Cititorii întreabă: investiții cu risc minim în prag de pensie

Salutare capitaliști și doritori să devină! Revin azi cu un nou articol din rubrica cititorii întreabă, respectiv câteva idei despre investiții cu risc minim în prag de pensie. Eu nu sunt vreun consultant financiar sau contabil și nici vreun guru vânzător de cursuri și seminarii. Îmi dau cu părerea ca orice Gigel balcanic iar opiniile trebuie tratate critic. Ce face fiecare cu banii e o alegere pur personală.

Cititorii întreabă: investiții cu risc minim în prag de pensie

Am primit întrebarea de la Mihaela care spune că are idee despre piața de capital, îi place site-ul și ar cocheta cu o investiție mai puțin riscantă în prag de pensionare. Mă roagă să îmi dau cu părerea.

Ce știm: în prag de pensie înseamnă că orizontul investiției nu este enorm de mare. Mihaela are niște cunoștințe generale despre piețele de capital, nu pornim chiar de la 0.

Necunoscute

 • Despre ce sumă discutăm? Nu cunoaștem. Aici e important de știut dacă banii sunt de o importanță existențială ori nu. Asta poate schimba foarte mult datele problemei.
 • Nivelul de risc acceptat? În funcție de răspunsul de mai sus se poate determina un nivel de risc suportabil. Adică scurt pe doi: cât din suma totală se poate duce pe apa Sâmbetei fără să îți afecteze viața de zi cu zi.

Ce înseamnă risc minim?

 • risc minim e un fel de Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana. Totdeauna există un grad de risc iar să pui ștampila pe ceva la bursă ca fiind cu risc minim e destul de aventuros.
 • în teoria alcătuirii unui portofoliu de investiții, acțiunile sunt cotate cu risc crescut în timp ce împrumuturile de stat sau ale companiilor au un risc mai moderat. Cât de mare e acest risc au determinat de pildă agențiile de rating.
 • randamentul obținut este întotdeauna direct proporțional cu nivelul de risc. Practic randamentul obținut de un Gigel la bursă este salariul primit pentru un risc asumat. Un exemplu: cu un risc scăzut sunt cotate împrumuturile statului american. Practic dacă îl împrumuți pe Biden astăzi cu niște dolari pentru 10 ani vei primii 1,68% pe an. Pe de altă parte, cu risc mare, dacă vei împrumuta Turcia în dolari pe 10 ani vei avea 6,55% anual. Asta e diferența. Piața de capital consideră așadar că riscul ca Erdogan să nu îți mai dea banii înapoi e foarte mare față de colegul de peste ocean.
 • acțiuni cu risc minim nu prea există. Șansa să dea vreo firmă faliment, oricare ar ea, este destul de mare. Un ETF, un coș cu sute sau mii de acțiuni, este mai puțin riscant datorită diversificării. Doar că în cazul unui orizont de timp limitat se poate întâmpla să asiști la căderi ale piețelor iar recuperarea să fie de foarte lungă durată. Timpul este cheia. Chiar în 2020 am văzut o grămadă de Gigei care se băteau cu cărămida în piept iar când piețele s-au scufundat în martie cu -35% au vândut tot în panică. C’est la vie!
 • imobiliarele sunt și ele o alternativă. La rubrica necunoscute de mai sus, am amintit că nu știm despre ce sumă este vorba. Dar dacă sunt destui marafeți pentru un apartament ori vreo garsonieră într-un oraș cu viitor, un 5% anual se pot obține relativ ușor din chirie. Evident există și acest caz niște riscuri și niște bătăi de cap, dar nu e cine știe treabă complicată, la locuit ne pricepem toți.
 • lichiditate, cash mai e o variantă. Adică să nu investești în nimic, eventual în 2-3 valute: euro, dolari, franci. În cazul ăsta vei asigura un pic prăvălirea leului însă inflație vei avea cu siguranță și în alte valute.
 • mai sunt și alte clase de active, dar pentru cineva la vârstă mai înaintată nu cred că are sens toată complicația.

Ce ar face Mischu în situația asta?

 • în primul rând nu aș ține banii în lei sau cea mai mare parte a lor. 3 valute.
 • la peste 60 de ani, fără experiență bursieră, nu aș investi în acțiuni decât cu banii care nu îmi sunt esențiali pentru viața de zi cu zi, de care m-aș putea lipsi. Dacă neapărat m-ar atrage chestia asta, un 10-15% din total într-un ETF global cât mai bine diversificat cu TER mic. De pildă cele de la Vanguard cum ar fi All World ori Developed World, de exemplu.
 • împrumuturi de stat americane, alte țări serioase ori chiar ale României la 2-3 % anual ar fi o variantă de luat în calcul.
 • imobiliare da, dacă punga permite. Neapărat într-un oraș cu viitor, locație bună.
 • O combinație din toate astea: cash, un pic de acțiuni, împrumuturi de stat, o garsonieră.

Cam asta a fost filosofia de azi și câteva din ideile mele despre investiții cu risc minim în prag de pensie. Rămâneți evident cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei pentru Mihaela scrieți cu încredere în comentarii. Dacă aveți alte întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact.

Nu uitați să apăsați butonul de share, să trageți un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, să fiți sănătoși! V-am salutat și ne vedem pe:

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

Become a Patron!

Lasă un comentariu