Portofoliul lui Li Lu – firma Himalaya Capital

Dacă o să cauți o listă cu cei mai titrați investitori americani cu siguranță vei da și peste portofoliul lui Li Lu de la firma Himalaya Capital. Chiar dacă nu este des în lumina reflectoarelor Li Lu este alături de Buffett, Munger, Pabrai sau Cundill unul din numele grele ale marilor manageri de peste ocean din ultimii zeci de ani. Astăzi la rubrica portofolii celebre, câteva cuvinte despre el și portofoliu.

Portofoliul lui Li Lu de firma Himalaya Capital

Pentru că și Himalya Capital trebuie să își declare portofoliul listat în SUA din 3 în 3 luni după cum prevede legea americană putem să aruncăm o privire la acțiunile cuprinse în el. Evident nu o să vedem activele din străinătate dar și cele americane sunt interesante. Personal îmi place să-mi bag ochii prin insectarele oamenilor.

Li Lu s-a născut în China în 1966 și a studiat fizică la Beijing. Schimbările din finalul anilor 80 l-au prins foarte implicat în organizații studențești și a fost unul din liderii studenților la evenimentele din Piața Tiananmen în 1989. După proteste pleacă în SUA unde studiază din nou la Columbia University pe care o termină în 1996 cu specializările economie și drept. 

Columbia este celebră în lume pentru că acolo a fost cuibul principal al value investing-ului american. La Columbia a fost profesor Graham, tot acolo a studiat și Buffett. Li Lu a intrat pe aceeași filieră în lumea investițiilor după ce l-a cunoscut pe Buffett în 1993. Prin 1997 și-a înființat deja propria firmă de investiții: Himalaya Capital. 

În primii ani compania a avut un randament anual de 30% pe an, absolut spectaculos, mai ales că finalul anilor 90 nu au fost prea străluciți la bursa americană. Din 1997 până în prezent Li Lu a obținut un randament anual de 19,4%, senzațional. Ceva mai bine stă de pildă Buffett care a obținut în ultimii 50 de ani 20% anual în vreme ce S&P 500 a realizat 10,9% anual. 

Li Lu a rămas bun prieten cu Munger și Buffett. El este cel care a intermediat investiția lui Buffett în compania chineză BYD și foarte multă vreme s-a speculat că Li Lu ar fi omul ideal pentru conducerea afacerilor de la Berkshire Hathaway după retragerea pe viitor a lui Buffett și Munger. 

Cam asta ar fi despre istorie, să vedem ce are Li Lu actual prin portofoliu. Ultima actualizare cunoscută este datată la 30.06.2021, portofoliul este foarte concentrat și cuprinde doar 6 poziții. În total vorbim de peste 2 miliarde de dolari investiți după cum urmează:

Portofoliul lui Li Lu de firma Himalaya Capital
Sursa: dataroma.com

Cea mai mare poziție este Micron Technology care are o greutate de 47,5% din total. Micron este una din topul 5 mondial al producătorilor de semiconductoare cu 40.000 de angajați.

A doua poziție din portofoliu este ocupată de Bank of America, o bancă de top americană care reprezintă 24,8% din total.

Pe locul 3 este firma Alphabet care nu mai are nevoie de nici o prezentare, o știm toți fiind compania-mamă a Google. 

Cea de-a patra firmă din depozitul lui LI Lu este Facebook cu 9,7% din total. Pe locul 5 în depozit este Apple cu o greutate de 5%. Iar pe ultimul loc în depozit este Pinduoduo, 2,2% din total, o companie chineză activă în comerțul online.

Și cam asta ar fi tot ce știm despre portofoliul lui Li Lu. Este foarte concentrat, de remarcat că nu cuprinde cine știe ce firme cu risc mare, neprofitabile, hype-uri. Sunt companii solide de top, între timp poate chiar vârful de lance în nișa lor de activitate.

Li Lu a cumpărat acțiuni destul de activ anul trecut pe fondul pandemiei după care s-a lăsat liniștea în depozit. În ultimele 6 luni nu s-a mai întâmplat nimic. Ar fi interesat de urmărit ce se întâmplă în continuare și dacă va cumpăra acțiuni chinezești acum când prețurile s-au scufundat masiv din motive politice. Următoarea actualizare a depozitului va fi valabilă la mijlocul lui noiembrie 2021.

***

Cam ăsta a fost delirul meu de azi despre portofoliul lui Li Lu de la firma Himalaya Capital. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul aruncați un ochi pe Patreon sau pe pagina de cafele.

Pentru cei care mai pierd vremea pe rețelele sociale, mai găsiți câte o dumă ieftină de-a mea pe:

Salutare, weekend reușit și investiții raționale! Bääääm!

Lasă un comentariu