Investesc în Nasdaq-100 printr-un ETF de la iShares

Salutare capitaliști! 1 mai muncitoresc și alte fantasme ale comunismului s-au dus. Azi revin cu o nouă investiție de durată. Începând cu finalul lui 2018 am început lunar să investesc într-un ETF pe indexul Nasdaq-100.

De ce Nasdaq-100? În primul rând pentru că vreau să balansez portofoliul personal spre SUA. În Statele Unite sunt 4-5 indici bursieri principali: legendarul DOW, S&P500, Russel2000, MSCI North America… ai de unde alege.

Investesc în Nasdaq100 printr-un ETF de la iShares
Logo Nasdaq. Sursa: Wikipedia.

Eu investesc deja în firme americane plătitoare de dividende mi-am dat seama că nu am nici o expunere în biotech sau firme dinamice specializate în tehnologie. De exemplu: nu am Google, Netflix, Square, Facebook, Amazon, Paypal  și multe altele. Toate sunt firme care ne marchează viața de zi cu zi, pe care le folosim cu toții din ce in ce mai mult.

Am stat mult pe gânduri să aleg între S&P500 și Nasdaq100. Din punct de vedere istoric se pare că nu există diferențe majore în evoluția celor două indexuri. Cineva chiar a făcut un studiu pe tema asta între 1972 și 2017 și a ajuns la concluzia ca pe termen lung nu prea contează, diferența de minimală. Pe perioade mai scurte, de exemplu în ultimii ani, Nasdaq a evoluat mult mai bine.

În ultimii ani Nasdaq100 a preluat frâiele pe deplin reușind să crească mult mai mult decât S&P500 bă chiar mai mult decat legendara firmă Berkshire Hathaway a lui Buffett. Evident și în cazul ăsta performanțele din trecut nu sunt o garanție pentru performanțele viitoare.

Susa: @charliebilello pe Twitter.

Pentru că în Nasdaq100 expunerea e mai mare pe partea de tehnologie am ales Nasdaq. Sigur nu aș fi cumpărat actiuni la Google sau Amazon pentru că nu plătesc dividende. Acum am reușit să am o expunere și în companiile de tipul ăsta. Astea sunt primele 10 poziții care însumează cam 50% din total:

Sursa: iShares

Care e planul? Lunar se cumpără automatizat acțiuni fracționale. Cât timp? Până la pensie 🙂 La brokerul meu, pentru Nasdaq-100 ca investiție automatizată lunar, a fost valabil doar ETF-ul celor de iShares: iShares NASDAQ-100 (R) UCITS ETF. Costurile sunt de 0,31% pe an, dividendele sunt și ele sub un procent anual.

Dacă o să mă opresc aici cu ETF-urile? Anul ăsta probabil că da. Rămân momentan la 3 în care investesc lunar:

Începând de anul viitor o sa investesc lunar și intr-un ETF all world sau developed world. Încă nu m-am hotărât exact însă înclin spre produsul celor de la Vanguard All World.

Salutare!

3 răspunsuri la „Investesc în Nasdaq-100 printr-un ETF de la iShares”

  1. Pingback: Strategia mea pentru ETF-uri este definitivată - Mischu

  2. Pingback: Am investit în trei firme de jocuri video - Mischu

  3. Pingback: Un FAQ cu aproape tot ce trebuie să știi despre ETF-uri - Mischu

Lasă un comentariu