Cititorii întreabă: China, ETF-uri, portofolii, impozitare, chirii

Azi la rubrica cititorii întreabă despre China, ETF-uri, construcție portofolii, impozitare, chirii în Germania și multe altele. Am primit întrebări pe pagina de Facebook și în cele ce urmează o să-mi dau și eu cu părerea ca orice om din Balcani care se pricepe la toate. Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra un anumit produs ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Așijderea blogul ăsta nu oferă vreo consultanță financiară sau contabilă, nu e vreun buric al pământului ci doar părerea unui Gigel de pe net.

Cititorii întreabă: China, ETF-uri, portofolii, impozitare, chirii în Germania

Emanuel: întreabă dacă am în portofoliu vreun ETF mai „exotic” gen Thailanda sau Rusia ori dacă am ceva ETF-uri tematice cu „potențial de explozie”.

Nu am deocamdată nici un ETF axat pe o țară anume, respectiv mai exotică. De ce? Nu cred că una din țările astea poate obține pe termen lung o performanță mai bună decât un indice global, de exemplu MSCI World.

Singurul motiv pentru care aș investi într-un ETF axat pe Rusia de exemplu, ar fi datorită dividendelor. Momentan HSBC MSCI Russia Capped UCITS ETF (ISIN: IE00B5LJZQ16) oferă anul ăsta aproximativ 5% dividende. Eu însă mă aflu în faza de acumulare de capital și acele dividende nu sunt o prioritate. De asemenea implică mari riscuri politice, oricând te poate naționaliza țarul din două click-uri, așadar cu moderație, procetaj mic din total.

Mircea: e riscant un ETF pe piața chineză?

Răspunsul scurt: da. Ce motive văd pentru care un astfel de ETF implică riscuri:

 • nu ai acțiuni, doar niște ADR-uri care nu sunt acțiuni. Există întradevăr și ETF-uri care au acțiuni de tip A (tranzacționate în China) altfel majoritatea dacă nu e specificat au ADR-uri, acțiuni din Hong-Kong sau diverse construcții dubioase prin Insulele Cayman (parțial ilegale in China, gen așa numitele acțiuni Tencent).
 • la fel ca mai sus, partidul comunist te poate oricând scoate din schemă prin naționalizare
 • mai există și riscul ca în cazul unui conflict americanii să interzică circulația de capital spre China iar acțiunile să fie delistate din SUA sau chiar în Europa ori alte țări aliate.

Pe lângă riscuri sunt evident și șanse. E o țară uriașă cu creștere spectaculoasă a clasei de mijloc. Personal am un ETF Emerging Markets care include și China cu 37% dar și restul tărilor în curs de dezvoltare: India, Brazilia, Rusia, Mexic, Thailanda, Malaysia, Indonezia șamd. Astfel riscul este după mintea mea un pic diminuat.

Paul Daniel: vrea un portofoliu cu 50-60% MSCI World, la care să mai adauge alte ETF-uri în proporții mai mici: small caps factor, quality factor, un ETF axat pe baterii.

MSCI World este pentru orice începător o soluție foarte decentă, dacă vrei doar lumea dezvoltată. Personal aș începe cu el și după oarece experință m-aș decide dacă mai am nevoie și de restul. De ce?

 • modele se duc și vin, ba baterii, ba canabis, hidrogen, ba mașini electrice, imprimante 3D, câte și mai câte minuni am auzit de-a lungul anilor. La final dacă alergi după trenduri vei ajunge să ai 25 de ETF-uri sau să te tot răzgândești după ce zice unul și altul pe youtube.
 • factorii amintiți au rolul lor dar cumpărați. Așa la grămadă, mă îndoiesc că vor face vreo diferență în performanța totală. În general dacă nu îți e clar de ce îți trebuie, lasă-i. Cu MSCI World vei fi bine situat pe termen lung.

De asemenea întrebă dacă își mută domiciliul fiscal din Germania în România unde va plăti impozite pe profitul obținut la vânzarea unui ETF peste 20 de ani?

La momentul actual vei plăti acolo unde ai domiciliul fiscal. Legislația este însă foarte dinamică iar regulile se schimbă chiar anual. Cum vor arăta legile peste 20 de ani nu îți poate spune nici ministrul de finanțe. Dacă o să ai de exemplu cetățenie germană există proiecte de legi prin care se poate să fi nevoit să plătești taxe și dacă locuiești la Polul Nord, la fel cum este și în SUA pentru cetățeni. După mintea mea, problemele legate de taxe ar trebui să te preocupe când portofoliul dă pe dinafară, adică peste 20 de ani plus. Docamdată vorbim discuții.

Dorel are multe întrebări, pe scurt: cont refuzat la Interctive Brokers? sistemul de pensii german și dacă băncile de acolo au departamente separate de investiții și brokeraj? Care e tendința în ceea ce privește mașinile electrice? Cum evoluează chiriile in Germania și cum funcționează? Articole în care sa analizez acțiuni individuale? Care ar fi un portofoliu ideal?

 • dacă te-a refuzat IBKR poți să mai încerci. Există articole din România despre cum îți deschizi cont. Mă gândesc, dacă alegi un cont cash și nu margin nu ar trebui să fie probleme. IBKR aplică tratatele privind dubla impozitare.
 • sistemul de pensii german e sublim dacă muncești mult timp în Germania. Va fi probabil printre ultimele țări din lume care nu va mai putea cumva să plătească pensiile. Dacă nemții nu mai pot plăti, jumate de planetă a murit deja de foame.
 • băncile au cam toate servicii de brokeraj. Nu te va accepta însă nici una având domiciliul fiscal în România.
 • mașini electrice sunt din ce în ce mai multe de la Dacia la Tesla. Momentan neglijabil din total. Din 48 de milioane de mașini înmatriculate, vreo 500.000 sunt electrice.
 • chiriile cresc de la an la an, în funcție de oraș și funcționeză normal în baza unui contract de închiriere. Majoritatea ofertelor se regăsesc online pe site-ul immobilienscout24.de. Acolo poți să îți faci o idee și despre prețuri în zona care te interesează. Prețurile diferă foarte mult între regiuni sau localități.
 • Articole în care eu să analizez acțiuni individuale. Mda, e mult de lucru și nu am timp de așa ceva doar de dragul artei. Poate cu un paywall dacă o să am vreodată în acestă viață vreme. Orele de lucru sunt scumpe în Germania.
 • Portofoliul ideal după mintea Mischului: Vanguard All World 100% sau combinația Developed World 70% + Emerging Markets 30%. Trebuie totuși spus că portofoliul ideal nu există, este o chestiune individuală în funcție de vârstă, necesități, regim de impozitare, situație familiară și multe altele.

***

Cam ăsta a fost delirul meu de azi la rubrica “cititorii întreabă” și răspunsul meu cu privire la despre China, ETF-uri, construcție portofolii, impozitare, chirii în Germania. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul există o pagină de cafele ori mergeți direct la Patreon.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

Lasă un comentariu