Încasez dividende pe spinarea jucătorilor de păcănele – DIAX

Salutare investitorilor și celor în devenire! Azi câteva cuvinte despre cum încasez dividende pe spinarea jucătorilor de păcănele respectiv de pe urma pasionaților de opțiuni și alte derivate pentru ars banii Gigeilor. Recent am investit într-un alt CEF și anume în Nuveen Dow 30 Dynamic Overwrite Fund (NYSE:DIAX) – un CEF american mai special.

Încasez dividende de pe spinarea jucătorilor de păcănele (NYSE:DIAX)

Compania emitentă Nuveen, înființată acum mai bine de 100 de ani în 1898, este binecunoscută în lumea financiară fiind un nume clasic în administrarea activelor investitorilor instituționali. Firma este specializată în diverse produse: fonduri mutuale, closed-end funds, private equity, hedge funds, diverse investiții imobiliare, etc. Compania este reprezentată global, oferă o grămadă de produse și are prezență pe întreg mapamondul, sediile principale sunt însă în SUA la New York, Charlotte și Chicago. Nuveen este deținută de o altă companie și anume de TIAA (Teachers Insurance and Annuity Association of America).

Nuveen Dow 30 Dynamic Overwrite Fund (NYSE:DIAX) este creat pentru a oferi dividende mari plătite regulat și o volatilitate mai mică decât Dow Jones Industrial Average (DJIA sau “Dow 30”). Această strategie cuprinde replicarea indicelui, precum și vânzarea continuă de opțiuni de tip call care să genereze un venit suplimentar. Opțiunile astea sunt scrise de Nuveen și cumpărate atât de investitorii instituționali pentru diverse strategii complicate dar și de o grămadă de Gigei în căutare de adrenalină. Tradingul cu opțiuni este în mare vogă în ultimul timp mai ales pe platforme de gen Robinhood unde majoritatea micilor investitori își aruncă banii pe geam.

Strategia DIAX oferă niște oportunități: de pildă participarea la evoluția Dow, dividende țapene, reducerea volatilității datorită opțiunilor scrise dar implică și o anumită limitare a creșterilor. 

Dacă deja ți-ai prins urechile, câteva informații utile:

Valoarea totală a portofoliului DIAX este 660 milioane $ iar creditul de tip levier folosit este practic inexistent de 0,1%. Portofoliul este alcătuit din active solide și cuprinde actual 99,9% acțiuni din Dow. În total are 34 de poziții, dacă nu știți cum arată Dow 30 primele 10 sunt în ordinea mărimii următoarele:

UnitedHealth Group Inc7.71%
Goldman Sachs Group Inc7.01%
The Home Depot Inc6.14%
Microsoft Corp5.33%
Visa Inc Class A4.61%
McDonald’s Corp4.54%
Salesforce.com Inc4.52%
Amgen Inc4.52%
Honeywell International Inc4.37%
Boeing Co4.24%

Companiile incluse în portofoliu sunt 1:1 replicate din Dow 30, firme clasice și solide americane. La momentul actual fondul se tranzacționează cu un discount față de NAV de -3,6%, un preț bun. În ultimele 12 luni pe fondul pandemiei a existat un adaos extrem de atractiv de maxim -15%.  Pe ansamblu evoluția DIAX a fost în ultimii ani destul de bună, performanță totală (curs și dividende) arată cam așa:

ultimele 3 luni5,2%
6 luni21,1%
1 an36,4%
3 ani, anual4,1%
5 ani, anual10,4%
10 ani, anual9,6%

În cazul de față, esențial de menționat sunt dividendele. Practic un astfel de CEF se cumpără pentru că oferă un randament al dividendelor mult mai mare decât un ETF axat pe Dow sau S&P de exemplu, iar un ETF de tip UCITS care scrie opțiuni la momentul de față nu există prin Europa.

DIAX oferă actual un randament anual de 6,2%, aceste dividende sunt plătite de 4 ori pe an și reprezintă partea cea mai însemnată a performanței anuale. Aceste beneficii vin evident la pachet cu niște costuri. TER (costurile totale) sunt de 0,94% acceptabil pentru un CEF.

Ca să fie clar, un astfel de CEF nu se achiziționează pentru explozii ale performanței. Aceste produse se pretează pentru portofolii solide care au ca așteptări venituri pasive din dividende. Un 6% este absolut decent mai ales pentru că vin dintr-o nișă în care 99% din amatori îți prind urechile cu desăvârșire.

Dragi jucători de păcănele, cetățeni cu un telefon mobil în rate și fumuri de Wolf of Wall Street, stimați clienți ai unor brokeri din țări bananier cu impresii de traderi, CFD și alte baliverne: cu fiecare opțiune, emoție, agitație, zbuciumare interioară, voi încasa dividende – nu mai puțin de 6% anual. Simplu. În plus garantez că dorm ca un prunc, fără nici o milisecundă de stres.

Pentru a cumpăra CEF-uri la bursele americane precum DIAX, nu o să te descurci prea bine cu un broker european. Multe din acțiuni nu prea se tranzacționează pe aceste meleaguri, va fi nevoie de un broker care să ofere acces și condiții bune pentru a cumpăra direct de la New York de exemplu. Eu am ales oferta celor de la Interactive Brokers (*). Un broker de tradiție din SUA. Totul funcționează brici iar condițiile sunt excelente. 

***

Cam asta a fost povestea de azi despre cum încasez dividende pe spinarea jucătorilor de păcănele. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul aruncați un ochi pe Patreon sau pe pagina de cafele.

De asemeni, striviți butonul de share, apăsați un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

(*) Affiliate-link

Become a Patron!

Lasă un comentariu