Investesc într-un ETF pe Europa dezvoltată oferit de Vanguard

Salutare investitori! Începând de astăzi investesc lunar într-un ETF pe Europa dezvoltată oferit de firma Vanguard. În continuare o să îmi expun motivele alegerii acestui ETF pentru portofoliul personal, caracteristicile principale și așteptările mele pentru viitor.

În 2019 am citit o gramadă de lucruri despre contrucția unui portofoliu de lungă durată și mi-a devenit clar că am nevoie și de o expunere seriosă pe Europa. De ce? Simplu, trăiesc în Europa, platesc facturile în euro și am nevoie și de dividende plătite în euro pentru a reduce riscurile monetare. Majoritatea portofoliului personal rămâne însă în continuare orientat spre SUA.

Investesc într-un ETF pe Europa dezvoltată
Investesc în Europa fără emoții. Sursa: pixabay.com

Acum a rămas de gasit un ETF pe Developed Europe bun, ieftin, simplu care să îmi bifeze cerințele personale, valabile pentru toate ETF-urile în care am investit:

  • Indexul sa fie replicat fizic, nu swap. Adica sa cuprinda actiunile fizice 1:1 și nu prin alte constructe financiare.
  • Să plătească dividendele încasate nu să le reinvestească automatizat. Vreau cash-flow. Acest lucru este avantajos în sistemul de impozitare german.
  • Să se poată cumpăra fracțional prin sume investite lunar în mod automat.

Alegerea nu e simplă însă patrunderea masivă a celor de la Vanguard în piața financiară europeană a înlesnit situația. Vanguard este celebră, fac ETF-uri din anii 70, la mare bătălie cu iShares însă reușesc să fie mult mai ieftini. La brokerul meu am avut de unde alege, dar m-am orientat spre Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF (seria ISIN: IE00B945VV12) care se poate achiziționa automatizat, lunar, prin fracționare. Costurile sunt absolut senzaționale, costul (TER) este de 0,10% anual.

După cum se poate observa și în graficul de mai jos, evoluția indexului a fost foarte bună comparativ cu alți indici FTSE pe toată Europa sau numai în zona euro. Graficul prezintă situația doar pe ultimii 10 ani.

Performanțele indicilor FTSE pe Europa în comparație. Sursa: FTSE Russel.

În cea ce privește alocația geografică pe țări primele poziții sunt ocupate de Marea Britanie 27%, Franța 17%, Elveția 14% și Germania 13%. Indexul este construit pe principiul mărimii piețelor de capital, țările mai mici sunt evident prezente cu un procentaj limitat.

Alocație geografică a FTSE Developed Europe și caracteristicile principale. Sursa: FTSE Russel.

După cum se poate observa deasupra (Index Charachteristics), indexul conține 583 de firme, primele cele mai mari 10 poziții reprezintă 17,76% din total și oferă dividende în 2019 de 3,51%.

Ar mai fi de adăugat câteva date despre evaluarea ETF-ului la momentul de față:

  • Raportul preț/câștiguri (PE Ratio) este de 16 – decent,
  • iar raportul preț/valoarea activelor (PB Ratio) este de 1,8.
  • creșterea medie a veniturilor firmelor constituente în ultimii 5 ani a fost de 7,1% anual.

O creștere de 7% anual și dividendele de 3,4% mă declară pe viitor mulțumit. Însesamnă o dublare la fiecare 10 ani. Dividendele sunt în continuă creștere iar prețurile acțiunilor europene sunt la un nivel încă acceptabil. Despre ce companii sunt primele 10 poziții în ETF și alocația pe sectoare de activitate, vedeți în tabelul următor.

Primele 10 poziții din FTSE Developed Europe și alocația pe sectoare. Sursa: FTSE Russel.

Momentan ETF-urile reprezintă cam 10% din îngregul portofoliul personal dar procentajul va crește razant în ani următori. Cu acesta am încheiat investițiile în ETF-uri pe acțiuni, mă voi oprii la cele 5:

Investițiile în acțiuni individuale vor continua lunar iar construcția portofoliului personal se va diversifica din ce în ce mai mult. În anii ce vor urma se vor mai adăga cu siguranță și alte active: mărfuri tranzacționate la bursă (exchange-traded commodities – ETC) precum și obligațiuni de stat și corporative (bond ETFs). Stați cu urechile ciulite!

Salutare!

2 răspunsuri la „Investesc într-un ETF pe Europa dezvoltată oferit de Vanguard”

  1. Pingback: Strategia mea pentru ETF-uri este definitivată - Mischu

  2. Pingback: Un FAQ cu aproape tot ce trebuie să știi despre ETF-uri - Mischu

Lasă un comentariu