O nouă investiție STORE Capital. Hop și eu!

Salutare tineri capitaliști! Nu știu câtă lume urmărește așa numitele 13F filings din America. Eu le urmăresc cu nesaț și tocmai am aflat că Berkshire Hathaway, firma lui Warren Buffett, a investit o nouă tranșă în STORE Capital. Hop și eu, cu o nouă investiție! Dar să le luăm pe rând la puricat.

STORE Capital (STOR) este un REIT american înființat în 2011 și listat la bursa din New York în 2014. Prescurtarea STORE vine de la Single Tenant Operational Real Estate. Compania este foarte asemănătoare cu Realty Income (O) însă multă vreme ascunsă de lumina reflectoarelor. 

STORE Capital. Hop și eu!
STORE Capital închiriază spații comerciale. Foto de ElasticComputeFarm pe Pixabay

Începând din 2017 firma lui Buffett a cumpărat acțiuni cotate atunci la 22,45$ și STORE a ajuns să fie urmărită de mulți mici investitori, inclusiv de mine. Anul ăsta Buffett a efectuat din nou o nouă investiție în STORE Capital între aprilie-iunie la un preț de 23,81$. De unde aflăm lucrurile astea? Simplu: din așa numitele 13F filings. Pentru că o aveam de mult pe lista de cumpăraturi, am pus și eu piciorul în prag și am achiziționat recent câteva acțiuni pe care l-am pus cu drag în depozitul personal.

Ce sunt 13F filings

Buffett nu scrie blog și nici nu freacă menta pe Facebook dar e nevoit de legea americană să publice o dată la trei luni toate mișcările din depozit. Acest lucru e valabil în SUA pentru firmele de investiții începând de la o anumită sumă, pentru o transparență maximă în ceea ce privește bursa. Singura chestiune negativă este cea că aceste rapoarte vin cu oarecare întârziere. De pildă la mijlocul lui august 2020 aflăm mișcările din depozite între aprilie și iunie 2020, practic ce s-a întâmplat până la 30 iunie. Ce nu este listat sunt pozițiile de tip short. De aceea un mic sentiment de scepticism nu trebuie să lipsească nimănui.

Cu toate astea, publicarea tuturor acestor informații este extrem de folositoare. Practic poți cu câteva click-uri să te uiți în depozitele lui Buffett, Gates, Pabrai, Spier, Ackman, Einhorn, Gayner șamd. E vorba de oameni care învârt miliarde, au o viață întreagă de experiență, angajați, resurse de cercetare. Poți cu informațiile de acolo să găsești firme solide pe care să le urmărești și să cercetezi în continuare. Nu zic să iei de bună fiecare chestie din rapoartele astea, dar nici să reinventezi roata crezând că ești mai deștept decât cei mai buni investitori de pe planetă.

Personal mă uit foarte des pe siteul dataroma.com E gratis, fără reclame enervante și e bine actualizat. Acolo sunt listate 65 cele mai mari portofolii din State inclusiv statistici legate de cele mai cumpărate acțiuni din ultimele 3 sau 6 luni. La asta se adaugă toate cumpăraturile de tip insider la toate companiile americane listate la bursă. Super util.

Cum își câștigă STORE Capital banii?

Compania este un REIT de tipul net-lease. Firma achiziționează proprietăți și le închiriază către chiriași unici (fără mall-uri sau centre comerciale) care sunt responsabili pentru toate costurile de exploatare ale proprietății, inclusiv impozitul, asigurarea ori  întreținerea clădirii. Astfel cheltuielile ulterioare cumpărării sunt minimale.

Portofoliul imobiliar este extrem de bine diversificat. Nici un chiriaș nu reprezintă mai mult de 2,8% din încasări, existând peste 500 de clienți diferiți. Compania își împarte clienții în trei segmente: servicii (65%), vânzări (18%) și producție (17%). Firma deține peste 2.500 de clădiri peste tot în SUA.

Există evident și anumite domenii cu semnul întrebării care au apărut în timpul pandemiei: restaurantele (13% din întregul portofoliu) la care se adaugă centre de sănătate și fitness cu 5% și cinematografele cu 4% din portofoliul STORE. Practic aproape un sfert din imobile prezintă riscuri destul de mari în 2020 și poate și în anii viitori.

Cu toate astea STORE are o rată de închiriere de 99,5% iar încasare chiriei este după panica din primăvară în creștere. Astfel dacă încasarea chiriilor a fost de 68% în aprilie, în prezent s-a ajuns deja la 86%, tendința este pozitivă. De asemenea există foarte puține firme care nu au încă deschis, se pare că 93% din afaceri care închiriază spații de la STORE sunt în prezent deschise.

Evaluare și așteptări

În prezent, acțiunile se tranzacționează la 13  P/FFO Ratio, care este cu 20% sub media ultimilor cinci ani. Compania a majorat dividendele cu 40% de la listarea la bursă din 2014 și în prezent plătește 5,60% anual. Media ultimilor 5 ani a fost de 4,3%.

Practic dacă ne uităm pe graficul celor de la FAST Graphs, se observă de la prima privire că prețul (marcat cu negru) a fost în ultimele luni la minime istorice de la listarea firmei la bursă.

Șanse

  • actualmente la un preț bun, are șanse să fie evaluată mult mai bine în anii următori.
  • afacerea este în creștere, dividende de peste 5% în creștere continuă.
  • STORE are probabil cel mai bun management din lumea REIT-urilor. 
  • firma lui Buffett deține 10% din companie, ceea ce poate fi un brand serios pentru viitor precum și un mare as în mânecă pentru refinanțările ce vor urma.
  • imobiliarele au fost puternic afectate de pandemia din 2020 dar pe termen lung rămân o investiție serioasă.

Riscuri

  • unele afaceri care închiriază spații comerciale de la STORE ar putea intra în dificultăți de plată sau chiar faliment datorită pandemiei și urmărilor ei. De exemplu: restaurante, cinematografe.
  • unele clădiri vor trebui probabil regândite (ex. cinematografele) cu niște costuri suplimentare
  • șomajul ridicat ar putea avea de asemenea un impact negativ asupra multor chiriași STORE.
  • riscuri legate de schimbări legislative, riscuri monetare, riscuri legate de finanțare și refinanțare (puțin probabil).

Eu m-am decis pentru o nouă investiție în STORE Capital. Salutare la toată lumea și investiții solide!

Un răspuns la „O nouă investiție STORE Capital. Hop și eu!”

  1. Pingback: Situația REIT-urilor americane la început de 2021 - Mischu

Lasă un comentariu