Una din ideile bune din 2019 a fost investiția în AT&T. La final de 2018 și începutul acestui an, gigantul de telefonie și media american AT&T a fost într-o cădere accentuată ca urmare a unei stagnări a încasărilor și a temerilor legate de concurență.
Cunoscând în oarecare măsură istoria și seriozitatea firmei nu am stat mult pe gânduri și am cumpărat o mică poziție de 20 de acțiuni care îmi oferă peste 7% dividende anual. Cursul s-a stabilizat și el, momentan arătând un profit de peste 20% în depozitul personal.

AT&T are o istorie impresionantă, compania își are rădăcinile încă de la invenția telefonului și a fost multă vreme un monopol american. Chiar și astăzi este cel mai mare distribuitor de servicii de telecomunicații din America de Nord. AT&T este un dividend aristocrat, crește dividendele constant de 35 de ani.
Hai să vedem cum își câștigă AT&T astăzi banii. 90% din încasări provin din servicii de telecomunicații (telefon, internet, televiziune prin cablu și satelit) iar 10% din încasări provin din firma de media Warner Media achiziționată recent. Aproape 95% din încasări sunt făcute în SUA la care se adăugă mici afaceri în Mexic, Brazilia, Europa, etc.

Privind graficul celor de la FAST Graphs, compania nu pare scumpă, PE Ratio fiind sub media istorică, chiar dacă acțiunile au crescut cu 25% în 2019. Pe scurt datele fundamentale:
- PE Ratio: 10,74
- Dividende actual: 5,34%
- Dividende, media ultimilor 4 ani: 5,97%
- Creștere anuală medie a dividendelor în ultimii 5 ani: 2,3%
- Pay Out Ratio: 58%
- Debt/Cap: 47%
- S&P Credit Rating: BBB
OK. Toate bune și frumoase, care sunt riscurile? Una din minusurile fimei sunt grămada de datorii, de peste 150 de miliarde. Momentan la dobânzile astea microscopice nu e nici o problemă însă pe viitor pot apărea probleme, chiar dacă compania a început în ultimul timp să reducă din datorii. Un alt minus este concurența crescândă. Pe lângă eternul rival Verizon, în ultimul timp crește presiunea din partea T-Mobile care s-a răspândit tot mai agresiv în SUA.
Alături de riscuri sunt și o grămadă de șanse. Au cel mai mare număr de abonați și o poziție foarte bună în startul unor noi tehnologii, de pildă introducerea 5G. Se adăugă Warner Media cu celebrul HBO care are șansa să devină un actor important în streaming. O dată cu achiziția Warner, afacerile s-au mai diversificat, AT&T nu mai este doar un provider de telefonie și internet.
Cam asta ar fi toată povestea mea despre AT&T. La căderi mari bursiere probabil o să mai adaug acțiuni ale companiei și stau cu ochii și pe concurență, Verizon este și ea o firmă interesantă.