Campionii din depozitul Mischului. Timpul trece, portofoliul crește

Timpul trece, portofoliul crește, campionii rămân. Azi despre cele mai vânjoase acțiuni deținute de mine care s-au dezvoltat remarcabil în ultimii ani. Practic acesta este topul cu campionii din depozitul Mischului iar la finalul articolului un apel pentru un Q&A la început de mai.

Campionii din depozitul Mischului.

În urmă cu vreo săptămână am amintit de câteva firme care nu s-au dezvoltat chiar în ritmul dorit pe care le-am numit chiflele portofoliului. Azi revin cu o notă mai optimistă și arunc un ochi pe campioni. 

Campionul numărul 1: Target +252%

Compania Target este oarecum surprinzător pe primul loc al podiumului. Despre Target am scris primul articol de pe blog, fiind printre primele acțiuni cumpărate de mine. E un gigant de supermarketuri din America. Acesta a profitat din plin de pandemie și s-a dezvoltat amețitor atât prin prezența fizică dar mai ales în ultimul timp și prin creșterea propriei platforme online.

Target am cumpărat într-un moment de slăbiciune când firma se vindea foarte ieftin. Compania face parte din rândul aristocrației dividendelor, crește dividendele fără pauze de 52 de ani (!) actual la un nivel al plății dividendelor foarte sănătos de doar 31% din profituri. Acțiunile au crescut susținut și se vând acum relativ scump la un PE Ratio de 23 și oferă la prețul ăsta dividende de 1,3% anual. Nu e cine știe procentaj, dar la prețul meu de achiziție și datorită răbdării și creșterii anuale a dividendelor am ajuns la un randament personal, acel celebru Yield on Cost de 4,8% anual. Un caz clasic de buy and hold. Sunt foarte curios cât o să fie randamentul în 10-15 ani.

Campionul numărul 2: Apple +208%

Despre Apple, ce să mai spun… E o legendă vie atât în cea ce privește produsele lor dar și datorită evoluției spectaculoase a cotației firmei. În ultimii 10 ani acțiunile au făcut 1.231,79% Ha! Ha! Eu nu am avut norocul să dețin Apple de 10 ani dar și așa cei 208% nu sunt de aruncat.

Momentan găsesc Apple destul de scump și probabil va sosii vremea unei corecții mai țapene. Deocamdată petrecerea continuă. PE Ratio este la cote nebunești de 36 iar dividendele sunt la prețul ăsta 0,61% anual. În cazul meu, Yield on Cost de 2,6% anual și sunt convins că Apple va ajunge în viitor pe lista aristocraților. Dividendele cresc în ritm alert cu 10% anual. Buy and hold till i`m old.

Campionul numărul 3: Microsoft +142%

Microsoft e o companie pe care o admir foarte mult. Produsele lor le folosesc 8 ore în fiecare zi de când am intrat în câmpul muncii și pe care le voi folosii probabil până la pensie. Mă îndoiesc că pe viitor va fi altfel.

Mai mult, compania crește în toate direcțiile posibile: jocuri video, cloud, curând s-a extins și în industria apărării prin servicii oferite guvernului american. Financiar firma stă foarte bine. Agenția de rating Standard & Poor’s are doar două companii la nivel mondial cu un rating de AAA. Acestea sunt Microsoft si Johnson&Johnson. Practic la ora actuala creatorii Windows-ului sunt mai bine cotați decât guvernul american.

Evoluția spectaculoasă a Microsoft nu a rămas invizibilă, astfel prețul acțiunilor a atins cote nebunești. PE Ratio este 38, iar dividendele sunt 0,80% la prețurile astea. Randament meu personal este de 2,1%, dividendele cresc susținut cu vreo 10% an de an. Calitate superioară, cotații piperate.

—–

Cam asta a fost povestea campionilor la momentul actual. Cum se va schimba situația pe podium vom trăi și vom vedea. Personal nu vând nimic din firmele astea și sunt dispus chiar să mai cumpăr când prețul îmi surâde. Deocamdată îmi pare totul foarte scump.

Call to action!!!

Am primit de-a lungul timpului câte o întrebare de la cei care bagă un ochi pe site la care am răspuns cu plăcere. Dacă mai sunt ceva întrebări sau nelămuriri aș putea să le răspund sub forma unui podcast experimental. Așadar dacă adunăm 10 întrebări utile facem de un prim episod la început de mai. Întrebările pot fi adăugate jos în comentarii, pe mail în rubrica de contact ori pe Facebook sau Instagram. Dacă aveți chef să vă auziți, băgați un voicemail la info @mischu.eu.  Asta ar fi tot. De nu strângem 10 întrebări, nu-i nici un bai. Facem altă dată, că nu dau turcii.

Salutare și investiții raționale!

2 răspunsuri la „Campionii din depozitul Mischului. Timpul trece, portofoliul crește”

 1. Avatar
  Georgiana25 aprilie 2021 la 21:24

  Intrebare: explicarea relatiei dintre US government bonds yields si cresterea/ scaderea actiunilor.

 2. Mischu
  Mischu27 aprilie 2021 la 12:14

  Salutare Georgiana! Cum nu poți face primăvară cu o floare, nu iese nici podcast cu o întrebare :). O să îți răspund în scris mai pe larg într-un post separat.
  Pe scurt: în teorie când rata dobânzilor crește, scad acțiunile. Firmele se împrumută mai scump și scad profiturile. Iar pe de altă parte, investitorii obțin randamente mai mari cu riscuri mai mici și renunță la acțiuni în favoarea obligațiunilor. Există și excepții. Când e multă lichiditate cresc amândouă clasele de active. O altă excepție pot fi perioadele de frică ori panică, când toate clasele de active pot scădea, mulți investitori dorind cu orice preț lichiditate. Și multe altele…
  Cum spuneam, revin mai în detaliu.

Lasă un comentariu