Una din ideile bune din 2019 a fost investiția în AT&T

Una din ideile bune din 2019 a fost investiția în AT&T. La final de 2018 și începutul acestui an, gigantul de telefonie și media american AT&T a fost într-o cădere accentuată ca urmare a unei stagnări a încasărilor și a temerilor legate de concurență.

Cunoscând în oarecare măsură istoria și seriozitatea firmei nu am stat mult pe gânduri și am cumpărat o mică poziție de 20 de acțiuni care îmi oferă peste 7% dividende anual. Cursul s-a stabilizat și el, momentan arătând un profit de peste 20% în depozitul personal.

2019 a fost investiția în AT&T
AT&T are o poveste lungă. Sursa: pixabay.com

AT&T are o istorie impresionantă, compania își are rădăcinile încă de la invenția telefonului și a fost multă vreme un monopol american. Chiar și astăzi este cel mai mare distribuitor de servicii de telecomunicații din America de Nord. AT&T este un dividend aristocrat, crește dividendele constant de 35 de ani.

Hai să vedem cum își câștigă AT&T astăzi banii. 90% din încasări provin din servicii de telecomunicații (telefon, internet, televiziune prin cablu și satelit) iar 10% din încasări provin din firma de media Warner Media achiziționată recent. Aproape 95% din încasări sunt făcute în SUA la care se adăugă mici afaceri în Mexic, Brazilia, Europa, etc.

Date fundamentale dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs

Privind graficul celor de la FAST Graphs, compania nu pare scumpă, PE Ratio fiind sub media istorică, chiar dacă acțiunile au crescut cu 25% în 2019. Pe scurt datele fundamentale:

  • PE Ratio: 10,74
  • Dividende actual: 5,34%
  • Dividende, media ultimilor 4 ani: 5,97%
  • Creștere anuală medie a dividendelor în ultimii 5 ani: 2,3%
  • Pay Out Ratio: 58%
  • Debt/Cap: 47%
  • S&P Credit Rating: BBB

OK. Toate bune și frumoase, care sunt riscurile? Una din minusurile fimei sunt grămada de datorii, de peste 150 de miliarde. Momentan la dobânzile astea microscopice nu e nici o problemă însă pe viitor pot apărea probleme, chiar dacă compania a început în ultimul timp să reducă din datorii. Un alt minus este concurența crescândă. Pe lângă eternul rival Verizon, în ultimul timp crește presiunea din partea T-Mobile care s-a răspândit tot mai agresiv în SUA.

Alături de riscuri sunt și o grămadă de șanse. Au cel mai mare număr de abonați și o poziție foarte bună în startul unor noi tehnologii, de pildă introducerea 5G. Se adăugă Warner Media cu celebrul HBO care are șansa să devină un actor important în streaming. O dată cu achiziția Warner, afacerile s-au mai diversificat, AT&T nu mai este doar un provider de telefonie și internet.

Cam asta ar fi toată povestea mea despre AT&T. La căderi mari bursiere probabil o să mai adaug acțiuni ale companiei și stau cu ochii și pe concurență, Verizon este și ea o firmă interesantă.

Lasă un comentariu