto.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Coinbase
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: Dacă vreo criptomonedă anume se va impune ori dacă NFT-urile au vreun viitor nu poate să prezică nimeni. Cert este că toată această nebunie are nevoie de un loc, o bursă unde aceste lucruri se pot tranzacționa în siguranță. Coinbase este singura bursă crypto listată la bursa americană. Practic este singura acțiune listată la bursă care poate profita din plin de această manie. Compania este extrem de profitabilă din prima clipă a listării iar încasările și profiturile cresc spectaculos. Una din zicătorile care se pretează cel mai bine pentru această teză pentru Coinbase ar fi istoria febrei aurului din California secolului 19. La vremea aia nu s-au îmbogățit cei care căutau efectiv aur și trăiau ca niște șobolani ci mai degrabă cei care au făcut enorm de mulți bani au fost fabricanții de lopeți și târnăcoape sau cei de bluejeans. Așa și idea mea despre Coinbase: nu contează dacă o acțiune sau o criptomonedă crește sau scade, bursa face oricum bani cu cât mai mulți disperați participă la tranzacționare.

Riscuri: cel mai mare risc este reprezentat de legislație. În cazul în care americanii interzic tranzacționarea criptomonedelor acțiunile vor avea o cădere spectaculoasă. Un alt risc major este reprezentat de concurență.

Crowdstrike

Compania s-a înființat în 2011 în California și s-a listat la bursa americană în 2019. Crowdstrike își câștigă banii prin servici de securitate în internet, printr-o platformă destul de cunoscută în America și care s-a remarcat de-a lungul vremii prin implicarea în diverse acțiuni de clarificare a unor cyberatacuri celebre: asupra Sony în 2014, Partidul Democrat în 2015/2016 etc.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Crowdstrike
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: de la listarea la bursă acțiunile Crowdstrike au făcut peste 300%. Firma nu este încă profitabilă căci are o orientare masivă spre creștere. Încasările firmei cresc cu 80% anual iar profitul cu peste 30% anual. Domeniul în care activează este esențial pentru viitor și vor fi din ce în ce mai mulți bani investiți.

Riscuri: concurența, de pildă o altă firmă foarte agilă și tânără este SentinelOne, ori Check Point Software aus Israel sau mai vechii Palo Alto Networks ori chiar Cisco.

Google / Alphabet

Alphabet, compania-mamă a Google nu cred că mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Produsele sale le utilizăm cu toții în fiecare zi de ani de zile. Personal am cont la ei de pe vremea când aveai nevoie de invitație pentru asta.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Alphabet Google
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: creșterea este de neoprit, doar în ultimii 1,5 ani acțiunile s-au dublat. Încasările cresc cu peste 12% anual iar profitul cu 17%. În domeniul publicității online este un gigant care își împarte piața cu puțini actori iar în domeniul căutării pe internet încă nu are o concurență de luat în seamă. Din punctul meu de vedere oferă niște produse senzaționale la care e extrem de greu de renunțat.

Riscuri: singurele riscuri mari sunt cele legate de stoparea prin legislație a unor tendințe monopoliste care ar putea afecta încasările.

MercadoLibre

Firma e una din poveștile de mare succes ale bursei mondiale. Compania este o firmă din Argentina, o țară cunoscută în domeniul financiar mai degrabă pentru diverse dezastre. MercadoLibre este un fel de Amazon și Ebay al Americii Latine care s-a răspândit rapid pe întreg continentul sud-american. Pe lângă o platformă de comerț online, firma mai are o grămadă de alte servicii printre care o platformă puternică de plăți online: MercadoPago un fel de Paypal specific Americii de Sud.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Mercadolibre
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: comerțul online este încă la început de drum. În America de Nord de pildă doar 15% din mărfuri se cumpără online, tendința este evident de creștere masivă. De-a lungul timpului marii actori ai comerțului online și-au împărțit continentele și regiunile: Amazon în America de Nord și Europa, SEA în sud-estul Asiei, China e dominată de Alibaba iar în America de Sud foarte tare este MercadoLibre. Creșterea a fost până în moment monumentală, din 2007 până acum acțiunile au făcut peste 5.500%. Pe principiul că țările Americii de Sud sunt încă la început de drum în toate domeniile posibile iar MercadoLibre domină continentul, cred că această creștere va continua, poate nu în același ritm dar serviciile lor vor fi din ce în ce mai căutate.

Riscuri: concurența între giganții mondiali. De pildă SEA a început să își ofere serviciile și în America de Sud. De asemenea MercadoPago are destule firme concurente de pildă PagSeguro ori StoneCo.

Salesforce

Compania oferă în cloud servicii de marketing, vânzări, contabilitate, relații clienți, etc pentru firme de toate mărimile pe întreg globul. Este concurentul poate cel mai de temut al celor de la Oracle sau SAP. Firma s-a înființat în 1999 și a fost listată la bursă în 2004.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Salesforce
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: față de concurență oferă servicii mult mai diverse, foarte calitative și la prețuri bune. În vreme încasările firmelor concurente stagnează Salesforce crește încasările cu 24% anual. Serviciile oferite sunt de neimaginat într-o companie a viitorului. Din ce în ce mai multe firme caută astfel de servicii care o dată achiziționate sunt aproape imposibil de schimbat cu un alt produs.

Riscuri: concurența nu doarme și încă împărțirea pieței este deschisă.

SEA Limited

Firma e un conglomerat din Singapore cu o creștere explozivă în ultimii ani. Are trei domenii principale de activitate,  toate cu un viitor luminos: comerț online cam 40% din încasări, jocuri video cam 50% din încasări și alte servicii printre care plăți online. Practic este un fel de Amazon ori un MercadoLibre al Asiei de sud-est cu excepția că mai are o divizie extrem de puternică de jocuri video. Creșterea este senzațională, din 2017 până în prezent acțiunile au avut o creștere de peste 2.100%, firma este încă în creștere susținută și este încă neprofitabilă.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani SEA
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: aici nu pot decât să reiau ce am spus la Amazon și la MercadoLibre: comerțul online, un domeniu de viitor, SEA își accentuează poziția dominantă în Asia de sud-est, o regiune foarte interesantă care va avea cu siguranță un viitor luminos și o creștere fulminantă: Singapore, Malaezia, Vietnam, Indonezia, Filipine, etc. Divizia de jocuri video este și ea de mare viitor, între timp se fac din jocuri video mai mulți bani decât din industria filmelor sau cea muzicală. SEA are o expansiune puternică și pe alte continente, de pildă este din ce în ce mai activă în America de Sud dar mai recent în Europa. Acum câteva zile au pornit primele site-uri de comerț online în Franța și Spania de exemplu.

Riscuri: expansiune pe alte continente poate fi costisitoare și riscantă. Concurență puternică în toate domeniile: comerț online, jocuri video, plăți.

Snowflake

Compania s-a înființat în 2012 și este listată la bursă din septembrie 2020. A făcut valuri încă de la început prin faptul că printre primii investitori în Snowflake este chiar Warren Buffett. Firma oferă prin cloud servicii de stocare și analize de date, așa numitele data warehouse (DW sau DWH) sau enterprise data warehouse.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Snowflake
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: creștere accelerată într-un domeniu care este tot mai important, datele sunt noul petrol cum se spune mai nou. Management foarte bun, investitori celebri încă din start.

Riscuri: concurența altor giganți din domeniu: Microsoft, Google, Amazon AWS și multe alte companii mai mici și mai noi pe piață.

Square

Puțin cunoscută în Europa, Square este o companie care facilitează plăți pentru mici afaceri și persoane private și a fost înființată în San Francisco în 2009 iar din 2015 este la bursă. S-a lansat cu un produs revoluționar, o mic dispozitiv de înfipt în telefon prin care să primești plăți cu o carte de credit, de exemplu. Ulterior au lansat și alte produse, de pildă app-ul Cash App are în State zeci de milioane de utilizatori și probabil își va face în curând apariția și în Europa, deocamdată este doar în UK. Compania este profitabilă, în ultimul an încasările s-au dublat, profitul nu este încă foarte strălucit.

10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani Square
10 acțiuni de tip "growth" pentru următorii 10 ani
Sursa: Google Finance

Teză: Square are șansa să devină un așa-numit superapp alături de Paypal. Între timp facilitează și servicii bursiere, de pildă se pot tranzacționa criptomonede, se pot efectua plăți între utilizatori sau chiar poate oferi credite ori cărți de debit. Recent au cumparat Afterpay, o altă firmă de succes australiană. Expansiune în forță.

Riscuri: concurență gen Paypal, Stripe, Apple Pay ori Google.

***

Aici sunt listate prețurile acțiunilor menționate de mine la data de 21.10.2021. Pun această listă pentru a vedea care este rezultatul alegerii mele peste un an. Presupun că au fost investite sume egale în toate cele 10 poziții, să vedem care este performanța acestei liste în comparație cu S&P500, Nasdaq 100 și MSCI World.

CompaniePreț/acțiune la 21.10.2021
Amazon3.435$
Cloudflare182$
Coinbase300$
Crowdstrike284$
Google2.837$
MercadoLibre1.583$
Salesforce289$
SEA363$
Snowflake342$
Square265$

Ne vedem cu o analiză la data de 21.10.2022 iar cu cea finală peste 10 ani în 2031 (sic!).

***

Cam ăsta a fost delirul meu de azi despre 10 acțiuni de tip „growth” pentru următorii 10 ani. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul există o pagină de cafele iar dacă vreți să aruncați un ochi în depozitul meu cu toate cifrele și datele mergeți la Patreon.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:

Salutare, weekend reușit și investiții raționale! Bääääm!

Become a Patron!

Lasă un comentariu