Cititorii întreabă: ETF-uri, construcție portofolii și împrumuturi

Azi la rubrica cititorii întreabă despre ETF-uri, construcție portofolii și împrumuturi. Am primit două întrebări de la Laurențiu și în cele ce urmează o să-mi dau și eu cu părerea ca orice om din Balcani care se pricepe la toate. Acesta nu este în nici un caz vreun îndemn de a cumpăra un anumit produs ci mai degrabă un punct de pornire în analiza individuală. Așijderea blogul ăsta nu oferă vreo consultanță financiară sau contabilă, nu e vreun buric al pământului ci doar părerea unui Gigel de pe net.

Cititorii întreabă: ETF-uri, construcție portofolii și împrumuturi

Prima întrebare:

Ce parere ai despre ETF-urile de la Vanguard V80A?

În general despre Vanguard am o părere foarte bună. Are o istorie legendară, comisioane TER foarte bune și sunt de câțiva ani prezenți cu fonduri și ETF-uri de tip UCITS și în Europa. Personal dețin 2 ETF-uri de la ei (Developed World și Emerging Markets) iar pentru generația viitoare investesc într-un singur produs: Vanguard All World.

În mod particular despre așa numitul V80A: românii mai ales începători au tendința să folosească criptologia simbolurilor. Simbolurile alea au fost inventate pentru altceva, în spatele unei litere se află un fond sau o companie cu venituri și profituri, noi cumpărăm la burse afaceri nu acțiuni sau litere. Așadar sub simbolul V80A se regăsește:

Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF EUR Acc. 

Ce e ăsta? Produsul respectiv de la Vanguard este un așa numit multi asset ETF, practic un ETF care cuprinde mai multe ETF-uri puse într-un coș pentru oamenii care vor să aibă liniște și să nu își bată capul cu diverse decizii investiționale sau de diverși investitori instituționali care vor să-și investească banii fără management costisitor. Cei 80% din titlu înseamnă că produsul include 80% acțiuni globale, restul de 20% fiind investit în împrumuturi de stat și ale diverselor companii la nivel mondial. Rebalansarea se face automatizat, procentajul menționat rămâne la fel. 

Vanguard are în ofertă această strategie în diverse cantități ale acțiunilor 20%, 40%, 60% sau 80% dar și în ambele variante distributive și cumulative. Costurile TER sunt foarte bune pentru un astfel de produs: 0,25%.

Produsul de față este unul cumulativ, practic nu plătește dividendele obținute, ele sunt automatic reinvestite. Asta îți dai seama și după acel Acc. din titlu. ETF-urile cuprinse în coș sunt următoarele:

Sursa: Vanguard

Despre performanță nu se poate spune prea multe pentru că fondul există abia din 2020. Anul ăsta a făcut (în Euro) de la începutul anului până acum 17,83% ceea ce este foarte OK. Văzând ce are în el bănui că va avea o performanță decentă pe viitor în limitele impuse de piața mondială și de faptul că are 20% împrumuturi. Acestea din urmă se dezvoltă istoric pe termel lung ceva mai puțin ca acțiunile. În principiu dacă nu vrei să îți bați capul și vrei să ai împrumuturi în portofoliu, este un produs foarte bun. Cu un singur click ai investit pe întreaga planetă cu rebalansare inclusă. Mult mai simplu și elegant pentru un începător decât să te apuci să reinventezi roata și să-ți vină la fiecare două luni o altă idee năstrușnică.

A doua întrebare:

Apreciez foarte mult postarile! Ma gandeam sa incep sa adaug pe langa ETF-ul Global de la Vanguard (VWCE) si un ETF cu venit pe termen lung (care sa aiba aprox 20% din portofoliul mei). M-am gandit initial la un ETF Bond dar am vazut postarea ta despre REITs. Din pacate, REIT-ul pe care l-am gasit pe Xtb are un TER foarte mare (0,64%). Oare nu merita mai bine sa investesc intr-un ETF de tip BONDS care are un TER de 2 ori mai mic? Oare ETF-urile de tip REIT vor face un asa mare „outperform” al ETF-urile de tip BONDS incat sa merite un TER asa mare? 

O să împart povestea asta în mai multe părți:

Construcție portofoliu: din câte îmi dau seama nu ai un plan clar despre cum o să arate portofoliul. Prima întrebare pusă era despre un multi asset ETF, după care întrebi despre așa numitul VWCE care este Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc, ai vrea să adaugi REITs pentru ai citit pe un blog al unui Gigel de pe net un articol despre ce sunt REITs, apoi poate un ETF de împrumuturi. În cazul ăsta îți recomand să nu te grăbești ca fata mare la măritat. Ia un singur produs ori un multi asset sau un All World care sunt o alegere foarte bună. Folosește timpul pentru a citi cărți despre investiții și la un moment dat te vei decide dacă și de ce îți mai trebuie suplimentar și alte clase de active. 

Alegere broker: personal am o părere foarte proastă despre brokeri CFD indiferent care ar fi aceștia. Alegerea unui ETF de tip UCITS nu trebuie să aibă de-a face cu brokerul. Dacă el nu îți oferă acel produs, schimbă-l. Dacă e un broker serios va trebui să găsești în ofertă toate ETF-urile UCITS aprobate în Uniunea Europeană.

REITs vs împrumuturi vs TER: aici o să mă repet un pic. Astea sunt clase diferite de active, fiecare cu rolul ei. Dacă ai nevoie de ele, părerile sunt împărțite. Citește un pic despre investiții în general și despre clase de active în particular ca să-ți faci o idee mai clară. Faptul că TER e mai mare la un ETF de imobiliare nu e un impediment, există și ETF-uri specializate în domeniul imobiliar și mai ieftine. De pildă produse Amundi sau VanEck încep la un TER de 0,25% iar la iShares sunt de la 0,40- 0,59%. Cum va fi evoluția lor pe viitor nu știe nimeni, altfel am fi cu toți milionari. Ideea unor alte clase de active în portofoliu vine de la faptul că se produce diversificare și în teorie clasele de active nu corelează ceea ce poate fi util pe termen foarte lung.

În general am o părere foarte bună. Dacă începi cu un produs global este foarte bine. ETF-uri există câtă frunză și iarbă. Dacă o să cauți cu atenție o să găsești sigur un ETF axat pe ferme de creștere a găinilor albe.  După mintea mea nu ar trebui să te aventurezi în produse de nișă sau aflate în modă la un anumit moment. Modele și hype-ul se schimbă regulat. Soluția sănătoasă este după mintea mea un fundament solid al portofoliului creat din indici mondiali largi și serioși. 

***

Cam ăsta a fost delirul meu de azi la rubrica “cititorii întreabă” și răspunsul meu pentru Laurențiu cu privire la ETF-uri, construcție portofolii și împrumuturi. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul există o pagină de cafele iar dacă vreți să aruncați un ochi în depozitul meu cu toate cifrele și datele mergeți la Patreon.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

2 răspunsuri la „Cititorii întreabă: ETF-uri, construcție portofolii și împrumuturi”

 1. Laurentiu F3 noiembrie 2021 la 22:35

  Salut si merci de raspuns!

  1. Eu VWCE consideram a fi un ETF de tip „world” – adica are expunere atat pe piete emergente cat si pe piete dezvoltate. Poate nu m-am exprimat corect dar voiam sa spun ca deja detin un astfel de tip de ETF.
  2. XTB ofera acelasi ETF REIT pe care l-ai mentionat tu in alta postare (iShares Agg bond Prop yield) fiind sub aceeasi forma UCITS. Diferenta este ca este tranzactionat pe piata din Londra si are avantajul ca este hedged. Dezavantajul este ca are un TER un pic mai mare (0.64% vs 0.59%). In orice caz, nu este tranzactionat sub forma de CFD. ISIN : IE00BDZVHD04; Ticker DYPE.
  3. Stiu ca IBKR este preferat de multi dar pentru mine platforma este mult prea invechita si nefiind in domeniu (sunt medic) am impresia mereu ca fac greseli cand o folosesc si imi prind urechile. Depusesem 1000Euro initial dar i-am retras deoarece platforma de la IBKR ma facea sa imi fie teama sa fac orice tip de tranzactie. Astfel am ales XTB (desi stiu ca este asigurat doar pana la 20k si ca nu are acelasi safety rank ca IBKR). Planul este sa transfer portofoliul de la XTB la IBKR cand ating cei 20k asigurati (asta daca intre timp XTB nu devine mai de incredere). Plus ca sper din suflet sa amelioreze un pic platforma cei de la IBKR.
  4. In final, discutia REIT vs BONDs se rezuma la dorinta mea de a balansa un pic volatilitatea investiilor intr-un ETF global de tip stocks (cum e VWCE). Cu siguranta mai am mult de citit dar tot aman diversificarea portofoliului meu din teama de a nu „gresi”. In principiu vreau sa tin 80% in VWCE si 20% in BONDS/REITS dar nu stiu pe care sa il aleg.

  Merci oricum pentru raspunsuri si pentru informatiile oferite, sunt de un real ajutor.
  Toate cele bune! Sanatate! L.

 2. Mischu4 noiembrie 2021 la 08:05

  Salutare, mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur că blogul ăsta îți e de folos. Având un ETF global ești pe drumul cel bun și deja foarte bine diversificat în peste 3.700 de firme inclusiv de imobiliare.
  Despre broker, dacă pentru nevoile tale funcționează e ok. Dacă dorești să îți muți cândva activele altundeva verifică dacă se poate și dacă implică costuri mari. Despre diversificare în alte clase de active nu are rost să te grăbești dacă nu ești foarte hotărât, altfel riști să te tot răzgândești.

  Succes în continuare!

Lasă un comentariu