Știi ceva? Acțiunile mai și scad. Pe bune!

Azi nu am să scriu despre cine știe ce formulă magică, mindset și alte rahaturi inutile de care e plin internetul. Tot timpul îmi place să rămân pe sol nu să plutesc prin bula din web cu care ne-am obișnuit fiecare. Dacă te-ai apucat de cumpărat acțiuni în ultimii ani sau chiar mai recent pe un telefon mobil și te crezi pe Wall Street, ei bine tinere știi ceva? Acțiunile mai și scad. Pe bune!

Știi ceva? Acțiunile mai și scad. Pe bune!

M-am gândit să descriu azi cele mai mari “chifle” din portofoliul personal și poate să explic în câteva vorbe care e treaba cu firmele astea și dacă mă afectează cumva dacă am și acțiuni care scad prin depozit. Pentru că majoritatea celor care scriu ori vorbesc despre investiții nu o să menționeze decât campionii, aproape toți “uită” de acțiunile aflate în minus. Despre campionii din depozit, cu altă ocazie.

Chifla numărul 1: Bayer -52%

Bayer am cumparat prin 2017. Scurt timp după Bayer a achiziționat Monsanto din SUA la un preț piperat și a preluat o căruță de probleme, mai precis niște procese gigantice în State cu oameni care s-ar fi îmbolnăvit de cancer folosind în trecut anumite produse Monsanto în grădinărit. Lucrurile s-au mai stabilizat între timp, acțiunile însă sunt și acum căzute în dizgrația acționarilor. 

Fundamental Bayer se vinde foarte ieftin la un PE de 9, un raport active/preț de 1,6, dividende la 3,8% anual. Profitul crește susținut, anul ăsta câștigă mai bine decât în 2019 și prognozele sunt pozitive pentru viitor. Negativ: managementul are mult loc de mai bine, cum e tradițional la majoritatea companiilor germane iar procesele din America încă mai pot produce costuri mari.

Afacerea după preluarea Monsanto își câștigă banii 45% din genetica plantelor, 45% produse farmaceutice și restul din bunuri de larg consum. Există fantezii de împărțire a firmei în mai multe companii mai mici care separat să aibă o valoare la bursă mult mai mare decât în prezent. Cu toate riscurile și nesiguranță, personal nu vând Bayer.

Chifla numărul 2: Kraft Heinz -31%

Kraft-Heinz am cumpărat în 2018 pe fondul scăderilor susținute la bursa americană. Firma e binecunoscută în Europa cu toate că peste 70% din încasări vin din SUA. Produsele alimentare vândute de Kraft-Heinz le găsim în orice supermarket. Poziția din portofoliu am văzut-o și pe la -60%, astfel în prezent situația s-a îmbunătățit substanțial.

Cu toată revenirea din ultimele luni, firma se vinde încă sub valoarea activelor la 0,98 și la un PE Ratio de 16. Creșterea pe viitor nu o să fie spectaculoasă. Și aici sunt fantezii de vânzare, separare, etc. Cel mai mare acționar este Warren Buffett care deține prin Berkshire circa 26% din companie. De vândut nu se pune problema, mâncare o să avem nevoie și dacă conducem mașini electrice.

Chifla numărul 3: Simon Property -30%

Simon este un REIT american, cel mai titrat REIT din categoria mall-urilor. Deține cele mai fițoase mall-uri din State din cele mai bune locații din America. Familia Simon controlează afacerea, nu se pune problema de greutăți financiare.

Pe fondul pandemiei, toate REIT-urile au avut de suferit iar mall-urile poate cel mai mult. Cine a avut curaj și nu s-a căcat pe el în martie anul trecut putea face o afacere senzațională. Eu am avut Simon în portofoliul personal și la -70%. Treptat lucrurile si-au mai revenit, multe mall-uri s-au deschis, începem să fim vaccinați și lucrurile intră încet în normal. Încasările sunt înca mult sub cele de dinainte de pandemie dar în creștere. Personal nu se pune problema să vând Simon. Buy and hold.

—-

Ce fac cu acțiunile astea? Ei bine, răspunsul e mai simplu decât orice: NIMIC. În toți anii ăștia m-am imunizat ca după 10 vaccinuri. Pur și simplu nu mă mai afectează trepidațiile depozitului. Dacă sunt convins de respectiva companie, îmi place și găsesc modelul de afaceri ca fiind sustenabil nu am motive să vând. Personal vând ceva foarte rar și chiar dacă va da vreo firmă din portofoliu faliment acest lucru nu mă va afecta mai deloc, având o diversificare serioasă cu peste 70 de poziții în ETF-uri și acțiuni individuale. Buy & hold & sleep asta e tot.

Același lucru e valabil pentru cei care investesc în ETF-uri solide cu sute sau mii de companii. Atunci când dă vreo firmă faliment iar acesta reprezintă 0,01% din totalul ETF-ului, te va durea fix în posterior. Vei dormi liniștit precum un lac de munte.

Toată industria creată în jurul poveștilor despre îmbogățire rapidă, trading, agitații inutile, prezențe repetitive în media, au un singur scop: vânzarea de cursuri, software, seminarii ori încasarea taxelor de tranzacționare. În cazul jucătorului de ruletă, singurul care face bani din asta este cazinoul iar în cazul day trading-ului cel aflat în profit este doar brokerul. Stați flexați, doar investițiile pe termen lung funcționeză cu adevărat, restul sunt basme și păcănele.

Acest post se vrea doar un punct de plecare și este doar un imbold în a judeca rațional. Cea mai bună alegere pe care o poți face la început de drum ar fi să citești câteva cărți serioase nu să îți pierzi vremea cu baliverne.

Cam asta a fost delirul meu de azi, rămâneți cu urechile ciulite. Nu uitați să demolați butonul de share, să trageți un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, să fiți sănătoși! V-am salutat și ne vedem pe:

„Only liars manage to always be ‘out’ during bad times and ‘in’ during good times.” Bernard Baruch

Salutare și investiții de cursă lungă! Bääääm!

3 răspunsuri la „Știi ceva? Acțiunile mai și scad. Pe bune!”

 1. Avatar
  Adrian17 aprilie 2021 la 09:57

  Salutare, Mischu! Ai dreptate, așa cum ai demonstrat în atâtea alte scrieri de-ale tale pe teme similare. Ai atins un subiect de mare actualitate. Mă izbesc la tot pasul de pseudospecialisti în investiții care au impresia că dacă au pierdut bani grei la bursă sunt îndreptățiți să-i învețe pe alții ce și cum să facă pentru a avea succes. Iar cei care pun botul la poveștile lor își merită soarta.

 2. Avatar
  Adrian17 aprilie 2021 la 10:03

  Și da, acțiunile mai și scad, cum e firesc să se întâmple, așa după cum după fiecare deal e o vale.

 3. Mischu
  Mischu17 aprilie 2021 la 10:29

  Salut Adrian! Da, internetul e plin de prostii. Totul trebuie citit la rece cu un ochi critic.

Lasă un comentariu