Cinci motive pentru investitul lunar în ETF-uri

Salutare capitaliști!  Astăzi despre cinci motive pentru investitul lunar în ETF-uri. Personal îmi place să investesc în astfel de vehicule. Da, pe lângă am și o grămadă de acțiuni individuale și mai nou câteva CEF-uri americane dar majoritatea depozitului personal vor fi cu siguranță ETF-urile. Și asta nu se va schimba probabil niciodată.

Cinci motive pentru investitul lunar în ETF-uri

În rândurile ce urmează câteva argumente pentru această strategie de lungă durată și de ce tocmai asta ar fi cea mai optimă alegere pentru micul investitor rațional.

Diversificare

Investițiile implică întotdeauna riscuri. Pot apărea oricând fluctuații bursiere, incertitudini, războaie, viruși și multe alte tâmpenii.  Se pot reduce riscurile investind în diferite sectoare de activitate, țări și diverse tipuri de active. E simplu și nu trebuie să prezici nimic. Nu ești oracol.

Poate părea atractiv să investești într-o singură firmă despre care simți tu că o să fie noul Google, Amazon etc. Ei bine, multe din modele astea care sunt în atenția ziarelor și a televiziunilor se sting cândva ca un foc de paie. Diversificare e sănătoasă și nu trebuie să fi vreun geniu neînțeles. 

În 2020 am asistat la niște falimente spectaculoase cum a fost cel de la Wirecard și cu siguranță vor mai apărea și altele în viitor. De obicei situațiile de criză scot mizeria la suprafață. Diversificarea este esențială. Am văzut la televiziunile nemțești o grămadă de nefericiți care și-au pus agoniseala de-o viață într-o singură firmă ridicată în slăvi de diverși clovni media. Ghinion. Dacă deții o sumă mai mică diversificarea în zeci sau sute de companii este imposibilă. Din fericire există ETF-uri, poți de la primul euro să diversifici în toată lumea, în mii de companii. Un faliment nu contează.

Flexibilitate

Chiar dacă viitorul va fi volatil, cu astfel de produse financiare ești extrem de flexibil. Ideea e să le cumperi și să uiți de ele ori să adaugi lunar fără întrerupere, dacă este posibil în mod automatizat.

Cu toate astea viața nu este un tabel excel. S-ar putea să apară situații grave când chiar să ai nevoie de bani. O casă în rate va fi complicat să o transformi în lichiditate, iar doar coșul sau o fereastră să vinzi nu prea e realizabil. Ca să nu mai vorbim de oprirea unui credit care e o adevărată poveste. ETF-urile sunt lichide, poate prea lichide.

Costurile penible

Investițiile de orice tip costă niște bani. Fie că vei cumpăra niște acțiuni ori vei achiziționa un ETF toate astea implică niște costuri. Poți influența aceste costuri prin alegerea brokerului. De preferat este unul ieftin și bun. De obicei în viață, ce e foarte ieftin nu este întotdeauna cea mai bună alegere. În orice caz, costurile trebuie reduse pe cât posibil. 

Acum trebuie spus că acele costuri de 0% anual le veți obține doar în cazul achiziționării unor acțiuni care se cumpăra și se uită de ele. În cazul ăsta mai există un mic detaliu: trebuie să alegi firmele potrivite… ceea ce e destul de greu.

Costurile de 0,25% anual sunt deja destul de standard în lumea ETF-urilor, ba chiar există ETF-uri solide ca S&P 500, sau All World care costă chiar mult mai puțin, chiar 0,05%…. Practic ai costuri reduse care nu influențează prea mult rezultatul final și în plus nu trebuie să ghicești firmele potrivite.

Care sunt costurile medii atunci când achiziționezi un imobil? În Germania 10-15% din prețul de cumpărare. Prin comparație ETF-urile ca vehicul de investiții sunt sinistru de ieftine.

Ușurința de a începe

Una dintre balivernele mitologice despre bursă este că doar oamenii bogați pot investi. Ori că doar așa numiții “specialiști” pot face asta. Ce tâmpenie.

În zilele noastre nu este nimic mai simplu. Bursa de valori a devenit cel mai democratic instrument existent în lume. Poți cu câteva click-uri să fi partener de afaceri cu orice management de top din lume și poți participa la succesul oricărei afaceri listate la aproape orice bursă de pe mapamond. 

Trăim vremuri senzaționale în care orice pârlit poate să cumpere de pe un telefon mobil acțiuni la orice firmă îi trece prin minte iar cu o mișcare de maus să afle totul despre orice companie listată. Din păcate aproape nimeni nu profită de această democratizare masivă a sistemului financiar. Cam 15% din populația Germaniei și sub 1% din populația estului Europei deține acțiuni. Câți bani îți trebuie? 1€. La mulți din brokerii Germani poți automatizat să investești începând de la 1€/lună. Nu mai are nimeni nici o scuză.

Siguranța

Anii cei mai frumoși sunt cei ce vor veni. Bursa e un loc pentru optimiști, asta e sigur. Dacă ești genul pesimist care vede numai sfârșitul lumii cu idei din seria “pe vremuri era mai bine” ori teorii ale conspirației mondiale… ești pentru bursă pierdut. 

Întreaga filosofie bursieră se bazează pe simplul concept că lumea se dezvoltă în continuare iar generația următoare va fi peste cea trecută. Această bilă pe care ne aflăm se va învârti în continuare fără întrerupere  iar societatea se va dezvolta în continuare cu sau fără noi. Cei ce se opun sunt ocoliți. 

Ceva literatură într-o lume rătăcită în feed:

  • John C. Bogle: The Little Book of Common Sense Investing
  • Gerd Kommer: Souverän investieren für Einsteiger. Wie Sie mit ETFs ein Vermögen bilden

***

Cam ăsta a fost delirul meu de azi despre cinci motive pentru investitul lunar în ETF-uri. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul aruncați un ochi pe Patreon sau pe pagina de cafele.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:

Salutare, weekend reușit și investiții raționale! Bääääm!

Lasă un comentariu