De ce e bine să investești cât mai repede sau Costică vs. Gigel

Astăzi am scris din nou câteva cuvinte despre investițiile serioase pe termen lung și de ce e bine să investești cât mai repede. Probabil că asta este singura modalitate legală de a avea viitor pe făgașul investițiilor. Așadar, dacă vă gândiți să investiți, nu vă lăsați influențați de istericalele media, alegeri, viruși, știri pe bandă rulantă. Amintiți-vă că drumul de urmat este lent și constant. La bursă nu suntem la proba de sprint ci mai degrabă la un maraton care trebuie să ne ducă departe, cale de zeci de ani.

Probabil că metoda cea mai bună a investițiilor bune și solide este aceea în care lași timpul să-și facă treaba și magia dobânzii compuse să explodeze. Dobânda compusă este unul din lucrurile cele mai dificil de înțeles de creierul uman, pentru că scăfârlia noastră nu poate procesa exponențial. Pentru asta, în cele ce urmează, am scris un mic exemplu cu cifre și date:

E bine să investești repede
Costică vs. Gigel. Sursa: imagine OpenClipart-Vectors de pe Pixabay

Să presupunem că tovarășul tău imaginar Costică are 25 de ani și și-a terminat studiile recent. Are câțiva gologani la ciorap primiți de la o mătușă din Italia și investește imediat 2.500 de euro într-un ETF. De asemenea, începe să economisească 2.400 de euro pe an – practic 200 de euro în fiecare lună – având un salariu bunicel la o corporație de viitor cu automat de cafea pe hol.

Prietenul său din copilărie Gigel, el are părerea lui bine înfiptă și inventând din nou roata are o altă strategie. El e mai mult axat pe caterincă, vrea să lucreze dar să nu aibă parte de bătăi de cap cu depozite, broker, ETF-uri… prea mult de citit. Din fericire pune ceva bani deoparte pe un cont de economii la o bancă dintr-o clădire de sticlă din centru. La 35 de ani după o bere cu Costică, se trezește la realitate și investește 5.000 de euro deodată – de două ori mai mult decât investise Costică acum 10 ani. De asemenea își dă seama că a rămas un pic în urmă, strânge cureaua la maxim și de acum va baga în același ETF nu 200 ci 400 de euro în fiecare lună, rată lunară de economii dublă față de Costică.

Care va fi rezultatul final? Știm că amândoi vor rămâne la aceleași firme până la 65 de ani și strategia nu se va mai schimba.

Să presupunem că randamentul mediu anual pentru ETF-ul celor doi este de 7%, foarte realist. Costică și Gigel economisesc amândoi până la vârsta de 65 de ani. Costică va avea la final un depozit de 534.540 de euro. Gigel o să aibe în depozitul personal „doar” 508.490 de euro. Și asta în ciuda faptului că a economisit de două ori mai mult, vreme de 30 de ani. Sună delirant!

Așadar, chiar și zece ani pot face o diferență uriașă datorită efectului dobânzii compuse. Pe scurt: nu așteptați para mălăiață, nu frecați menta! Sumele și vârstele vehiculate de mine în exemplele de mai sus nu au vreo relevanță fiind doar un exercițiu de imaginație. Important e să înțelegem că singurul aliat al micului investitor este timpul. În rest, nu avem nici un as în mânecă.

Salutare și investiții raționale!

Un răspuns la „De ce e bine să investești cât mai repede sau Costică vs. Gigel”

  1. Pingback: Niciodată nu e prea târziu - Mischu

Lasă un comentariu