Ce acțiuni a cumpărat Buffett la final de 2020

Dragi capitaliști și prieteni ai bursei, una din îndeletnicirile mele de mare angajament este să arunc regulat un ochi pe portofoliile celor mai mari investitori din lume. În ultimele 2-3 săptămâni s-au actualizat rapoartele din cel de-al patrulea trimestru al anului trecut și astfel aflăm și noi ce acțiuni a cumpărat Buffett la final de 2020. Pe lângă Buffett puteți să vedeți și alți monștrii sacrii cum ar fi: Ackman, Einhorn, Pabrai, Miller, Burry, Spier, Watsa șamd.

Pentru că îmi place foarte mult Buffett și pentru că sunt și acționar al firmei Berkshire Hathaway mă uit cu mare drag la fiecare actualizare a portofoliului acestei companii legendare. Buffett este unul dintre cei mai titrați investitori din toate timpurile, în ultimii 50 de ani a avut o performanță anuală de 20% pe an și astfel a realizat dublu față de S&P 500 în ultima jumătate de veac. 

Lăsând la o parte părerile de Gică-contra românești cum că “e bătrân omul” și că “timpurile s-au schimbat” plus alte gargare inutile, consider că uitându-mă la mișcările din portofoliul Berkshire am șansa să învăț ceva util și pe gratis. Spunea cineva că cel mai bun program MBA din lume și care mai e și de-a moca sunt scrisorile către acționari ale lui Buffett. Ai acolo tot ce trebuie să știi vreodată despre investit, business în general, integritate sau seriozitate. 

Pentru început câteva aspecte care mi-au sărit în ochi:
  • Portofoliul nu a fost prea mult schimbat. Minimal.
  • cantitatea de cash rămâne uriașă (vreo 147 miliarde $).
  • Berkshire găsește actualmente greu oportunități de investiții la un preț foarte bun.
  • au fost cumpărate în Q4/2020 acțiuni ce se remarcă prin: profituri stabile, bilanț solid, firme ieftine cu PE Ratio între 10 și 15 din domeniul energiei, telecomunicații sau farmaceutic.
Câteva idei despre acțiunile vândute sau cumpărate:
  • Berkshire a vândut 6% din poziția în Apple. Procesul de vânzare a început de pe la mijlocul lui 2020. Probabil prețul Apple este în prezent sărit de pe fix.
  • au cumpărat de 8 miliarde $ Verizon și au mai adăugat la poziția T-Mobile US. Verizon era la un preț foarte bun, cu un PE în jur de 10 și dividendele pe la 5% anual. Pe lângă prețul bun probabil există de mult ideea că firmele astea vor profita din plin o dată cu dezvoltarea noului standard 5G. Interesant că nu a cumpărat AT&T, probabil managementul nu e pe gustul lui Buffett ori nivelul de datorii este prea mare. Practic în America cele 3 firme menționate domină din plin piața de telecomunicații.
  • surpriză pentru multă lume, au fost cumpărate de 4 miliarde $ acțiuni Chevron. Dacă investitorii care se lasă purtați de mode si trenduri sunt convinși că industria petrolieră a murit, mulți investitori americani de succes au profitat din plin. Dintre toți giganții petrolieri, Buffett a ales Chevron. Bilanz bun, costuri de producție mici, management ok.
  • alte mișcări din portofoliu ceva mai mici: au vândut în continuare din poziția în Wells Fargo și au cumpărat în continuare în domeniul farmaceutic: AbbVie, Merck, Bristol-Myers Squibb. A mai adăugat în continuare la poziția în Kroger.
  • câteva zile mai târziu, pe 27.02.2021, Buffet a publicat scrisoarea anuală către acționari. De acolo aflăm că Berkshire a cumpărat masiv la bursă propriile acțiuni în ultimele luni, în valoare de vreo 25 miliarde de dolari.
Concluziile Mischului

Din punctul meu de vedere unchiul Buffett rămâne adeptul strategiei care l-a purtat către succes. Nu investește în hype-uri ori povești, bagă banii numai în afaceri solide și profitabile cu modele de afaceri care s-au consacrat de decenii. Rămâne de văzut dacă mai poate face cu firmele astea 20% pe an însă acesta e stilul Berkshire, când  bursa e la prețuri astronomice preferă să stea pe banca de rezerve și nu se aventurează în firme riscante. Practic cumpără în continuare firme la care nu prea poți să faci multe greșeli cu celebra margin of safety încă la mare preț și în 2020/2021.

Pentru cei care vor să se adâncească un pic în stilul de investit al lui Buffett, două cărți bune:

Cam asta a fost povestea de azi, rămâneți cu urechile ciulite. Nu uitați să demolați butonul de share de mai jos, să dați un subscribe pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, stați flexați! Salutare și investiții raționale la tot neatul! Bäääm!

(*) Affiliate-link

Lasă un comentariu