App de cumpărat Bitcoin, acțiuni fracționale și alte nebunii

Piața de brokeraj este în continuă mișcare în toată lumea, concurența este acerbă și evident în folosul micului consumator. Azi m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre două app-uri de cumpărat Bitcoin, acțiuni fracționale și alte nebunii moderne. Pentru că nu îmi place să bat câmpii menționez că ambele app-uri sunt testate de mine cu bani reali și le am instalate.

App de cumpărat Bitcoin, acțiuni fracționale și alte nebunii
Unelte. Imagine Free-Photos de pe Pixabay

Cele două app-uri sunt firme nemțești serioase, nu îmi place să scriu despre tot felul de capcane pe care le găsești și dacă vrei și fără să vrei la orice căutare pe internet. Dacă ai domiciliul în România, nu vei avea acces decât la unul din app-urile prezentate, dar lucrurile se schimbă rapid și sunt convins că în timp ajung toate și pe meleagurile noastre. Să vedem despre ce app-uri este vorba.

Bison

Dacă ești pasionat de criptomonede, ceea ce nu recomand decât cu părți minuscule din portofoliu, Bison poate fi pentru tine destul de interesant. Mai ales că presupun că nu este prea cunoscut în România.

Bison (*) este un app care aparține de Bursa din Stuttgart și oferă tranzacționare și custodie pentru Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple și Bitcoin Cash. Instalarea este simplă pe orice telefon iar cetățenii români sunt acceptați și au nevoie de un pașaport. Din câte am înțeles, nu permit înregistrarea cu o carte de identitate. 

În app vei putea cumpăra și vinde criptomonedele menționate și vei avea în app un wallet unde să-ți păstrezi ce ai achiziționat. Știu că puriștii vor spune “bă nene, dacă nu ai cheia personală, nu ai bitcoinii…”. Da, îmi e clar! Dar dacă crezi că Bursa din Stuttgart o să-ți șterpelească banii, nu e nici o problemă, Bison oferă posibilitatea să îți salvezi criptomonedele pe un alt wallet, ba chiar și invers, să încarci la ei criptomonede de pe acel wallet extern.

Din punct de vedere al costurilor, acestea sunt zero. Bison câștigă doar din comisionul de vânzare/cumpărare, nu există vreo taxă lunară.

Personal nu sunt vreun fan al criptomonedelor, am cumpărat niște bitcoin acum vreo doi ani să nu mor prost și vor rămâne acolo pe veci. Nu vând nimic, nu fac trading, este clasicul buy and hold. Dacă pe viitor vor avea vreo valoare rămâne de văzut. În orice caz dacă te mănâncă în posterior să cumperi Bitcoin sau alte criptomonede, consider că Bison e o unealtă serioasă comparativ cu alte bazaconii de pe internet.

Mai multe informații: Bison App(*)

Trade Republic

Una din probleme micului investitor începător este alegerea unui broker serios cu care să cumperi acțiuni sau ETF-uri. În ultimul timp s-au înmulțit foarte mult posibilitățile și pentru cei cu domiciliul în România și lucrurile par să se dezvolte rapid în continuare. Despre ce posibilități de brokeraj ai din România, am scris un articol în urmă cu câteva săptămâni.

Probabil multă lume a auzit de Robinhood, un broker legendar din America care a explodat în ultimii doi ani. Ei bine nu a trecut multă vreme de la succesul acestuia și pentru că nu e valabil europenilor, au început să apară prin Europa primele copii. Una din ele este Trade Republic, un broker german cu licență bancară în Germania care este într-o expansiune explozivă. 

Momentan este accesibil doar celor cu domiciliu în Germania iar pentru Austria au deschis o listă de așteptare. Pe site-ul lor declară însă că vor să se extindă și în alte țări europene. Dacă o să apară prin România sta deocamdată scris în stele.

Trade Republic(*) e simplu, intuitiv și ieftin. Are în program 7.800 de acțiuni și ETF-uri, la care se adaugă peste 40.000 de derivate pentru pasionații de senzații tari și păcănele. Costurile lunare sunt zero. Un trade (o vânzare sau o cumpărare) costă 1€. 

Pe lângă asta, mai oferă cumpărare fracționară  lunară, automatizată  pentru 1.000 de acțiuni (în principiu din USA, Marea Britanie, Germania) și vreo 300 de ETF-uri de la iShares. La cumpărarea automatizată costurile sunt zero iar suma investită este de minim 10€/lună.

Unele opțiuni sunt minimaliste și evident sunt și alte app-uri care poate oferă o opționalitate mai mare, mai multe acțiuni etc. Mie îmi place siguranța oferită, tehnic e brici plus și faptul că firma are domiciliul în Germania fiind sub controlul finanțelor germane. Spre exemplu îmi place foarte mult și Trading 212(*) dar combinația de firme din Marea Britanie / Bulgaria plus Brexitul mă fac foarte sceptic. Personal folosesc Trade Republic doar ca al doilea broker, mai mult experimental, cu sume minimale și sunt foarte mulțumit.

Mai multe informații: Trade Republic(*)

Cam asta ar fi povestea de azi. M-am gândit să expun pe scurt două unelte mai puțin cunoscute prin România despre care sigur veți mai auzi pe viitor. Dacă le folosiți ori ba, e treaba fiecăruia. Important e să rămâneți sănătoși și cu urechile ciulite.

***Acest post este doar o părere personală despre servicii de brokeraj.

(*) Affiliate-link

Lasă un comentariu