Serviciile de brokeraj disponibile în Germania

Una dintre cele mai frecvente întrebări și nelămuriri ale unui novice care începe să cunoască lumea investițiilor este cea despre serviciile de brokeraj disponibile. Oare ce broker o să aleg? O întrebare destul de complexă care implică numeroase bătăi de cap. Nu mi-am propus aici să glorific vreun broker anume ci doar să expun câteva posibilități cu plusuri și minusuri pentru cei cu domiciliul fiscal în Germania.

Serviciile de brokeraj disponibile în Germania

Postul de față se adresează clar doar celor cu domiciliul fiscal în Germania. Cam toți brokerii discutați aici nu acceptă alte domicilii fiscale, cu foarte mici excepții. În principiu ca să deschizi un cont la ei trebuie să locuiești în Germania, să ai un domiciliu aici, un cont la o bancă germană, respectiv un număr de înregistrare la fiscul german (Steuernummer).

Să o luăm de la capăt cu puțină istorie. Brokeraj deschis publicului larg există pe aceste meleaguri de foarte multă vreme. Acesta l-am numit eu brokeraj clasic. Serviciile au fost facilitate în mare parte de bănci și chiar astăzi numele grele sunt marile bănci comerciale: Deutsche Bank, Commerzbank, Sparkasse, etc. 

Chiar dacă azi cu explozia brokerajului „de-a moaca” este greu de priceput de ce te-ai duce la o bancă clasică să plătești 30€ pe o tranzacție, răspunsul e simplu: totul depinde de sumă. Oamenii care dețin milioane sau miliarde în diverse active, nu o să își țină banii într-un un app la o firmă din Bulgaria, Polonia, Cipru și alte pocnitori. Serviciile la sumele astea implică consultanță, asigurări, un om pe care poți să-l suni oricând pentru diverse informații, servicii legate de impozitare, etc. Orice bancă serioasă din Germania oferă servicii de brokeraj, prețurile sunt mari, serviciile sunt de calitate și se pretează pentru sume mari și foarte mari.

Brokerii direcți sau online (Onlinebroker / E-Broker / Internetbroker / Direktbroker) au apărut odată cu dezvoltarea internetului în anii 90. Internetul a făcut brokerajul accesibil pentru marele public și au apărut o mulțime de posibilități. Pe vremea aia era revoluționar că nu mai trebuia să mergi într-o filială bancară sau să telefonezi pentru a face o tranzacție. Cea mai mare parte sunt bănci care au creat și o platformă online mai ieftină pentru popor. Ăștia ar fi brokerii clasei de mijloc, poate balansul ideal. Spre exemplu: Comdirect, Consors, S-Broker, DKB, ING șamd. Serviciile sunt foarte bune, concurența este acerbă, prețurile foarte accesibile și din ce în ce mai mici.

Personal folosesc ING Germania (*) și sunt mulțumit de serviciile lor. Mai nou economisirea în ETF-uri este gratuită, tranzacțiile se pot efectua prin Xetra. Pentru generația viitoare mai dețin un depozit separat la Comdirect. O analiză a tuturor brokerilor germani cu toate datele posibile pentru amatorii de chichițe: https://www.modern-banking.de/vergleich-brokerage-1.php 

Nu are rost să listez aici condițiile fiecărei bănci pentru ca peste 3-4 luni oricum nu mai sunt actuale. Așișderea nu are sens să te încăpățânezi că ai găsit cea mai tare ofertă din lume, peste jumătate de an sunt precis oferte mai bune în altă parte. Piața e în continuă mișcare, tendința pentru consumator este pozitivă.

Neo-brokerii sunt denumite firmele apărute ca ciupercile după ploaie în ultimii 5-6 ani în special ca urmare a folosirii pe scară largă a smartphon-ului și a app-urilor. În special sunt îndragiți de tineret sau de Gigeii care încep să cumpere primele acțiuni din viață. Majoritatea firmelor încearcă să copieze compania Robinhood din SUA: axați pe mobil, cât mai ieftin, cât mai puține costuri, cât mai facil, gamification cât cuprinde și suport subțire spre inexistent. Reclama tutor este că sunt „gratis”. Nu vă îmbatați cu apă rece, sunt ieftini întradevăr dar nicidecum gratis, nu este nimic gratis pe lumea asta. Costurile se regăsesc altundeva, de pildă în spread sau prin faptul că folosesc niște burse obscure la care cotațiile nu sunt cele mai bune.

Câteva cuvinte despre cei mai în vogă din Germania în ultimul timp:

Trade Republic pare a fi cel mai mare cu cea mai mare acceptanță la publicul german. Au un milion de clienți pe aceste meleaguri. Oferta de ETF-uri a crescut, inițial ofereau doar produse iShares, în prezent și WisdomTree, Amundi, Lyxor sau Xtrackers. Tranzacțiile au loc doar prin LS Exchange, nu folosesc Xetra, spread-ul e rezonabil. Pentru o tranzacție se plătește 1€ comision. Economisirea lunară automatizată în ETF-uri sau acțiuni (Sparplan) este gratis.

Personal am un cont la TR și sunt mulțumit. Dacă vă decideți pentru ei, cu acest link la TradeRepublic (*) veți încasa 15€ după prima tranzacție efectuată. Bani gratis! Cine nu vrea bani gratis? Huhh?

justTRADE oferă de asemena tranzacționare doar prin LS Exchange, Tradegate ori Quotrix . ETF-urile oferite sunt numeroase și provin de la Amundi, iShares, Lyxor, UBS, VanEck Vectors, Vanguard, WisdomTree sau Xtrackers. Costul pentru o tranzacție este 0€, pentru asta acceptă doar tranzacții de la 500€ în sus. 

Scalable Capital este un broker relativ nou care se dezvoltă continuu. Oferă tranzacții prin gettex și mai nou și Xetra (mai scump). Are mai multe modele de conturi. Se poate tranzacționa cu 0,99€/tranzacție ori cu un sistem flatrate la un abonament de 2,99€/lună. În ambele modele se poate economisi într-un ETF gratuit, la flatrate pot fi mai multe.

Brokeri străini disponibili în Germania

Teoretic poți folosi orice broker din lume care acceptă cetățeni sau rezidenți germani. Oferta e nelimitată. Dezavantajul este că vei avea niște bătăi de cap la declarația impozitului global anual, dar nu e chiar cine știe ce. Marea diferență între un broker german și unul străin este dată de plata taxelor. Brokerul german transferă la finanțe totul automatizat și nu mai trebuie să faci nimic, în vreme ce în cazul unui broker străin va trebui sa te ocupi tu în cadrul impozitului global de declararea profiturilor, dividendelor încasate etc.

Cel mai titrat nume nume este evident Interactive Brokers (*) la care se adaugă toți reselleri acestuia. Acceptă și România ca domiciliul fiscal. Spre exemplu în Germania există: Captrader, Lynx ori Banx. Aceștia oferă aceleași servicii ca IB doar că oferă suport foarte bun în limba germană și ceva ajutor la declararea taxelor combinat cu o structură foarte puțin diferită a comisioanelor.

Mai există Degiro, cu sediul în Olanda destul de îndrăgit, mai ales în țări cu servicii de brokeraj de rahat; recent a fuzionat cu un alt broker german: Flatex. Mai nou sunt și case mari din SUA care accepta domiciliul fiscal Germania. De pildă puteți chiar să deschideți un cont direct la legendarul Charles Schwab de la minim 25.000€. Pentru cine dorește ceva exclusivitate și are active grele: Swissquote în Elveția.

Un alt aspect esențial ar fi că există posibilitatea să îți muți activele de la un broker german la altul pe plan intern în mod gratuit. Legea germană stipulează acest lucru și nu trebuie să faci decizia vieții în momentul când alegi un broker. Dacă serviciile nu îți mai surâd, îți iei jucăriile și te muți. Așadar concetrație maximă pe job, economii și investiții regulate ci nu pe a treia cifră după virgulă pentru a alege un broker. Pe plan intern nu e important, e cam pierdere de vreme.

Dacă vrei să te muți de la un broker german în afara țării sau invers, începe să fie complicat. Uneori nu se poate iar dacă se poate, în multe cazuri mutarea vine la pachet cu niște costuri.

***

Despre brokerii cu domicilii dubioase prin Bulgaria, Cipru, Polonia și alte bazaconii cu CFD, crypto nu mai scriu. Pierdere de vreme. Acum ceva vreme am scris un articol despre servicii de brokeraj accesibile celor cu domiciliul în România, puteți să aruncați un ochi acolo și în comentarii unde sunt diverse informații.

Cam asta a fost povestea de azi despre servicii de brokeraj în Germania. E doar o părere personală, eu nu dețin vreun adevăr absolut. Nu uitați să rupeți butonul de share de mai jos, să dați un subscribe sau un like pentru a ajuta site-ul în algoritmul netului ori ne vedem pe:

Salutare și investiții raționale!

(*) Affiliate-link

Become a Patron!

Lasă un comentariu