Zece motive pentru Interactive Brokers

Dacă vrei să ai contul la un broker din vreo țară-bananier este ca și cum ai prefera să investești în SIF Oltenia în loc de Berkshire Hathaway. După cum am mai amintit în trecut tot am vrut să-mi deschid un cont la Interactive Brokers(*).  Astăzi despre zece motive pentru alegerea mea.

Zece motive pentru Interactive Brokers

De ce? Azi am scris care ar fi zece motive expuse pe scurt. Ele au o tentă de diaspora din Germania, dar majoritatea au valabilitate și în alte părți ale mapamondului. Părerea mea generală despre serviciile de brokeraj disponibile pentru români am mai dezbătut-o cu altă ocazie pe blog. Știu că mai sunt și alte păreri, oameni care au alte preferințe etc. Ăsta e doar un blog și doar o opinie, cine dorește poate să își deschidă cont și în Pakistan. E o alegere pur personală și trăim într-o lume liberă.

3 motive un pic paranoia:

  • o parte a depozitului poate fi în afara Germaniei. De ce nu? La o adică e la adăpost dacă vine sfârșitul lumii (sic!). Mă refer aici la cine știe ce idei crețe ale politicienilor care circulă prin tărtăcuțe: taxă obligatorie de ajutat săracii și refugiații; taxă obligatorie de salvat planeta și clima; taxă obligatorie de ajutat bugetul după pandemie și multe altele… Ideea e că cineva trebuie să plătească extravaganțele bugetare din ultimii 30 de ani. Evident sunt ăia care au ceva în conturi. Acest tip de impozitare/confiscare se cheamă “impozit de tip Robinhood”. Sună bine pentru prostime, iei de la bogați și dai la săraci, iar guvernele au susținere. În realitate nu funcționează niciodată, cei cu adevărat înstăriți se tirează cu banii la Londra și Singapore, pârliții nu au nici un dezavantaj iar cei care plătesc cu vârf și îndesat sunt evident cei din clasa de mijloc ca întotdeauna.
  • statul german (teoretic… nu există exemple istorice) asigură depozitele de până la 100.000€. Ce e peste, dacă e groasă, nu se știe. Dacă nu vrei să ai toate ouăle într-un coș trebuie oricum după 100k să diversifici cu un alt depozit.
  • legislația UE pare din ce în ce mai restrictivă, foarte ciudat, m-aș fi așteptat după atâția ani de stegulețe albastre cu steluțe să fie invers. E din ce în ce mai greu să deții chestii de prin America. De pildă ETF-uri sau fonduri din SUA poți să uiți. Poate vreun partid buclucaș o să aibă în viitor idei noi, de pildă să nu mai ai voie să deschizi conturi noi la un broker american. Ar fi mai simplu de controlat banii prostimii. De ce nu?

7 motive mai raționale:

  • produsele care mă interesează pe mine pe viitor în apropierea pensiei, CEF-uri, Trusts, MLP-uri, Preferred, acțiuni de prin Singapore, Canada, Australia etc care oferă dividende grase de 6-7% nu prea se pot cumpăra de la un broker din Europa doar cu mici excepții Vise maică!
  • în Germania dividendele se impozitează automatizat înainte să îți intre în cont, brokerul german trimite impozitul direct la finanțe. Ei bine, la un broker american sau în general străin, le declari un an mai târziu când faci impozitul global. 12 luni ele mai lucrează. În timp lung 10-20 de ani e important și se simte.
  • siguranța. Nu e firmă de apartament dintr-o țară bananier. Interactive Brokers(*) e în topul celor mai mari și stabile case de brokeraj din lume. Dacă ai mulți bani la brokeri cu sediul de prin Cipru, Polonia, Bulgaria șamd ești căzut în cap. 
  • cumpăr direct la bursa din țara mamă, clearing-ul poate fi în SUA. Australia, Canada etc. Adică ești înregistrat în registrele din țara respectivă ca proprietar.
  • dividendele se taxează la sursă așa cum se cuvine la un broker serios, în conformitate cu acordurile între state. Brokerii de 2 lei nu reușesc asta și ești taxat maximul de 30%. Pentru cineva care caută cashflow e pierdere de vreme. Pentru amatorii de păcănele nu e important. La fel și pentru cei care dividendele nu sunt o prioritate.
  • dacă vrei să te muți cândva în străinătate va fi complicat. Transferul acțiunilor în exterior e o adevărată poveste. De cele mai multe ori nu se poate realiza ori implică costuri destul de piperate. La Interactive Brokers(*) nu trebuie să faci nimic spectaculos în afară de a anunța cu câteva click-uri noul domiciliu fiscal. Asta îmi place pentru că mă scutește de bătăi de cap în cazul unei mutări pe viitor.
  • nu are costuri lunare iar comisioanele la cumpărare sunt absolut acceptabile. Pe lângă asta, spread-ul este mic cumpărând direct de la sursă. Chiflele de brokeri, gen un app pe telefon frumos colorate, fentează prostimea. Nimic de acolo nu e gratis, stați flexați.

Eu am deschis un cont la ei și deocamdată am cumpărat acolo 3 CEF-uri ca să-mi activez contul . Planuiesc pe viitor ca în depozitul de la Interactive Brokers(*) să achiziționez din când în când, la prețuri interesante, doar produse de nișă cu dividende serioase. Restul, majoritar de altfel, al depozitului personal rămâne pe teritoriul Germaniei. ETF-urile mele de tip UCITS (tranzacționabile în UE) le poți cumpăra de oriunde, asta nu a fost niciodată o problemă.

***

Cam asta a fost povestea de azi despre zece motive pentru Interactive Brokers(*). Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite și dacă mai aveți alte idei scrieți cu încredere în comentarii. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul aruncați un ochi pe Patreon sau pe pagina de cafele.

De asemeni, demolați butonul de share, apăsați un subscribe pe rețele sociale pentru a ajuta site-ul să urce în algoritm.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!

(*) Affiliate-link

Become a Patron!

Lasă un comentariu