Investiție imobiliară pe 4 continente cu un singur ETF

După câteva articole mai mult filosofice am pus mâna pe tastatură și revin cu o nouă investiție. De data aceasta în imobiliare. Prin investiții în imobiliare multă lume se gândește la achiziționarea unei case, apartament, teren, spațiu comercial. Acesta urmează să îl închirieze ori să îl revândă. O idee foarte bună dar care necesită mai mult capital și ceva bătaie de cap.

Am investit în imobiliare printr-un ETF pe 4 continente
Investiții în imobiliare. Sursa: Pixabay.

Există posibilitatea să investești în imobilare și cu sume mai mici prin achiziționarea de acțiuni la un dezvoltator notat la bursă. De exemplu cea mai mare companie nemțească este Vonovia. Aceasta cumpără, construiește și închiriază apartamente deținând actualmente 400.000 de unități în Germania. Există firme care construiesc și închiriază fabrici, centre comerciale, spitale, etc.

Asemenea firme există în întreaga lume, poți investi cam în orice țară de pe orice continent. Pentru că eu nu cunosc piețele imobiliare din diverse țări și doresc o anumită diversificare am ales să merg pe mâna unui ETF care este bine diversificat (pe țări, feluri de imobile, tipuri de companii).

La broker-ul meu am avut mai multe variante iar alegerea mea s-a axat ca în cazul ETF-ului pe Emerging Markets pe următoarele criterii:

  • Indexul sa fie replicat fizic, nu swap. Adica sa cuprinda actiunile fizice 1:1 si nu prin alte constructe financiare, derivate, etc.
  • Sa plateasca dividendele încasate nu să le reinvestească automatizat. Vreau cash-flow.
  • să se poată cumpăra fracțional prin sume investite lunar în mod automat.

Preluând criteriile astea, am ales iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF, pe care îl găsiți peste tot la orice broker serios folosind seria ISIN: IE00B1FZS350.

Să vedem ce face acest ETF și în ce am ales să investesc lunar. În primul rând trebuie menționat ca și acest ETF urmează un index. Este vorba de indexul imobiliar FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+ Index al Bursei din Londra.

Cuprinde 312 fime de imobiliare răspâdite în țări dezvoltate de pe 4 continente: America de Nord, Europa, Asia și Australia.

Sursa: site oficial iShares

Cea mai mare greutate o are America de Nord, cea ce din punctul meu de vedere este foarte bine. Alocația geografica îmi place foarte mult. Faptul că ETF-ul nu e prezent și în țările în curs de dezvoltare nu mă afectează căci eu am deja o expunere acolo prin ETF-ul Emerging Markets.

În cea ce privește alocația pe tipuri de imobile sau domenii de activitate ale fimelor constituente și asta îmi pare foarte bine diversificată:


Sursa: site oficial iShares

Aici imi place că nu sunt numai spații comericale sau mall-uri ci sunt cuprinse și o grămada de cladiri de birouri, clădiri rezidențiale, fabrici. hoteluri, etc.

Pe site-ul oficial se pot vedea toate cele 312 poziții, am ales să pun aici doar primele 10, cele mai mari:


Sursa: site oficial iShares

Se poate observa că diversificarea este și în cazul ăsta foarte mare, cea mai mare poziție Simon Property reprezintă doar 3,8% din total. Cea mai mare firmă nemțească, Vonovia deja menționată de mine mai sus, este prezentă cu doar 1,8% din total.

Alte chestii și cifre demne de menționat ar fi media P/E Ratio care este 15,27. Aș zice decent. Raportul curs/active este de 1,48, bunicel. Iar dividendele așteptate în 2019 sunt de 3,45%, iarăși destul de bine. Pentru că nu este totul roz, această divesificare are și niște costuri care sunt destul de mari pentru un ETF. Costurile de administrare sunt de 0,59% anual, fiind platiți direct din dividende.

Stategia personală: investit automatizat, lunar, pe termen nelimitat. Dividendele de aproape 3%, daca scădem costurile de administrare, vor fi și ele reinvestite. Buy & hold.

Riscuri posibile: căderi ale piețelor imobiliare gen 2008/2009, riscuri monetare, riscuri legate de schimbări de legislație, etc.

7 răspunsuri la „Investiție imobiliară pe 4 continente cu un singur ETF”

  1. Pingback: Firme care plătesc dividende lunar. Câteva REITs - mischu

  2. Pingback: Despre fondul de pensii norvegian. Cum să investești cu cap - mischu

  3. Pingback: Strategia mea pentru ETF-uri este definitivată - Mischu

  4. Pingback: O listă pentru micul investitor în REITs americane - Mischu

  5. Pingback: Scurt ghid despre cum cumperi un apartament în Germania. Al doilea apartament - Mischu

  6. Pingback: Investiții imobiliare între beton și hârtie - Mischu

  7. Pingback: Ce este un REIT? - Mischu

Lasă un comentariu