Despre mica mea colecție de ceasuri

Salutare! E vară, relax, căldură și ne mai ocupăm și de alte lucruri demne de sezonul estival. Am zis să scriu câteva cuvinte și despre mica mea colecție de ceasuri începută relativ recent care e și ea o minoră investiție. La fel ca în cazul acțiunilor, nu intenționez să fac negoț cu ele. Ceasurile sunt cumparate, purtate, la nevoie revizuite de ceasornicar și cam atât. Or să fie moștenire generației următoare. Buy and hold.

Fiecare cu trăirile și gusturile lui, moda e e chestie complexă. Mie îmi plac obiectele vechi cu o istorie în spate și pe care patina vremii s-a aciuat și îți fură imaginația. Le cumpăr pentru mine și din fericire trăiesc în partea aceea de lume unde poți fi decent. Am pus aici câteva imagini din mica colecție personală de ceasuri din vremuri trecute iar despre ele două vorbe în rândurile următoare.

Seiko 5 din anul 1967

Seiko 5 s-a născut în 1963 ca o serie a mărcii japoneze Seiko cu prețuri accesibile și calitate superioară cum spunea reclama la vremea respectivă: “să satisfacă nevoile generației anilor 60”. În principiu legenda spune, depinde pe unde citești, că cifra 5 vine de la cele cinci criterii de bază ale seriei: mecanism automat, ziua și data dispuse într-o singură fereastră, rezistență la apă, dispunerea confortabilă a coroanei la ora 4, durabilitate sporită a carcasei și brățării. 

La finalul anilor 60 au fost lansate printre cele mai de succes mecanisme ale Seiko: Caliber 6119. Acesta dotează și ceasul deținut de mine. E automat, făcut să fie durabil, să reziste la șocuri și merge și în ziua de azi la fel ca acum peste 55 de ani. L-am achiziționat de la un bijutier din Olanda și încerc să-l port 1-2 zile pe săptămână. Mai exact dețin modelul: 6119-8020. E ceasul clasei muncitoare, un fel de tractor japonez bătrânesc care te scoate din orice rahat.

Omega Seamaster din anul 1969

Modelele Seamaster ale firmei Omega se bucură în toată lumea de o mare apreciere a designului și a calității și sunt foarte iubite de colecționari. În principiu este un fel de entry-level în lumea ceasurilor de lux. Istoria colecției Seamaster își are rădăcinile în timpul celui de-al doilea război mondial, vreme în care ceasuri rezistente la apă au început să fie utilizate pe scară largă de armata britanică. 

Seria Seamaster nu a fost inițial făcută pentru activități sportive sau scufundări. Practic primele modele sunt ceasuri fine dar robuste pentru a fi purtate zilnic de oameni activi. Pentru mine este ceasul de duminică. Este automatic, dotat cu Caliber Omega 565. L-am achiziționat de la un bijutier elvețian și merge brici în ciuda vârstei remarcabile. Modelul meu este: 166.003. Ceas scumpuț, se mai găsesc dar din ce în ce mai rar exemplare de calitate superioară.

Poljot de Luxe din anii 80

Probabil unul din cele mai frumoase ceasuri construite în Uniunea Sovietică de Poljot (zbor, lb. rusă). Este varianta mecanică, manuală, cu 23 de rubine și rezistent la șocuri. Sub ora 6 apare și inscripția “Made in USSR” cel mai probabil a fost fabricat pentru export. E achiziționat de mine de la un ceasornicar din Germania.

Sub titulatura “de luxe” s-au produs ceasurile Poljot începând din 1964 și pană la destrămarea Uniunii Sovietice. Este dotat cu Caliber 2209, mecanism extrem de subțire cunoscut și sub numele de “Vympel”. Pe lângă marca “Poljot de Luxe“ s-a mai fabricat și vândut și sub alte denumiri de exemplu Luch, Sekonda / Sekonda de luxe, Cornavin / Cornavin de Luxe, Corsar în funcție de lotul de export sau țara de destinație. Ceasul este extrem de fin și subțire, se poate purta cu mândrie la ocazii, cumetrii, beri reci și altele. Cureaua va trebui să o schimb e cam nasoală.

Povestea va continua. Alte exemplare vezi aici pe pagina colecției unde voi mai adăuga treptat și alte noutăți.

Important: pe pagina asta nu e nimic de vânzare.


Cam ăsta a fost delirul meu despre mica mea colecție de ceasuri. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul, să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real și să primiți un newsletter exclusiv, sunteți invitați pe Patreon.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!