Tipuri de investitori și zece cărți clasice

Salutare! Revin azi cu un post despre tipuri de investitori și o listă de cărți. În tipologia mea există două tipuri principale de investitori la bursă și care reprezintă 80% din total. De obicei se informează pe Facebook sau din articolașe de prin ziare. Pe de o parte sunt cei care sunt se cred Peter Thiel adică merg pe ideea all in în ultima bombă de firmă auzită pe la tv sau rețele sociale. Pe de altă parte sunt cei care se cred Ben Graham care sunt convinși că au găsit compania subevaluată, perla pe care încă nu a descoperit-o nimeni. Uauuu!

Tipuri de investitori
Pune mâna pe carte. Imagine de OpenClipart-Vectors de pe Pixabay

Mai există 15% cei care ar vrea să facă ceva dar nu știu de unde să înceapă. Nici nu au chef să citească ceva, nici nu prea au timp, plus un pic de lene și mereu în căutare de soluție simplă tip pilulă. O iei și gata, ești milionar. Ăștia devin victima sigură a “experților” care trăiesc din vânzarea unor seminarii, cursuri, coach-uri și alte rahaturi despre mindset, ponturi fierbinți, trading, opțiuni și alte baliverne.

Restul de vreo 5% pun mâna pe carte. Simplu. Dacă vrei să înțelegi un domeniu, oricare ar fi el, fără un pic de citit nu prea ai cum să pricepi mare lucru. E adevărat că poți vedea repede pe Youtube cum se face o ciulama îndoielnică dar sigur nu poți deveni bucătar de 5 stele citind pe Instagram. Avem o relație stupidă cu banii și viitorul nostru. Multă lume își petrece săptămâni întregi pe internet să știe exact diferența între iPhone11 și 11pro dar pentru o decizie financiară esențială pentru viitor nu are nimeni timp sau chef nici măcar 5 minute.

În urmă cu vreo două săptămâni mi-a scris un mail un student la științe economice și m-a întrebat printre altele de câteva recomandări de citit. I-am zis să înceapă cu scrieri clasice. Aceleași 10 cărți le voi lista aici, poate cine știe, unul din cei 5% dă de rândurile astea și se apucă de citit:

Nu știu dacă vreo carte din astea e tradusă în limba română. Habar n-am, dar puteți verifica. Am fost și voi rămâne de părerea că dacă citești doar în română ești pierdut pentru omenire.

(*) Affiliate-link

Salutare și investiții serioase!

Lasă un comentariu