Ce este un IPO și 5 firme așteptate în 2021

Salutare capitaliști! În anii trecuți și parcă mai accelerat în 2020 am asistat la un adevărat aflux de noi firme listate la bursă. Despre asta este azi vorba, despre ce este un IPO și 5 firme așteptate în 2021 la burse pe care o să le descriu un pic. Acest fenomen de explozie de IPO-uri este clasic pentru perioadele de exuberanță bursieră și preced de obicei niște căderi sănătoase în anii ce vor veni. Nu e nici o previziune a mea din globul de cristal ci e normalitatea. Când piața este dispusă să cumpere cartofi la prețuri exagerate, atunci fermierul deștept își vinde cartofii la suprapreț. Când primește jumate de cent pe cartof, preferă să îi dea la porci.

Oferta publică inițială (în engleză Initial Public Offering, IPO) este un termen din domeniul bursier care definește oferta inițială de acțiuni a unei societăți private ce urmează să fie cotată la bursă. Compania privată devine companie publică de obicei prin intermediul unor investitorilor instituționali care revând acțiunile către publicul larg. Asta ar fi un IPO în spiritul clasic.

Am văzut că aproape tot poporul scrie “pe bursă” și eu sunt printre puținii care folosește ”la bursă”. Nu știu care  forma corectă, mie pe bursă ăsta îmi sună ca dracu. Parcă îi aud pe frații de la Strehaia care sunt duși pe Anglia. Asta poate că sunt plecat din țară de 20 de ani. Habar nu am, poate mă lămurește cineva în comentarii.

În 2020 am văzut mulți cartofi fierbinți. Senzațional a fost IPO-ul celor de la Snowflake cu Buffett în lumina reflectoarelor, DoorDash, Palantir sau chiar Airbnb un alt IPO gigantic.

Ce este un IPO și 5 firme așteptate în 2021

IPO-urile astea fierbinți pot fi atractive. Însă în contextul unei piețe agitate la maxim și extrem de supraevaluate pot fi și extrem de periculoase. Mi-am dat azi cu părerea de ce IPO-urile ar fi atractive sau nu.  Am făcut și o listă de 5 firme așteptate să devină publice printr-un IPO în 2021. Să le luăm pe rând. 

De ce ai investi într-un IPO?

Probabil că ești atras de vreo firmă anume care crezi că în viitor o să stăpânească lumea. Probabil ai auzit povești despre oameni care au investit în IPO-ul Google, Apple, Amazon, Netflix. Ăștia au făcut bani serioși, milioane…. dacă:

 1. au cumpărat acel IPO. Acum sună minunat dar Netflix era la începuturi o firmă care închiria DVD-uri. Nu știu câți oameni erau excitați de o asemenea afacere.
 2. dacă nu au vândut acțiunile până în prezent, zeci de ani. Ăsta e călcâiul lui Ahile din poveste. De obicei exaltații care cumpără IPO-uri au un orizont de investiții de 48 de ore. Pac! 27€ făcuți rapid și fuga la o înghețată.

Clar, toată lumea are o șansă în toată povestea asta. Probabil e un fel de lotto, având în vedere câte firme se listează la bursele de pe mapamond în fiecare an iar majoritatea sunt niște chifle. Dar ca în orice chestie: moderație și risc minim. Poate cine știe, o să nimerești următorul cartof fierbinte. Eu rămân foarte sceptic și nu prea o să am IPO-uri prin portofoliul personal.

De ce nu ai investi într-un IPO?

În primul rând trebuie să fie clar la toată lumea că un IPO nu este făcut pentru tine. Nu vrea nimeni să te îmbogățească, stai flexat. Ideea e că o firmă privată își vinde o parte din părțile sociale la suprapreț unor agitați care sunt convinși că au făcut afacerea vieții. În cele mai multe din cazuri cei care fac bani sunt evident proprietarii firmei și bineînțeles băncile sau instituțiile care efectuează acel IPO.

Foarte multe din companiile care se listează nu sunt profitabile. Multe nu vor fi niciodată sau o parte din ele speră ca prin banii obținuți din IPO să își crească afacerea foarte mult și eventual să devină profitabile. Evident există și mult rahat în povestea asta, multe companii sunt înființate doar pentru un IPO prin care încasează niște bani și nu au vreun interes ca să fie vreodată profitabile. Cască ochii mari ca niște faruri și evident nu investi pe baza unor povești sau pliante frumos colorate.

Faptul că Amazon a reușit (IPO în 1997), Netflix (IPO în 2002) sau altele, nu schimbă radical statisticile. În 2020 au fost doar în SUA peste 400 de IPO-uri cam tot atâtea erau în anul 2000 în buza crizei dot-com. Câte vor dispărea fără urmă din cele 400? Majoritatea.

5 firme interesante care se vor lista probabil în 2021

Cu toată doza de scepticism, există firme care s-au afirmat în ultimii ani și care au șanse să devină profitabile sau să crească exponențial în ultimii ani. Dintre cele mai așteptate IPO-uri din 2021 am listat aici 5 companii.

Robinhood

Despre Robinhood  a auzit toată suflarea cel puțin după circoteca din ultimele săptămâni. E un broker din California, ușor de utilizat pe mobil sau browser, foarte popular în America. Existau planuri să ajungă și prin Marea Britanie dar au renunțat deocamdată în urmă cu vreun an. Compania și aplicațiile ei sunt foarte populare și firma a intrat în scandaluri în ultima vreme: probleme de securitate în 2019, sinuciderea unui client în 2020 sau recent scandalul legat de GameStop short squeeze din 2021. Cu toate astea datorită ușurinței de folosire și popularizării are șanse să crească în continuare. Se aude că se va lista la bursa americană în 2021.

Bumble

Bumble este un app de dating care are peste 100 de milioane de utilizatori. E la mare concurență cu produsele firmei Mach Group, cum ar fi Tinder. Bumble s-a remarcat prin faptul că pe platforma lor doar femeile pot contacta pe cineva. App-ul este destul de popular la americani iar firma e evaluată undeva la vreo 8 miliarde de dolari. Anul ăsta se așteaptă un IPO. (a fost joi 11.02.2021)

Stripe

Stripe e probabil una din companiile cele mai cunoscute și remarcate în ultima perioadă. Facilitează plăți online și face concurență mai cunoscuților Paypal și Square. Compania este deja foarte mare, prezentă global și are peste 2500 de angajați. Din mai 2020 este prezentă chiar și în România. Se așteaptă un IPO curând dar încă nu se cunosc detalii.

Roblox

Se spune că dacă vrei să vezi ce lucruri sunt de viitor, aruncă un ochi prin camera copiilor. Roblox este o platformă unde se pot crea jocuri iar utilizatorii pot juca online. Foarte populară în SUA și mai nou în Europa. Platforma are chiar și o monedă proprie cu care poți să-ți cumperi tot felul de chestii prin jocuri. Pentru 4,99€ primești 400 Roblux pe care îi poți cheltui în platforma respectivă. Am fost surprins să văd vouchere Roblox la supermarketurile din Germania. Trebuia să devină publică în decembrie 2020 dar s-a amânat. Vedem ce se întâmplă în 2021.

Synlab

Asta e o firmă din Augsburg, Germania care a anunțat că dorește să devină în curând publică. Compania se ocupă de analize medicale, veterinare sau ale mediului înconjurător. Are vreo 20.000 de angajați, sute de laboratoare, e prezentă în peste 35 de țări și face cam 2 miliarde de euro încasări anual. E o companie interesantă pe care o să o urmăresc mai atent pe viitor.

—-

Personal nu prea sunt interesat de IPO-uri. Foarte rar mă simt atras de câte o firmă care cred eu că e revoluționară. De pildă în 2020 am cumpărat câteva acțiuni Palantir cu ocazia listării acestora la bursă. Acțiunile astea nici nu le iau în calcule în portofoliul personal, le cumpăr cu un broker separat și nici nu mă uit la ele vreme de 10 ani. Dacă  firmele astea vor deveni ceva, habar nu am și nu prea pot aprecia. Dar să fac din asta o strategie de investiții, nici nu se pune problema.

Pentru cei care vor să studieze cu adevărat IPO-urile și nu fac pe deștepții după ce au văzut un film de 5 minute pe YouTube, ceva recomandări:

Pentru pasionați există mai nou chiar și un ETF care investește în IPO-uri: First Trust US IPO Index UCITS ETF Acc (ISIN IE00BYTH6238). În ETF-ul ăsta sunt cele mai mari 100 de firme americane care s-au listat în ultimii 4 ani. Costuri (TER): 0,65% anual. Replicarea este fizică iar în ultimii 3 ani, ca urmare a hype-ului în care ne aflăm, a făcut 102%.

Nu uitați să rupeți butonul de share de mai jos, să dați un subscribe sau un like pentru a ajuta site-ul în algoritmul netului.

Salutări la toată lumea și investiții raționale!

(*) Affiliate-link 

2 răspunsuri la „Ce este un IPO și 5 firme așteptate în 2021”

 1. Avatar
  Adrian13 februarie 2021 la 07:10

  Salutare, Mischu! Foarte interesant articolul tău și îmi place că faci și recomandări de lectură pentru cei, din ce în ce mai puțini, care au minimul interes de a deschide o carte.

 2. Mischu
  Mischu13 februarie 2021 la 08:45

  Mulțam, weekend plăcut și investiții profitabile!

Lasă un comentariu