Am investit în trei firme de jocuri video

Multă vreme am ignorat industria jocurilor video dar între timp mi-a venit mintea la cap și am investit în trei firme de jocuri video: Activision Blizzard, Electronic Arts și Take Two Interactive. În cele ce urmează câteva idei despre sectorul ăsta de activitate și de ce mi-am băgat niște bani în jocuri și jucării.

Am investit în trei firme de jocuri video
Am investit în jocuri. Sursa: imagine de Jan Vašek pe Pixabay

Încă din capul locului trebuie spus că încasările din domeniul jocurilor video sunt absolut delirante. Spre exemplu în 2019 s-au făcut încasări de peste 150 de miliarde de dolari. O fi mult, puțin? Că să avem o relaționare, se pare că în 2019 industria filmului a avut încasări de vreo 50 de miliarde iar toată industria muzicală vreo 20 de miliarde. Așadar aceste jocuri și tot de se învârte în jurul lor întrec cu mult tot ce știam eu despre entertainment și petrecerea timpului liber.

Proiecțiile de viitor arată foarte bine. Se presupune că încasările din industrie vor crește cu vreo 20 de miliarde anual și pe viitor. Astfel în 2021 sunt așteptate încasări de 178 miliarde iar în 2022 se presupun 196 de miliarde.

Din punct de vedere regional se pare că lucrurile sunt extrem de echilibrate. 25% din încasări în SUA. 25% în China, 25% Europa, Africa, Orientul Apropiat iar restul de 25% în Asia – Pacific. Chiar dacă aveam impresia că asiaticii sunt foarte învrăjbiți cu jocurile se pare că moda lor e distribuită oarecum uniform cel puțin la încasări.

În cea ce privește preferința pentru gadgeturi se pare că în 2019 cam 45% din încasări provin de pe telefoanele mobile și tablete, 31% de pe diverse console (ex. Xbox, PlayStation) iar restul, minoritarii încă sunt pe PC-uri. Tendința mondială e din ce mai multe jocuri pe telefoane și tablete.

Eu am cumparat câteva acțiuni și continui să adaug treptat la Blizzard, EA și Take Two astea fiind cele mai mai mari firme pure de jocuri. De asemenea toate trei au sediul în SUA și sunt prezente de zeci de ani pe toate continentele.

Activision Blizzard

Activision Blizzard este cea mai mare companie de jocuri video din lume, cu venituri anuale de vreo 6,5 miliarde de dolari. Câștigă din vânzarea de jocuri și servicii pentru console (30%), PC-uri (26%), dispozitive mobile (34%) și altele (10%). Serviciile de jocuri includ diverse achiziții  pentru jucători în timpul jocului mai o sabie, o vrajă, etc, în timp ce segmentul “altele” include încasări din e-sport. Adică pentru ăștia ca mine, mai habarniști, turnee la care te duci ca spectator ori te uiți în stream să vezi cum se joacă niște copii pe calculator.

Dintre cele mai de succes jocuri lansate: World of Warcraft, Call of Duty, StarCraft, Diablo, etc. Trei sferturi din încasări se fac în mediul digital, Activision nemaifiind dependentă de magazine. Tendința este evident în creștere iar marjele de profit sunt mari.

Activision Blizzard pare scumpă la momentul de față de aia prefer o achiziție în mai multe etape. Creșterea e însă puternică, peste 650% în ultimii 10 ani. Compania plătește și ceva dividende, deocamdată de neglijat.

Electronic Arts

Electronic Arts e cam a doua companie de jocuri din lume un alt gigant cu venituri anuale de 5,5 miliarde de dolari. Oferă jocuri și servicii pentru console, mobil și PC și câștigă ~ 75% din veniturile în mediul digital. 

Compania are unele dintre cele mai bune francize de jocuri sportive din lume precum NFL, NCAA Football, NBA și FIFA. De asemenea, are un acord exclusiv cu Disney pentru drepturile pentru Star Wars. Alte jocuri cunoscute: The Sims, Apex Legends ori Battlefield.

Și la electronic Arts prețul acțiunilor pare destul de piperat. Uitându-mă pe grafic, el nu s-a apropiat de o medie istorică (15 PE) decât de foarte puține ori în istorie iar subevaluată nu a fost niciodată. În ultimii 10 ani evoluția acțiunilor a fost de peste 720%.

Take-Two Interactive

Take-Two Interactive este o companie ceva mai mică cu venituri anuale estimate la 3 miliarde de dolari. Firma are o expunere mai mare la consolele de jocuri, care contribuie la 85% din veniturile sale. Câștigă restul de 15% din veniturile din PC și alte platforme. 

Cea mai mari succese ale Take-Two sunt Grand Theft Auto sau Red Dead Redemption

Prețul Take-Two este sărit rău de tot de pe fix după cum vedem în grafic. Nici nu e de mirare având în vedere că acțiunile au crescut în ultimii 5 ani 425% iar în ultimii 10 ani 1.490%. Multă lume se aruncă pe așa un cal de curse.

Încercând să fac o comparație între ele am ajuns la concluzia că îmi plac toate. Așadar le voi cumpăra pe toate trei, aplicând metoda „coșului” chiar dacă prețurile sunt un pic cam ridicate. Sper ca prin cumpărare lunară să opțin o medie de achiziție bună.

Alte firme țapene din domeniu

Evident că marii rechini vor și ei o felie din cele peste 150 de miliarde încasate de industria jocurilor. Spre exemplu Microsoft și Google sunt din ce în ce mai prezente pe piață cu oferte de console, servicii de cloud, jocuri. La fel Tencent ori NetEase în China sau Sony, Nintendo, Capcom în Japonia.

În Europa se remarcă în ultimul timp polonezii de la CD Projekt și 11bit, se pare că Polonia e un nume mare în gaming. Am Aflat cu surprindere că CD Projekt a fost multă vreme cea mai mare firmă la bursa poloneză (!). Francezii de la Ubisoft sunt și ei cunoscuți iar câteva firme din Suedia s-au remarcat și ele pe plan mondial, de exemplu THQ Nordic sau Paradox Interactive. În Marea Britanie Keywords Studios este cea mai mare, la care se adaugă câteva firme mai mici ca Team17, Frontier Developments sau Codemasters.

Există de asemenea și un ETF oarecum axat pe gaming. Este vorba de VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS. Este și asta o soluție dacă îți place domeniul. Personal nu sunt un adept al ETF-urilor ăstora de nișă și nu înțeleg de ce acolo peste 15% este Nvidia și AMD. Apăi dacă tot iau un ETF, prefer clasicul Nasdaq100. Dar ca întotdeauna, fiecare cu alegerea, preferințele și jocurile lui.

Salutare și investiții deștepte!

Lasă un comentariu