Am investit în Alibaba. Scurtă analiză

Salutare tineret capitalist ori doritor să devină! Luna asta am atacat pușculița și am investit în Alibaba, o primă poziție directă a mea din depozitul personal într-o firmă din China. Azi câteva idei despre Alibaba cu o scurtă analiză a companiei.

Am investit în Alibaba. Scurtă analiză

Alibaba este comparată foarte des cu Amazon. În vest lumea are tendința de a explica firme din piețele emergente căutând omologi prin SUA. Comparația cu Amazon nu se potrivește chiar în totalitate chiar dacă într-o oarecare măsură modelul de afacere se aseamănă. 

Vremurile în care firmele din China erau încă un pont fierbinte și necunoscute investitorilor de pretutindeni au cam apus. Între timp marii giganți chinezi ca Alibaba, Tencent, Baidu etc. nu mai sunt un secret fiind în topul 10 al celor mai valoroase firme de pe mapamond. Evoluția din ultimul deceniu a fost una chiar spectaculoasă. 

1. Cum își câștigă Alibaba banii

Gigantul chinez își împarte afacerea în mai multe sectoare de activitate. Misiunea firmei este: to make it easy to do business everywhere. Partea principală a afacerii este Core Commerce. Aici se regăsesc mai multe platforme de vânzare atât en-gros si en-detail. Practic Alibaba prin site-urile sale este actual cel mai mare magazin virtual din lume. 

  • De pildă pe platforma 1688.com compania oferă vânzări publicului din China iar prin Alibaba.com oferă cea mai mare platformă B2B de pe mapamond. Prin B2B înțelegem Business-To-Business iar asta înseamnă concret că prin acest site Alibaba reunește mari firme de comerț internațional din 190 de țări.
  • În comerțul cu amănuntul sau Business-To-Consumer (BTC), firma are două platforme extrem de active: Tmall pentru piața chineză și AliExpres ori Alibaba pentru piața internațională. Aici diverși comercianți își pot expune și vinde produsele către publicul larg. Ca diferență față de Amazon, Alibaba nu oferă produse proprii ci este doar o platformă. Avantajul este că nu are nevoie de mari investiții în parcuri de logistică sau în armate de muncitori.
  • Un al mod de comerț este partea de Consumer-To-Consumer (C2C). Aici se remarcă platforma Taobao unde oricine ca persoană privată ori ca mică firmă poate lista produse spre vânzare asemănător ca pe platforma americană Ebay. 

O altă activitate extrem de importantă mai ales pentru viitorul firmei este partea de Cloud-Computing unde Alibaba este de asemenea prezentă. În China este liderul de piață în acest sector iar în lume pe locul 4 după Amazon, Microsoft și Google. La final de 2020 Alibaba ocupa 6% din piața mondială.

Infographic: Amazon Leads $130-Billion Cloud Market | Statista You will find more infographics at Statista

Alte sectoare mai mici din activitatea Alibaba sunt  Digital Media and Entertainment. Aici se remarcă platforma Youku care este în topul platformelor video din China sau Innovation initiatives and others în care compania oferă diverse servicii în mediul digital. 

Pe lângă activitățile de comerț, media ori servicii mai există un uriaș component financiar al afacerii. Este vorba de compania Ant Financial care aparține Alibaba și care este estimată la peste 150 miliarde de dolari. Cel mai cunoscut produs este AliPay – cea mai mare platformă de plăți online din lume. Recent s-a dorit listarea la bursă a firmei Ant Financiar însă listarea a fost stopată de guvernul chinez din motive politice.

2. Există mai multe tipuri de acțiuni Alibaba? 

Pentru toți cei care vor să investească în companii chinezești trebuie menționat clar că achiziția directă de acțiuni la bursele din China este pentru aproape imposibilă. Străinii nu pot cumpăra acțiuni direct la aceste companii din motive de securitate. Pentru a avea totuși acces la capitalul vestic Alibaba a creat un holding în Insulele Cayman și pentru el certificate de tip ADR la bursele americane sau europene. Practic cea mai tranzacționată acțiune sub simbolul BABA (ISIN: US01609W1027) la bursa din New York este un ADR. Acesta îl dețin și eu.

În noiembrie 2019 cu foarte mult tam-tam a fost listată o parte a firmei și la bursa din Hong Kong. Alibaba a emis acțiuni noi special pentru Hong Kong mărind numărul de acțiuni ale firmei. Vechii acționari au fost un pic diluați în valoare de vreo 13 miliarde de dolari. Practic din 2019 mai există un tip de acțiune Alibaba listat în Hong Kong sub simbolul 9988.HK. Un ADR american este echivalent cu 8 acțiuni listate în Hong Kong. Toată taravura are un scop clar: în cazul unor complicații politice cu americanii, toate ADR-urile vor fi transferate la Bursa din Hong Kong la un raport de 8:1. Bursa de acolo este accesibilă fără probleme de străini (de exemplu cu un broker ca Interactive Brokers ori vreun reseller al acestora).

3. Câteva date fundamentale

Încasările firmei și evoluția lor în timp este impresionantă. Dacă în 2012 încasările erau în jur de 3 miliarde $, au ajuns în prezent la peste 90 de miliarde $ iar creșterea este susținută. Dacă în 2012 compania câștiga 0,28 $ / acțiune, a ajuns în prezent la 9,05$. Alibaba nu plătește dividende.

Creșterea încasărilor a mai scăzut în ultimii ani, cu toate astea este mare, în prezent la peste 30% anual. Datoriile sunt mici și nu reprezintă o problemă. Profitabilitatea este foarte ridicată în prezent la ca. 40%. Deși se estimează că Alibaba deține cam jumătate din piața chineză de comerț online, între timp a început să se dezvolte masiv și concurența (exemplu: JD.com sau Pinduoduo).

În ultimele luni acțiunile au avut un clar trend negativ iar asta nu datorită încasărilor sau profiturilor ci mai degrabă situației politice internaționale (tensiuni îndeosebi cu SUA ori Taiwan) dar și datorită unor reglări de conturi politice cu Jack Ma, fondatorul firmei.

La momentul de față acțiunile se vând în opinia mea destul de ieftin la un PE Ratio de vreo 25. Pentru o firmă care crește cu peste 30% pe an în comerțul online este foarte puțin. Ca să pun lucrurile în perspectivă, Amazon are un PE Ratio de 77 (!) de 3 ori mai mare, la o creștere anuală asemănătoare pe moment.

Mai trebuie avut în vedere că în Asia lucrurile sunt abia la început. Dacă în lumea vestică fiecare Gigel are acces la internet oricând, în China cam 60% din populație. Dinamica este pozitivă și rapidă nu numai în ceea ce privește accesul la tehnologie și internet dar și ca urmare a creșterii susținute a populației în părți mari din Asia.

Pentru mine trăgaciul a fost apăsat atunci când am citit că inclusiv Charlie Munger a cumpărat recent un pachet mare de acțiuni Alibaba în valoare de vreo 37 milioane $. Actual reprezintă 19% din portofoliul său de la Daily Journal. Munger a făcut ultima achiziție acum vreo 8 ani.

4. Posibile riscuri și ceva șanse

Evident că evaluarea firmei la bursă la un preț mic vine la pachet cu o serie de riscuri. Pentru că nimic pe lumea asta nu e gratis, prețul bun obținut are în partea opusă a balanței și o mulțime de factori negativi.

Probabil cel mai mare risc este reprezentat de tensiunile internaționale cu SUA dar și cu alte țări asiatice ca Japonia ori Taiwan. Practic un conflict în regiune ar destabiliza întreg comerțul internațional iar acțiunile Alibaba ar avea cu siguranță de suferit.

Tot ca risc politic aș aminti totuși că sistemul din China nu este unul tocmai liberal. Pot apărea pe viitor tensiuni interne ori legislația se poate schimba în orice moment. Jack Ma, fondatorul firmei a dispărut luni de zile după ce a criticat regimul iar compania a avut de suferit recent plătind ceva amenzi usturătoare pentru a mai calma situația.

Un alt risc demn de semnalat este intransparența firmelor chineze. Dacă pentru firmele americane ori europene există reguli foarte clare în China bilanțul contabil e extrem de alambicat și greu de controlat. Șansele să citim în datele fundamentale niște basme sunt mult mai mari decât la companiile din vest.

După mintea mea acțiunile Alibaba sunt interesante pentru cei care nu vor neapărat dividende și sunt în căutarea unei firme solide din piața chineză ori asiatică în general. Practic prin Alibaba poți cumpăra o bucată din creșterea unor afaceri cu viitor în piețele emergente: comerț online, cloud, plăți online etc. Personal am pus în depozit câteva acțiuni Alibaba pe care planific să le păstrez mult și bine. Pentru cei care nu vor să se complice cu acțiuni individuale cea mai elegantă metodă este un ETF axat pe piețele emergente unde Alibaba este deja vreo 5% ori un ETF care acoperă întreaga lume.

—-

Acest post se vrea doar un punct de plecare în studiul individual și nicidecum vreun îndemn de a cumpăra Alibaba ori acțiuni la vreo companie anume. Ce cumpără fiecare este o alegere pur individuală. Ca întotdeauna, singurul sfat activ pe care îl pot face e să citești câteva cărți serioase despre investiții, nu să îți pierzi vremea cu baliverne.

Pentru cei care vor să adâncească ceva mai mult decât să frece menta pe internet, o carte despre viitorul Asiei pe care pe mine m-a motivat:

Cam asta a fost povestea mea de azi, rămâneți cu urechile ciulite. Nu uitați să striviți butonul de share, să trageți un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, să fiți iubiți! V-am salutat și ne vedem pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

(*) Affiliate-link

Become a Patron!

Lasă un comentariu