Investesc în duopolul Visa și Mastercard

Salutare tineri capitaliști! Începând din august m-am hotărât să adaug pe lista achizițiilor alte două companii noi și am ales să investesc în duopolul Visa și Mastercard. Ambele firme le am pe lista de acțiuni pe care le urmăresc, îmi plac de multă vreme dar cumva nu am reușit până acum să pun piciorul în prag. Începând din 15 august voi investi în mici tranșe lunare în ambele compani.

Investesc în duopolul Visa și Mastercard
Sursa: foto de wei zhu pe Pixabay

Plățile digitale au luat un avânt masiv în ultimii ani și tendința s-a accentuat o dată cu pandemia din 2020. Tot mai multă lume cumpără lucruri de pe internet iar evitarea numerarului oriunde ne aflăm e o realitate cotidiană. 

Cum își câștigă Visa și Mastercard banii?

Companiile își câștigă crăițarii vânzând servicii de intermediar între instituțiile financiare și comercianți. Firmele nu profită din dobânzile percepute pentru plățile cu carduri, care în schimb sunt încasate de instituțiile financiare emitente de carduri.

Cele două companii Mastercard și Visa sunt practic coloana vertebrală a infrastructurii de plată în lumea dezvoltată, iar fintech-urile și firmele mari care dezvoltă propriile sisteme de plăți (Apple Pay, Google Pay, PayPal etc.) sunt practic încă dependente de sistemele Mastercard și Visa. 

Spre exemplu Mastercard, cea cel mai mică dintre cele două, a creat în 60 de ani o rețea de peste 47 de milioane de parteneri în întreaga lume. Momentan asta e situația generală, dacă alte firme vor reuși să își creeze vreodată o astfel de rețea sau să ocolească folosirea unei astfel de rețele stă scris în stele.

Concurență și diferențe

Pe lângă Visa și Mastercard mai există 2 concurenți importanți în lumea dezvoltată: American Express și Discover.

Una dintre cele mai importante diferențe între rețele este numărul comercianților care permit tranzacțiile procesate de o anumită rețea. La scară globală, de exemplu, American Express rămâne în urma concurenților prin numărul de comercianți care acceptă astfel de carduri iar de Discover, prin Europa, nu prea a auzit nimeni fiind mai degrabă o rețea americană.

Dacă pentru muritorul de rând diferența este dată de acceptarea cardului respectiv în lume, pentru comercianți cea mai mare diferență între rețele este cât costă fiecare. De fiecare dată când un client folosește o carte de credit pentru a efectua o achiziție, comerciantul plătește o mică taxă către rețeaua de carduri de credit pentru a procesa tranzacția respectivă. Mărimea comisionului de procesare variază în funcție de rețea și poate fi un factor important dacă un comerciant acceptă anumite carduri. De exemplu, Mastercard, Visa și Discover percep în general între 1,4% și 2,6% pe tranzacție, în timp ce American Express percepe 2,5% până la 3,5%.

O altă diferență majoră este că Visa și Mastercard nu emit carduri, asta e treaba băncilor, ei se ocupă doar de rețea. American Express și Discover emit însă propriile carduri și chiar oferă credite.

Concurență mai există, într-o oarecare măsură, mai ales din țările emergente care și-au creat sisteme proprii de plăți. De pildă în China Ali Pay sau Wechat. Majoritatea acestor soluții sunt doar un wallet, un fel de soluție prepaid cu care poți efectua plăți mai ales în Asia. Între timp a crescut acceptanța și prin Europa însă rețeaua din spate e foarte subțire. Ca european ca să folosești aceste sisteme trebuie să te înregistrezi ghici cu ce? Evident un card Visa ori Mastercard.

Impresii personale

Dacă de exemplu acum 1-2 ani să plătești cu telefonul sau cu un smartwatch era cumva prin Europa un pic curios, între timp e cel mai normal lucru posibil. Dacă stau să mă gândesc, nu cred că am folosit în ultimele 6 luni numerar decât de vreo 5-6 câteva ori. Această tendință e în plină expansiune pe întreg mapamondul.

Este important de precizat, cel puțin în cazul meu, că aproape orice metodă de plată folosesc în Germania este inevitabil ca Visa ori Mastercard să nu încaseze un mic procent de acolo. De exemplu:

 • Cardul de credit este Visa ori Mastercard
 • Cardul de debit este Maestro (Mastercard) sau V Pay (Visa)
 • Google Play sau Apple Pay au nevoie pentru utilizare înregistrarea de carduri de la Mastercard sau Visa
 • chiar dacă la Google Pay alegi să plătești prin PayPal, se va genera automat în fundal un card virtual Mastercard.

M-am uitat de curiozitate pe pagina Lidl Germania să văd ce metode de plată sunt acceptate: diverse carduri de debit și cele de credit: VISA, Mastercard și American Express. La Aldi sunt acceptate aceleași metode. Faptul că peste tot poți să plătești cu Mastercard și Visa nu mai e o surpriză, interesant e că s-a mărit acceptanța pentru American Express, în urmă cu câțiva ani era de nefolosit în Europa.

În orice caz în momentul în care mergi la o bancă și vrei un card de credit nu o să alegi o soluție exotică. Degeaba îți oferă banca un card foarte ieftin dacă nu e acceptat niciunde și rămâi amanet prin concediu. Așadar, după părerea mea actualmente cardurile Visa sau Mastercard nu au o concurență solidă.

Evaluare și așteptări

Visa și Mastercard nu au fost niciodată firme ieftine mai ales în ultimii 4-5 ani. Bineînțeles că un moment bun de achiziție a fost prin martie, însă atunci cam orice acțiune avea un preț foarte bun iar la final suntem tot timpul mai deștepți. Prețul actual al acțiunilor îmi pare cam piperat, ăsta e motivul pentru care am ales cumpărarea lunară în tranșe mai mici. Încerc astfel să obțin o medie bună al prețului de achiziție.

Date fundamentale Marstercard dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs.

Creșterea și evoluția ambelor firme este excepțională. Profitul Mastercard pe o acțiune în 2010 era 1,41 USD iar în 2019 a ajuns la 7,77 USD. În cazul Visa era în 2010 0,98 USD iar în 2019 a ajuns la 5,44 USD. Absolut fabulos.

În ceea ce privește dividendele, la Visa erau în 2009 13 cenți pe acțiune, ajungând în 2019 la 1 dolar pentru o acțiune. Iar la Mastercard 6 cenți în 2009 evoluând la 1,39 USD în zece ani mai târziu.

Sănătatea contabilă a ambelor firme este remarcabilă. Practic Visa și Mastercard nu au datorii semnificative și pot trece cu ușurință peste orice criză.

Date fundamentale Visa dispuse grafic. Sursa: FAST Graphs.

Evident evoluția din trecut nu reprezintă o garanție pentru viitor. Momentan nu văd însă de ce tendința de a utiliza cardurile astea ar scădea iar apariția unei firme sau a unei technologii distruptive nu cred că se poate implementa în lumea financiară peste noapte.

Mă aștept la o creștere susținută în continuare chiar dacă 2020 va fi un an mai degrabă de creștere moderată sau chiar stagnare. Comerțul online va crește masiv și în viitor iar plata cu carduri, telefoane, ceasuri de asemenea. Folosirea de cash va fi pe viitor, în opinia mea, din ce în ce mai subțire.

Nu pot aprecia dacă creșterea ultimilor 10-15 ani se va menține la același nivel ridicat însă vreau să particip din plin la acest war on cash și voi adăuga cu plăcere ambele firme în portofoliul personal.

Șanse

 • spre deosebire de American Express, un concurent mult mai mic, Visa și Mastercard nu acordă împrumuturi iar aceasta este responsabilitatea băncilor care emit carduri. Încasările se realizează oricum și nu au riscuri de credit.
 • se presupune că există 2 miliarde de oameni în lume fără conturi bancare și implicit carduri.
 • expansiunea altor firme de procesare a plăților din China (Alipay, Wechat) este din ce în ce mai restricționată atât în țările dezvoltate dar și în țări emergente (ex. India).
 • plățile sunt în general o chestiune de siguranță și încredere. Orice om care are câțiva bănuți în plus va alege un sistem sigur gen Mastercard sau Visa și nu își va risca avuția cu vreun app chinezesc ori sud-american.

Riscuri

 • ambele firme vor suferi desigur datorită declinul economic din 2020. Deoarece industria turismului și a aviației este la pământ se vor pierde o mulțime de încasări 
 • șomajul ridicat va avea de asemenea un impact negativ asupra comportamentului consumatorului și prin urmare la plata prin Mastercard și Visa.
 • pot apărea noi tehnologii care pot duce la ocolirea rețelelor celor două firme
 • concurență: American Express, Discover, PayPal, fintech din China, America de Sud, Europa, etc.
 • riscuri politice: ca urmare a tensiunilor politice și economice mai ales SUA-China, există posibilitatea unor interdicții.
 • unele țări încearcă să implementeze sisteme proprii de plăți: ex. Rusia, India, chiar și Uniunea Europeană (Peps – Pan European Payment System).

Salutare, plăți sigure și investiții profitabile!

Lasă un comentariu