Bursa poate fi descrisă ca lunatică

Dragi prieteni capitaliști, bursa poate fi descrisă ca lunatică. După volatilitatea istorică din ultimele săptămâni, cursurile au continuat să se redreseze în ultimele zile, ca și cum nu ar exista problemele actuale și nici un fel de consecințe economice. Se prea poate ca sumele gigantice aruncate în toate părțile de politicieni să redreseze un pic lucrurile ori cumpărătorii de acțiuni se așteaptă ca acesta să fie doar o chestiune de câteva luni. Așijderea se poate să fi văzut doar un nivel intermediar și încă să urmeze noi valori minime? Cine știe? O singură chestiune este clară ca lacrima: o certitudine este că nu știe nimeni nimic cu certitudine chiar dacă multă lume se lansează în explicații culese din globul de cristal care prezice viitorul. 

Bursa poate fi descrisă ca lunatică
Lumină la capătul tunelului? Sursa: arhiva personală.

Deocamdată nu prea îmi bat capul și nu pot estima impactul economic al măsurilor guvernamentale la nivel mondial. Am încercat cel puțin să evaluez securitatea dividendelor din depozitul personal. Până în prezent doar câteva firme au anunțat reducerea dividendelor cum ar fi de exemplu Boeing. În general se presupune că într-un an de crash, dividendele se vor reduce cam jumătate din căderea pieței. Asta ar însemna cam 15% anul acesta. Cam așa calculez și eu impactul și încă sunt optimist că voi încasa în 2020 cel puțin 1.000€.

În rest, am continuat să investesc, indiferent de ce zice presa sau globurile de cristal ale analiștilor. Am adăugat automatizat în ultimele săptămâni 1.000 € în cele cinci ETF-uri pe care le dețin, pe 15 martie și pe 15 aprilie. În cazul investițiilor în acțiuni individuale am investit o primă tranșă în Realty Income după cum povesteam într-un post anterior.

O altă observație făcută după ce am aruncat un ochi în depozit a fost că începând din luna mai mă aștept ca dividendele încasate să fie în jur de 100€ lunar. Evident că fiecare crăițar va fi urgent reinvestit. Ca să optimizez cât mai mult procesul voi investi aceste încasări automatizat până la final de an în 1-2 companii. Care vor fi acestea? Asta-i întrebarea cea mare! Momentan mă uit la Rio Tinto, Visa, Mastercard, Munich Re, Diageo… și mai sunt vreo câteva pe listă. Încă nu sunt foarte decis dar mai am un pic de timp de gândire până în mai. Dacă ai ceva idei spectaculoase, scrie te rog în comentarii.

În general privind în jur rămân foarte optimist și cred că situația se va redresa în următoarele 6-12 luni. Pentru multe companii, lucrurile nu arată prea rău, iar rezervele financiare sunt suficiente pentru a ieși din impas. Că unele firme nu vor ieși din rahat, e clar și face parte din evoluția lumii în care trăim. La final vă urez sărbători fericite alături de cei dragi, rămâneți sănătoși și optimiști!

4 răspunsuri la „Bursa poate fi descrisă ca lunatică”

 1. Avatar
  Romanian Investor18 aprilie 2020 la 15:05

  Nu te-ar interesa si SBUX?

 2. Mischu
  Mischu18 aprilie 2020 la 16:59

  Salutare! Da, interesant. Mi-a părut tot timpul foarte scump.

 3. Avatar
  Paul24 aprilie 2020 la 15:31

  Salutare Mischu! Cu toată simpatia îți spun… criza nu a început. Va începe la toamna după alegeri. Nu te grăbi, au fost momente în istorie când indicii bursieri au pierdut 80% din cotații. Exact ai ghicit, în anii 30.Tot după un deceniu de creșteri fulminante. Roaring twenties. Mult noroc!

 4. Mischu
  Mischu24 aprilie 2020 la 19:53

  Salutare! Eu nu ma grăbesc ci investesc lunar atât acum cât și pe viitor. Ăsta e stilul meu. Mult succes la toată lumea!

Lasă un comentariu