Investiția mea în BASF SE. Industria chimică germană.

Salutare dragi capitaliști! Azi o scurtă prezentare a unei alte investiții din portofoliul meu de acțiuni: investiția mea în BASF. Eu am cumpărat acțiunile de ceva vreme la un preț de 76€/acțiune, astăzi sunt cotate la 86€. BASF reprezintă actual in jur de 10% din portofoliul meu. Datele de mai jos sunt raportate evident la prețul zilei.

Daca știți de BASF numai de pe vremea cand existau casete audio, ei bine câteva date: cam cel mai mare concern de produse chimice din lume, peste 115.000 de angajați în 80 de țări, peste 390 de fabrici si făbricuțe în toată lumea, încasări în 2017 de peste 60 miliarde €. Impresionant.

BASF
Ludwigshafen – fabricile de pe malul Rinului

Compania are o creștere moderată. Am pus aici mai jos si câteva cifre și prognoze de viitor. E o afacere nu foarte sexy dar constantă și în continuă creștere. Firma produce cam orice produs chimic existent în lumea care ne inconjoara și sunt convins că vom avea nevoie de lucrurile astea și pe viitor, mai ales de produse la calitate și seriozitate nemțească.

cifre BASF
BASF – cifre si prognoze. Sursa: ING-Diba/FactSet

Pentru că în general companiile de genul ăsta au o evoluție ciclică, la fel este și cazul BASF. Practic are o evoluție în valuri date de ciclul economic. O vorbă bătrânescă de pe la nemți zice că e bine să cumperi acțiuni BASF când dividendele ajung la 4% din prețul de cumpărare. Așa am făcut și eu, acum am cam 4,2% la prețul la care le-am achiziționat și depus în portofoliul personal.

Față de firmele americane care plătesc de 4 ori pe an sau cele britanice de două ori, nemții plătesc dividendele anual. La BASF o dată pe an, în luna mai imediat dupa adunarea acționarilor.

Pret BASF
BASF – evoluția prețului acțiunilor. Sursa: grafic ING-Diba

Ca motive ale achiziției aș zice așa:

  • Dividende stabile, în jur de 4%, cu o istorie lungă. Dividendele cresc moderat în timp.
  • Compania continuă să cresca prin achiziții.
  • Firma e bine diversificată: chimicale, petrol, gaze, genetica plantelor, etc.
  • poziție foarte bună pe piața mondială, prezentă pe tot globul.

Aș mai aminti și niște riscuri:

  • o anumită dependență de prețul petrolului și al gazelor.
  • posibilitatea creșterii concurenței mai ales din Asia și SUA.
  • riscuri date de legislație și politică mai ales în cea ce privește partea de genetică a plantelor.

Un răspuns la „Investiția mea în BASF SE. Industria chimică germană.”

  1. Pingback: Am mai cumpărat câteva acțiuni BASF - mischu

Lasă un comentariu