Investiție în Royal Dutch Shell

Salutare investitori! Revin azi cu o investiție în Royal Dutch Shell una din cele mai mari firme petroliere. Investiția s-a efectuat în două tranșe, prima anul trecut iar cea de-a doua acum câteva zile.

Investiție în Royal Dutch Shell
Shell, companie cu o istorie impresionantă. Sursa: pixabay.com

Shell este compania petrolieră numărul 1 în Europa, are sediul în Marea Britanie și Olanda, respectiv se tranzacționează la burse cu două clase de acțiuni: Royal Dutch Shell A (ISIN: GB00B03MLX29) este cea din Olanda iar Royal Dutch Shell B (GB00B03MM408) cotată în Marea Britanie.

Eu am cumpărat varianta britanică pentru simplul motiv că Marea Britanie nu taxează dividendele la sursă, pe când în Olanda există o taxă de 15%. Practic este aceiași firmă, cele două tipuri de acțiuni au implicații legate de impozitare.

Shell are o istorie de 200 de ani iar în tot acest timp a fost creată o companie gigantică, activă pe tot globul. Firma se ocupă de tot cea ce înseamnă petrol de la prospecții, exploatare, rafinare până la vânzarea către utilizatori. Doar lanțul lor de benzinării cuprinde peste 44.000 de locații. Pe lângă astea se mai adaugă gaze naturale, diverse produse petrochimice, 22 de rafinării. Firma a început să se diversifice și a investit masiv în ultimul timp în producerea energiei solare sau în energie eoliană.

Datele fundamentale ale companiei sunt strâns legate pe prețul mondial al barilului de petrol. Atunci când prețul petrolului este ridicat veniturile Shell explodează iar când prețul petrolului scade veniturile scad și ele, respectiv așa rezonază și prețul acțiunilor. Ideală este achiziția de acțiuni Shell anticiclic când prețul petrolului este scăzut, prețul acțiunilor scad iar dividendele implicit cresc direct proporțional. Shell plătește din anul 1945 (!) dividende și nu a scăzut niciodată valoarea acestora.

Shell – date fundamentale dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs

Datele fundamentale sunt foarte volatile, în moment arată cam așa:

  • PE Ratio: 12,43
  • Dividende actual: 7,2%
  • Dividende, media ultimilor 4 ani: 6,8%
  • Creștere anuală medie a dividendelor în ultimii 5 ani: 0,5%
  • Pay Out Ratio: 75%
  • Debt/Cap: 28%
  • S&P Credit Rating: AA-

Riscuri. Unul din riscurile prezente mereu în cazul companiilor petroliere este limitarea rezervelor. În urmă cu vreo 10 ani s-a creat o panică generala care nu s-a adeverit în care se credea că firmele o să rămână în curând fără petrol. În principu media este cam de 11 ani la cele mai mari firme petroliere, în timpul ăsta este nevoie de noi zăcăminte care să contribuie la creșterea rezervelor. În momentul de față se pare că resursele de petrol al Shell sunt la minime istorice de doar 8 ani. Se mai adugă riscuri legate de fluctuații ale prețului petrolului, scăderea cererii, riscuri valutare, etc.

Shell rămâne la mine în depozit pe vecie. Prea multe nu sunt de spus ca planuri de viitor. Încasez cu plăcere cele peste 7% dividende care vor contribui la crearea venitului meu pasiv. Nu aștept cine știe ce salturi spectaculoase însă cred că de produse petrochimice vom avea nevoie și în următoarele decenii.

Salutare!

Lasă un comentariu