Cititorii întreabă – cum se impozitează dividendele în Germania?

În ultimele două săptămâni am primit câteva emailuri de la oameni care urmăresc blogul și m-am gândit să răspund la câteva întrebări mai detaliat fiind de interes pentru mai multă lume. O să încep azi cu prima întrebare: cum se impozitează dividendele în Germania? 

Alex mi-a sugerat ideea pentru că spune el:  “sigur ca mulți cititori de-ai tai trăiesc în Germania”. Și da, are dreptate sunt o grămadă de vizualizări din Germania. Nici nu e de mirare, între timp sunt aproximativ 1 milion de români aciuați pe aceste meleaguri.

cum se impozitează dividendele în Germania?
Impozitarea dividendelor poate fi complexă. Sursa: imagine de Capri23auto pe Pixabay

Impozitarea e treabă complexă și dinamică. O să scriu aici care e situația la zi în noiembrie 2020, lucrurile însă se pot schimba rapid. Fiecare politician, alegeri, crize pot schimba modul de impozitare radical. Dacă doriți date la zi, consultați cu încredere un specialist, nu învârtiți bani mulți întrebând copiii sau diverși Gigei pe Google și Facebook. Așadar să le luăm pe rând cu situația actuală:

Impozitul la sursă / Withholding tax  / Quellensteuer

Acest impozit depinde de domiciliul fiscal al fiecăruia și este o taxă care nu se poate ocoli. După cum îi spune și numele, la sursă, taxa se va sustrage înainte să-ți ajungă ție banii în cont. Practic funcționează automat.

Dacă locuiești în Germania și obții dividende de la o companie germană, impozitul la sursă este inexistent. La fel dacă locuiești în România și obții dividende de la o companie românească. Impozitul la sursă este valabil doar pentru acționarii din străinătate.

Dacă locuiești în Germania și deții acțiuni la o companie americană vei plăti 15% impozit la sursă, pentru că așa stipulează acordul dintre Germania și SUA cu privire la acest tip de taxe.

România are un acord din anii 70, din vremea în care americanii încă cochetau cu Ceaușescu și de care probabil că au uitat. Astfel spre norocul celor cu domiciliul în România, taxa la sursă pentru dividendele din America este de 10%.

După cum vedeți acest impozit la sursă este complex și depinde de ambele țări precum și de tratatele bilaterale. Importantă este țara de domiciliu fiscal, cea din care provin dividendele și ce acorduri există între ele. Unele țări precum UK nu încasează impozit la sursă. Astfel dacă dețineți acțiuni britanice, oriunde locuiți, nu veți plăti nici o taxă la sursă. 

Varianta 1: domiciliul fiscal în Germania și broker german

După impozitul la sursă, dividendele iau drumul către conturile acționarilor din toată lumea. Aici fiecare țară are stilul și sistemul de impozitare propriu. Voi explica aici cum funcționează în Germania.

În Germania, 801€ de persoană respectiv 1602€ pentru o familie, încasați anual din dividende nu se impozitează. Tot cea ce vine peste se taxează automat în bancă sau broker cu 26,375 %. Suma se transferă automat la finanțe, acționarul nu trebuie să mai facă nici un fel de declarație cu privire la dividende. Există câteva posibile reduceri despre care voi scrie la final.

Varianta 2: domiciliul fiscal în Germania și broker străin

Dacă ai domiciliul fiscal în Germania și folosești un broker străin gen Interactive Brokers, DeGiro sau altceva lucrurile stau un pic diferit. Impozitul la sursă rămâne la fel. Taxa germană de 26,375 % nu se va opri însă automat ci toate veniturile din dividende vor trebui listate în declarația de venit global anuală. 

În cazul ăsta ai niște bătăi de cap dar din punct de vedere al taxelor ai șansa să ieși un pic mai ieftin. Rata de impozitare la venitul global este mică la venituri mai mici iar în plus, taxele se vor plăti un an mai târziu, teoretic dividendele mai pot “lucra” 1 an.

Despre idea bine înrădăcinată a balcanicilor de a uita să declare veniturile, nu pot decât să avertizez că nu e de joacă mai ales în Germania. Pe lângă amenzi suculente, dacă ajungi pe vreo listă neagră a finanțelor te vor purica toată viața la fiecare declarație globală.

Reduceri de la plata impozitului pe dividende în Germania

La prima impresie pare că România este un mic paradis fiscal. Taxe de 5% pe dividende comparativ cu 26% în Germania. Pe lângă asta un acord mai avantajos cu SUA de doar 10% impozitare la sursă.

Totuși există și în Germania niște reguli care sunt avantajoase pentru cei cu venituri mai mici și care scad susținut nivelul de impozitare. Care ar fi astea:

 • Freibetrag: fiecare are 801€ anual din dividende neipozabili. Asta la 3% dividende înseamnă un depozit de vreo 27.000€, iar pentru o familie peste 50.000€. Astfel până ajungi la suma asta nu îți bate capul degeaba.
 • Günstigerprüfung: dacă nivelul tău global de impozitare, datorită unor venituri mai mici, este sub 26% și dividendele se vor impozita la fel. În foarte multe cazuri este mult mai puțin. La un venit minim și impozitul este… minim.
Pensie și geoarbitraj pentru cei din Germania

Dacă nu îți convine sistemul și scopul tău în viață este să plătești mai puține taxe, există tot timpul posibilitatea de emigrare în zări cu taxe 0 sau minimale pentru veniturile din acțiuni, dividende, dobânzi, etc. De exemplu Malta, Cipru, Marea Britanie nu taxează mai nimic ba chiar România și Bulgaria cu 5% sunt o variantă. Aici fiecare cu ideile și părerile lui, înclin însă să cred că și impozitele astea au rolul lor în societate. Dacă ați ajuns vreodată într-un spital, primărie, școală, universitate din Germania cred că înțelegeți ce vreau să spun.

Cam asta a fost povestea de azi despre cum se impozitează dividendele în Germania. Chiar dacă pare complicat, nu e mare filosofie dacă investești un pic de timp în citit. Iar dacă îți prinzi urechile poți apela oricând la un profesionist care să te lămurească. Ideea e să investești constant, pe termen lung. Bătăi de cap cu taxe și impozite… mai târziu când depozitul dă pe dinafară. 

Salutare și o toamnă frumoasă!

2 răspunsuri la „Cititorii întreabă – cum se impozitează dividendele în Germania?”

 1. Avatar
  Alex6 noiembrie 2020 la 16:35

  Super articol, cu informatii de calitate, cum ne-ai obisnuit.

  Merci frumos!
  Alex

 2. Mischu
  Mischu6 noiembrie 2020 la 20:29

  Mulțumesc pentru apreciere. Succes la investiții!

Lasă un comentariu