Trei firme canadiene care plătesc dividende lunar

Una din piețele ieșite de pe radarul investitorilor europeni este Canada. Azi m-am propus să prezint pe scurt, ca punct de plecare, trei firme canadiene care plătesc dividende lunar. În general toată lumea se înghesuie în piețele cele mai prezente în media, companiile din SUA sau din țara de origine. În lumea anglo-saxonă există însă regiuni care în mod tradițional plătesc dividende solide de zeci sau chiar sute de ani, de pildă companii din Australia, Singapore, Marea Britanie ori Canada.

Trei firme canadiene care plătesc dividende lunar

Canada este una din perlele iubitorilor de dividende. O țară stabilă cu o economie înfloritoare aflată în simbioză cu SUA. Azi am pus pe listă 3 firme din domenii diferite: utilități, imobiliare sau transport. Mai sunt evident și altele, Canada este celebră pentru companiile sale din domeniul resurselor naturale în general dar are și o multitudine de REITs mai puțin cunoscute precum și o grămadă de closed-end funds ori preferred shares sau alte vehicule pentru pasionații de venit pasiv.

Alte informații utile:

Aceste trei exemple alese azi de mine se vor doar un punct de plecare în studiul individual și nicidecum vreun îndemn de a cumpăra acțiuni la vreo companie anume. Ce cumpără fiecare este o alegere pur individuală. Ca întotdeauna, singurul sfat activ pe care îl pot face e să citești câteva cărți serioase despre investiții, nu să îți pierzi vremea cu baliverne.

Northland Power (TSE:NPI)

Northland Power este o companie înființată încă din 1987 și listată la bursa canadiană 10 ani mai târziu în anul 1997. Are sediul în Toronto, Canada și este activă în domeniul energiei. Produce și distribuie energie electrică în Canada dar și în Europa, America de Sud sau Taiwan încercând să utilizeze preponderent gaze naturale și surse alternative de energie.

Compania oferă acționarilor dividende lunare. Momentan dividendele oferă un randament de 2,8% anual iar firma are un rating S&P de BBB. Dacă în 2001 plătea dividende de 0,98 dolari anual, acum oferă 1,20 dolari/an probabil vor urma și alte creșteri pe măsură ce pandemia se potolește. O creștere și o evoluție bună. În ultimii 5 ani creșterea divindelor a avut o medie mai mică de 2,85% anual. O investiție în urmă cu 5 ani în Northland ar fi adus în total 150% (total return).

Datoriile sunt un pic mari (75% debt/cap ratio), dar nu exagerate pentru o firmă din domeniu. În principiu un model de afaceri bun și solid cu niște riscuri în zona energiilor regenerabile care implică investiții serioase.

Granite REIT (TSE:GRT.UT sau NYS:GRP.UT)

Granite REIT este un REIT înființat în anul 1998, are sediul în Toronto și este specializat în imobile industriale, spații de depozitare,spații de logistică. Firma cumpără, dezvoltă și administrează aceste clădiri pe care le închiriază clienților în America de Nord dar și în Europa.

Plătește de asemeni dividende lunar, actual randamentul este de 3,5% anual. În 2004 plătea 0,47 dolari anual iar acum în 2021 sunt așteptați 3 dolari. Creșterea dividendelor în ultimii 5 ani a avut o medie de 11% anual. O investiție acum 10 ani în Granite ar fi adus în total 273% (dividende incluse).

Cel mai mare client este compania Magna care e responsabilă de circa 60% din încasări. Acesta poate fi un risc însă Granite încearcă totuși să fie din ce în ce mai diversificată.

Pembina Pipeline (TSE:PPL sau NYS:PBA)

Pembina Pipeline este o companie cunoscută iubitorilor de dividende. Firma a fost înființată în 1997 și se ocupă cu transportul de petrol și gaze naturale deținând o serie de conducte și facilități de stocare mai ales în vestul Canadei.

Dividendele sunt plătite lunar și oferă un randament actual de 6,5% pe an. În 2001 plătea 1,05 dolari anual iar acum în 2021 s-a ajuns la 2,52. De asemenea o creștere bună. În ultimii 5 ani, creșterea dividendelor a fost de 7% pe an.

Ratingul este BBB iar nivelul datoriilor se menține la cote bune (42% debt/cap ratio). Cu toate problemele cauzate de pandemie în ultimii 10 ani o investiție în pembina s-a dublat (inclusiv dividende).

Pentru cei care nu vor dureri de cap dar sunt interesați de o investiție în Canada printr-un ETF, există câteva posibilități accesibile în Uniunea Europeană, de exemplu:

  • UBS MSCI Canada UCITS ETF (ISIN: LU0446734872) distributiv
  • iShares MSCI Canada UCITS ETF (ISIN: IE00B52SF786) cu acumulare (reinvestește dividendele)

—-

Cam ăsta a fost delirul de azi despre trei firme canadiene care plătesc dividende lunar. Rămâneți evident cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter.

Nu uitați să terfeliți butonul de share, să trageți un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, să fiți iubiți! Ne putea vedea pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

Lasă un comentariu