Noi acțiuni în depozit: Berkshire, Markel și Brookfield

Salutare capitaliști! Revin azi cu oarece exuberanță căci am noi acțiuni în depozit: e povestea unor achiziții recente pe care le-am tot amânat dar pe care de ani de zile le aveam pe radar: Berkshire, Markel și Brookfield. Sunt trei firme solide care bifează niște cerințe de bază: profit, creșterea acestuia pe termen lung și integritatea managementului.

Există în ultimii ani o mare agitație cu tot felul companii care nu au făcut niciodată profit cu adevărat dar se vand la niște prețuri astronomice. Filmul l-am mai văzut la finalul anilor 90 și despre cum s-a terminat criza dot-com știm cu toții. Dacă vedeți în neștire copii pe YouTube, taximetriști ori vă agasează colegii de muncă cu ponturi fierbinți de la bursă, e clar… finalul e aproape. Otrăviți fântânile, pârjoliți glia, luați banii și fugiți în munți! Ha, ha!

Personal știu foarte bine cum am câștigat banii pe care îi investesc, îmi aduc aminte de toate diminețile când sună deșteptătorul, de aceea casc ochii atent în ce ETF-uri ori firme îi voi îndesa. Prefer companii solide, profitabile de zeci de ani de o plictiseală crâncenă. Ponturile fierbinți, ultima găselniță biotehnologică, pilula minune, turismul spațial, bateria magică, trenul cu hidrogen, camionul electric, mașina care zboară în spațiu, mă lasă absolut rece. În domeniul ăsta sunt de o ignoranță crasă.

Noi acțiuni în depozit: Berkshire Hathaway, Markel Corporation și Brookfield Asset Management

Și de data asta am preferat să-mi bag banii în trei firme cu istoric, profitabile și cu un management legendar. Voi încerca să le fac o scurtă prezentare, să le scot în evidență atuurile dar și câteva posibile riscuri. Să le luăm pe rând.

Berkshire Hathaway

Despre Berkshire Hathaway și de șeful ei Warren Buffett cred că a auzit toată lumea. Compania este un holding gigantic care cuprinde între timp aproape 100 de afaceri diferite: ziare, media, textile, materiale de construcții, mașinării, electrotehnică, asigurări, rețele de magazine alimentare, mobilă, bijuterii, afaceri în domeniul petrolier, căi ferate, baterii etc. De asemeni deține un portofoliu de acțiuni de peste 220 de miliarde, acesta îl puteți vedea pe Dataroma de exemplu. Pe lângă toate astea, de parcă nu ar fi îndeajuns, compania deține și peste 150 miliarde de dolari în cash.

Modelul de afaceri este același de la înființarea firmei. Coloana vertebrală este afacerea cu asigurări și reasigurări ce produce o grămadă de bani. Aceștia sunt investiți în cumpărarea totală sau parțială a unor companii, investiții bursiere ori de tip private equity în firme noi, aflate la început de drum (de exemplu în istoria firmei: BYD în China, StoneCo în Brazilia ori recent Snowflake în SUA). Dacă veți arunca un ochi pe firmele deținute o să remarcați că nu este acolo nimic spectaculos care se înzecește peste noapte, cheia afacerii este timpul și dobânda compusă.

Afacerile aflate în portofoliu sunt lăsate să se dezvolte autonom, de multe ori sunt afaceri de familie cu un management integru. Buffett sau urmașii săi la conducerea companiei nu intervin decât destul de rar în conducerea firmelor deținute. Personal văd compania ca un fel de S&P 500 ales pe sprânceană în care nu poți investi decât deținând acțiuni Berkshire.

Berkshire este actual la un preț bun. Raportul preț/valoarea activelor este de 1,3. Un raport la care inclusiv Buffett cumpără la greu propriile acțiuni. Despre evoluția încasărilor și în cazul ăsta lucrurile stau foarte bine. Dacă în 2003 compania făcea un profit de 3,54 USD/acțiune a ajuns în 2019 să facă 9,78 USD iar pentru 2022 sunt estimați 11,88 USD. Performanța acțiunilor în ultimii 20 de ani este o creștere medie de 8,3% anual.

Șanse: mă îndoiesc că evoluția va fi pe viitor alta. Managementul firmei este și după Warren Buffett și Charlie Munger deja asigurat iar dobânda compusă va funcționa mai departe. Presupun că la un moment dat vor plăti și dividende, nivelul de cash din firmă atinge deja cote amețitoare. O altă șansă de viitor ar fi desprinderea din firma mamă a unor sectoare gen Berkshire Energy, Real Estate, căi ferate etc care să fie listate separat la bursă.

Riscuri: aș aminti poziția devenită foarte mare în Apple. Berkshire deține acțiuni Apple în valoare de peste 100 de miliarde (!) dar din care a început să vândă în 2020, din ultimele mișcări cunoscute din depozit reiese că a vândut 3% din ele. Un alt risc mult vehiculat este ce se întâmplă la moartea șefului (Buffett are 90 de ani), multă lume crede că acțiunile se vor scufunda. Personal mă îndoiesc, următoarea generație de manageri e deja de multă vreme la butoane iar schimbarea va fi probabil lină și de durată. Ar mai fi riscuri clasice ale firmelor de asigurări gen dezastre naturale sau riscuri unor afaceri dependente de conjunctură, cum ar fi partea de căi ferate ori construcții.

Markel Corporation

Despre Markel nu prea știe multă lume ce este și cu ce se mănâncă deșii e listată la bursă încă din 1986. În principiu este o aceeași Mărie cu altă pălărie precum Berkshire. Firma copiază modelul de afacere al companiei lui Buffett și este încă în stadiul de Baby-Berkshire. Markel valorează vreo 13 miliarde, fiind al început de drum, în vreme ce Berkshire este un gigant de 500 de miliarde.

Modelul este absolut la fel. Markel este o firmă globală de asigurări și reasigurări care își investește banii în afaceri pe care le preia în totalitate sau parțial. Printre afacerile cumpărate de-a lungul timpului de Markel sunt o grămadă de firme de asigurări, sănătate, diverse lanțuri de magazine, produse alimentare, etc.

Pe lângă companiile preluate, Markel la fel ca  Berkshire, are un portofoliu solid de acțiuni listate la bursă și care sunt manageriate de celebrul Thomas Gayner. În acest portofoliu sunt aproape 6 miliarde de dolari băgați în firme solide cu o istorie serioasă. Plictiseală maximă, fără agitație și emoții inutile.

Markel este și ea căzută în dizgrație în lumea de azi a ponturilor fierbinți și se vinde actualmente la un preț bun. Raportul preț/valoarea activelor este de 1,2. Despre evoluția încasărilor și în cazul ăsta lucrurile stau minunat. Dacă în 2003 compania făcea un profit de 9,55 USD/acțiune a ajuns în 2019 să facă 35,27 USD iar pentru 2022 sunt estimați 45,30 USD. Performanța acțiunilor în ultimii 20 de ani indică o creștere medie de 8,9% anual, o jumătate de procent mai bine cât Berkshire. În Markel investesc lunar cu o sumă mică în următorii 2-3 ani.

Șanse: pentru mine afacerea este 1:1 cu cea a lui Buffett. Firma este mică, agilă și are loc să crească foarte mult. De asemenea mă îndoiesc că evoluția va fi pe viitor altfel comparativ cu ultimii 20 de ani. Managementul firmei este de nota 10 iar Thomas Gayner deșii este o vulpe bătrână, are abia 58 de ani. 

Riscuri: partea de afacere axată pe asigurări este foarte specializată pe asigurarea unor riscuri industriale, astea ar putea fi afectate puternic în cazul unei conjuncturi slabe. Cu toate astea Markel se diversifică tot mai mult și achiziționează alte firme de asigurări. Ar mai fi riscuri clasice ale firmelor de asigurări: dezastre naturale, războaie, etc. 

Brookfield Asset Management

Firma canadiană Brookfield Asset Management se diferențiază destul de mult de Berkshire sau Markel. Brookfield nu are în spate o firmă de asigurări, este o companie pură de investiții în domeniul imobiliar, energie regenerativă, infrastructură și private equity. Firma nu investește în tot felul de nebunii la modă, este axată pe active solide, unice și de de multe ori fără concurență. Deține câteva baraje de acumulare prin Brazilia și SUA, companii de electricitate, transport public, rețele de telefonie mobilă, diverse imobile în toată lumea, conducte de petrol și gaze, etc.

Brookfield Asset Management este un holding care controlează mai multe firme, toate sunt listate la bursă și fiecare are un sector de activitate specializat: Brookfield Infrastructure Partners, Brookfield Renewable Partners, Brookfield Property Partners și Brookfield Business Partners.

Managementul de la Brookfield este și el legendar. CEO este Bruce Flatt, numit și Buffet al Canadei. Omul e de mult miliardar și muncește în companie din 1990.

Dacă în 2003 Brookfield făcea profit 0,19 USD/acțiune, a ajuns să facă un profit de 1,73 USD în 2019. Pentru 2022 sunt estimați 3,07 USD pe acțiune. Performanța acțiunilor în ultimii 20 de ani este senzațională și indică o creștere medie de 16,6% anual fără dividende, mult peste Markel sau Berkshire.

Brookfield este singura care plătește și dividende. A început în 2001 cu 8 cenți / acțiune, ajungând acum la 43 cenți, o creștere medie a dividendelor de 9,9% anual. Astfel cine a cumpărat în 2001 acțiuni la Brookfield se bucură în prezent de 24% dividende anual fără să mai punem la socoteală creșterea cursului. Și în Markel investesc lunar cu o sumă mică în următorii 2-3 ani.

Șanse: pentru mine afacerea nu este chiar asemănătoare cu cea a lui Buffett dar are venituri simple și calculabile care sunt permanent reinvestite. Firma este încă relativ mică față de Berkshire cu o valoare de vreo 58 de miliarde. Managementul firmei este de nota 10. Veniturile din activele de infrastructură sunt foarte solide, oarecum independente de conjunctura economică și bine planificabile.

Riscuri: Brookfield este o firmă pură de investiții. Astfel pentru că investește continuu are nevoie de o grămadă de bani, mare parte împrumutați. Nivelul de datorii este mult peste Markel sau Berkshire. Datorită tipurilor de active deținute se supune unor riscuri politice și generale de legislație.

—–

Ceva lecturi suplimentare pentru cei care preferă o carte bună în locul unui film cu mâțe pe YouTube sau părerea lui Gigel de pe Facebook:

Cam asta a fost povestea mea despre cum adăugat cele trei noi acțiuni în depozit: Berkshire, Markel și Brookfield. Despre viitorul lor nu îmi fac absolut nici o problemă, iar la diversificarea la care am ajuns între timp, pot dormi cu acest portofoliu ca un prunc. La urma-urmei cred că asta e cel mai important, să te simți cu adevărat bine cu investițiile făcute. Dacă portofoliul îți crează stres inutil și nopți agitate, ar trebui probabil să îți revizuiești nivelul de risc asumat.

Vă urez un final de ianuarie frumos cu investiții solide și raționale!

(*) Affiliate-link

Lasă un comentariu