Investiție proaspătă în compania Rio Tinto

Salutare prieteni ai bursei! Astăzi revin cu o investiție proaspătă în compania Rio Tinto pe care o aveam pe radar de mai multă vreme. În plină agitație economică am reușit să pun piciorul în prag și să adaug primele acțiuni în depozitul personal. Investiția în Rio Tinto va continua în pași mici pe parcursul lunilor următoare până prin septembrie. Alături de HeidelbergCement și Nornickel dețin acum trei poziții în sectorul materiilor prime.

Dar să vedem cine este Rio Tinto? Companie minieră britanico-australiană cu afaceri globale și una dintre cele mai mari firme din domeniu de pe glob. Grupul Rio Tinto este o firmă cu listare dublă: în Australia cu seria ISIN AU000000RIO1 precum și la Londra cu seria ISIN GB0007188757. De asemenea există si ADR-uri la bursa americană cu simbolul NYS:RIO.

Rio Tinto are practic două sedii în Melbourne, Australia, celălalt la Londra, Marea Britanie. Eu cumpăr varianta britanică a acțiunilor pe considerente legate de impozitare. Marea Britanie nu impozitează dividendele la sursă iar acțiunile londoneze sunt în Europa foarte la îndemână.

Investiție proaspătă în compania Rio Tinto
Mineritul încă de viitor? Sursa: pixabay.com

Cum își câștigă Rio Tinto banii? Compania exploatează și prelucrează materii prime: fier, aluminiu, aur, argint, cupru, zinc, diamante, uraniu și multe altele. În ceea ce privește exploatarea și producția de aluminiu este lider mondial. Se situează pe locul al doilea în ceea ce privește minereul de fier, ocupă locul 3 mondial la producția de uraniu sau diamante, este pe locul 4 la cupru și pe locul 7 la aur.

Se estimează că majoritatea activelor Rio Tinto sunt situate în țările dezvoltate și doar o mică parte în zone riscante de pe glob: Australia (35%), Canada (34%), Europa (13%), Statele Unite (11%) la care se adaugă America de de Sud (3%), Africa (3%), Indonezia (1%). Compania este activă în peste 35 de țări unde are peste 45 de mii de angajați. 

Toate bune și frumoase, să vedem care sunt datele fundamentale ale companiei. Datele sunt evident în strânsă legătură cu prețurile mondiale ale materiilor prime. După graficul celor de la FAST Graphs prețul actual al acțiunilor este situat sub media istorică, evident normal în plină criză.

Investiție proaspătă în compania Rio Tinto
Date fundamentale dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs.

Rio Tinto este o firmă ciclică căreia îi pendulează masiv valoarea în funcție de toanele bursei și de cererea mondială de aluminiu, fier, cupru, etc. Am pus aici câteva date fundamentale care reprezintă doar o analiză de moment, datele pot varia foarte mult în următoarele luni:

 • P/E Ratio: 8
 • Dividende actual: 8,4%
 • Dividende, media ultimilor 4 ani: 7%
 • Creștere medie a dividendelor în ultimii 5 ani: 26%
 • Pay Out Ratio: 75%
 • Debt/Cap: 47%
 • S&P Credit Rating: A

Pe lângă datele fundamentale am făcut un pic pe deșteptul și am schițat câteva idei într-o scurtă analiză SWOT ca să-mi fac o idee despre punctele forte, punctele slabe ale firmei cât și despre oportunități și amenințări de viitor.

Puncte forte

 • Compania are o istorie foarte lungă și de succes în industria minieră de peste 130 de ani. În toată această istorie firma a trecut cu succes peste diverse crize economice sau chiar războaie mondiale.
 • Rio Tinto este una din topul celor mai mari 3 companii miniere din lume. Mărimea firmei și gama largă de materii prime exploatate duc la un avantaj major față de concurenții mai mici pentru că firma este capabilă să dezvolte și să implementeze proiecte la nivel mondial.
 • Un mare avantaj al Rio Tinto este politica avantajoasă a firmei față de acționari care se reflectă în dividendele mari oferite.
 • Rio Tinto este unul dintre liderii pieței în domeniul minereului de fier și a aluminiului.
 • A renunțat la exploatarea cărbunelui, căzut în dizgrație în ultima perioadă.
 • Stabilitatea financiară este foarte bună și s-a îmbunătățit în ultimii ani, Rio Tinto stă mult mai bine financiar decât concurența.
 • Dezvoltă constant noi proiecte atât în țările dezvoltate cât și în piețele emergente, firma are o experiență extrem de vastă în implementarea de noi proiecte miniere.

Puncte slabe

 • Compania a fost des criticată pentru nerespectarea drepturilor omului sau a unor standarde de mediu.  De asemenea au existat și acuzații de corupție.
 • Încasările provenite din vânzarea de materii prime sunt în general greu de planificat iar prețurile pot fi foarte volatile.  Firma are o pondere mare în segmentele fier și aluminiu cu dependență mare față de evoluția prețurilor la aceste materii prime. 
 • În multe țări, compania este supusă unor intervenții politice de reglementare ale mineritului. 
 • Rio Tinto operează și în țările în curs de dezvoltare cu unele probleme în ceea ce privește infrastructura, securitatea juridică, standarde de mediu sau de protecția muncii.

Oportunități

 • Pe viitor există numeroase planuri de dezvoltare a infrastructurii în numeroase țări de pe glob cum ar fi în multe țări asiatice sau chiar SUA.  Acestea includ rețelele feroviare, porturi, aeroporturi, logistică, etc. Foamea de resurse va continua și pe viitor iar Rio Tinto este poziționată perfect.
 • Cererea globală de aluminiu ar trebui să crească în viitor. În ciuda crizelor economice economia globală continuă să se dezvolte. Rio Tinto este numărul 1 în lume în ceea ce privește aluminiul.
 • Extinderea afacerilor către zone și țări din piețele emergente.
 • Oportunități de diversificare în alte materii prime litiu, cobalt, iridiu,etc.

Amenințări

 • Riscuri politice. De exemplu aprobările de minerit pot fi retrase sau refuzate iar în unele regiuni instabile modificările legislative pot duce la pierderea activelor. Divergențele din ultimii ani dintre Statele Unite și China reprezintă de asemenea un mare risc politic mai ales că Republica Chineză este cel mai mare client al Rio Tinto cu 51% din încasări.
 • Datorită operațiunilor la nivel global, Rio Tinto este supusă unor riscuri valutare diverse.
 • În actualul moment economic în care ne aflăm, cererea de fier, aluminiu sau alte materii prime scade și poate duce la scăderea prețurilor și a încasărilor.
 • Companiile din extracția materiilor prime au fost acuzate în mod repetat că activitatea lor nu este sustenabilă și asta a format o imagine proastă a firmelor precum Rio Tinto. Marele risc aici este o deteriorare a imaginii care poate duce la pierderea unor clienți, furnizori sau chiar finanțatori.

Care sunt așteptările mele? Nu mă aștept la o creștere masivă a firmei ci la o bună platnică de dividende la care se adaugă o mică creștere organică. Evident am de-a face cu o afacere foarte ciclică dar presupun că începe un moment bun pentru achiziția de astfel de companii. Pe de altă parte, pentru că nu vreau să investesc momentan în aur sau alte mărfuri, câteva companii miniere cred că sunt pozițiile din depozit care vor ajuta în balansarea inflației ce se va rostogolii inevitabil peste noi în lunile și anii următori. Poziția mea în Rio Tinto este evident buy and hold fără vreun gând de a vinde vreodată acțiunile.

Salutare!

3 răspunsuri la „Investiție proaspătă în compania Rio Tinto”

 1. Pingback: Un raport pentru mai 2020 - Mischu

 2. Pingback: Un raport pentru iunie 2020 - Mischu

 3. Pingback: Un raport pentru iulie 2020 - Mischu

Lasă un comentariu