Cum investești în teren arabil american

De-a lungul timpului am descris mai multe clase de active și vehicule pentru micul investitor. Astăzi un subiect mai special despre cum investești în teren arabil american. Într-o lume agitată și prinsă în hora meme, cripto-rahaturi și mașini spațiale rămân cu picioarele pe pământ și citesc despre active clasice în care s-au făcut sute de ani investiții solide și profitabile.

Cum investești în teren arabil american

În SUA fermierii dețin în jur de 60% din terenul folosit, restul de aproximativ 40% este închiriat. Acesta provine de la fermieri pensionați, diverse persoane particulare ori companii sau alte organizații. Principalul motiv pentru care terenul arabil ar fi interesant pentru un investitor este stabilitatea acestei clase de active dar și evoluția bună în timp. În ultimii 50 de ani valoarea terenului arabil din SUA a crescut cu 6% anual iar începând din 1991 creșterea a fost de circa 11,5% anual. Evident aceste cifre sunt o medie pentru întreaga SUA iar diferențele regionale se pot manifesta în ambele direcții.

În principiu se poate investii în teren arabil american prin trei modalități: prin cumpărare directă care iese din calcule pentru Gigel cu 300€ în pușculiță; prin diverse platforme de crowdfunding care mai de care mai ciudate; fie transparent prin investiții în REIT-uri care oferă terenuri spre închiriere, unele fiind listate la bursa americană, soluția cea mai sănătoasă.

În SUA există trei REIT-uri care investesc în teren arabil și doar două dintre ele sunt listate la bursă:

  • Gladstone Land Corporation (NASDAQ: LAND)
  • Farmland Partners (NYSE: FPI)
  • Iroquois Valley Farmland, REIT privat, nu e listat și în care se poate investi doar de la 10.000$ în sus.

În Gladstone și Farmland Partners se poate investi fără probleme la orice broker serios și reprezintă metoda cea mai simplă și cu sume mici de a pune banii la muncă în această clasă de active.

Gladstone Land Corporation (NAS:LAND)

A fost înființat în 1997 și este primul REIT axat pe închirierea de teren arabil. Deține peste 100 de ferme diferite în 10 state americane cu o valoare totală care se apropie de 800 de milioane de dolari iar rata de închiriere este 100%. Fermele închiriate sunt specializate mai ales în producerea de fructe și legume dar și alte culturi, în total peste 45 de tipuri de plante cultivate.

Diversificare este exemplară atât geografic dar și prin culturi diferite care pot frâna scăderea prețurilor la anumite culturi agricole. Gladstone plătește dividende lunar, la prețul actual are un randament de 2,25% anual. Prețul acțiunilor e un pic sărit de pe fix având în 2020/2021 o creștere susținută dar merită urmărit în lunile și anii următori. Performanța totală (curs + dividende) în ultimii 5 ani a fost de 165%.

Farmland Partners Inc. (NYS:FPI)

Farmland Partners este o firmă ceva mai mică decât Gladstone dar deține terenuri și ferme în 17 state americane având peste 100 de chiriași. Diversificarea este asigurată și de 26 de culturi diferite. Peste 55% sunt culturi de porumb, bumbac, soia sau orez. Restul sunt fructe, legume sau viță de vie.

Actual oferă un randament al dividendelor de 1,6%, prețul acțiunilor crescând foarte mult în ultimul an. Performanța totala (curs + dividende) este destul de slăbuță comparativ cu Gladstone, în ultimii 5 ani fiind de 31%. De urmărit în continuare.

—-

Cam ăsta a fost delirul de azi despre cum investești în teren arabil american. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter.

Nu uitați să rupeți butonul de share, să trageți un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm. Dacă nu aveți chef, stați flexați!

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

Lasă un comentariu