Război și pace. Acțiuni, ADRs și propagandă

Salutare tineret capitalist și iubitor de acțiuni! Am fost întrebat ce cred despre ADRs în vremurile astea de război și pace, agitație și propagandă ieftină. 

Război și pace. Acțiuni, ADRs și propagandă

Ce sunt ADR-urile din China, Rusia, India etc? Pentru toți cei care vor să investească în China trebuie menționat clar că achiziția directă de acțiuni la bursele din China este pentru aproape orice cetățean străin imposibilă. Străinii, mai ales persoane private, nu pot cumpăra acțiuni direct la aceste companii din motive de securitate. Pentru a avea totuși acces la capitalul vestic firmele chineze au creat niște artifici semi-legale. De exemplu Alibaba a creat un holding în Insulele Cayman și pentru el certificate de tip ADR tranzacționabile la bursele americane sau europene. Practic cea mai tranzacționată acțiune sub simbolul BABA (ISIN: US01609W1027) la bursa din New York este un ADR. Acesta îl dețin și eu în portofoliu. 

Încă o dată să fie clar: certificate. Ce se vede sub simbolul BABA nu este o acțiune, este un certificat, care este o altă mâncare de pește. Practic nu este o bucată din companie, este o hârtie emisă de o bancă. Același lucru e valabil și pentru Tencent, JD șamd.

În noiembrie 2019 cu foarte mult tam-tam a fost listată o parte a firmei Alibaba și la bursa din Hong Kong. Alibaba a emis acțiuni noi special pentru Hong Kong mărind numărul de acțiuni ale firmei. Vechii acționari au fost un pic diluați în valoare de vreo 13 miliarde de dolari. Practic din 2019 mai există un tip de acțiune Alibaba listat în Hong Kong sub simbolul 9988.HK. Un ADR american este echivalent cu 8 acțiuni listate în Hong Kong. Toată taravura are un scop clar: în cazul unor complicații politice cu americanii, toate ADR-urile pot fi teoretic transferate la Bursa din Hong Kong la un raport de 8:1. Asta ar fi cazul fericit, la fel de bine le pot declara ilegale (ceea ce și sunt) și asta e. 

Bursa din Hong Kong este (încă) accesibilă străinilor (de exemplu cu un broker ca Interactive Brokers ori vreun reseller al acestora). Atenție: se pot cumpăra doar pachete de 100 de acțiuni. Pe de altă parte și acțiunile din Hong Kong sunt tot un fel de nivel de siguranță pentru că doar o parte din firmă e listată în Hong Kong iar grosul în China continentală iar acolo acțiunile nu sunt accesibile străinilor. Dacă chinezul se trezește cu fața la cearșaf din două click-uri le poate scoate din circulație și pe alea din Hong Kong .

În Rusia avem o altă poveste oarecum asemănătoare. Pentru avea acces la capital foarte multe companii s-au listat în America sau Londra prin ADRs ori GDRs. De exemplu Gazprom, Sberbank, etc. Și în cazul ăsta ce am scris mai sus despre ADRs rămâne valabil, ele sunt certificate emise de o bancă, nu sunt acțiuni. 

O altă strategie a companiilor rusești a fost să se listeze direct în străinătate ori să aibă sediul în afara Rusiei, de pildă Yandex la Amsterdam sau Evraz la Londra. O altă caracteristică rusească este faptul că se oferă accesul străinilor la bursa din Moscova. Practic dacă ai un cont la IBKR poți să cumperi și să vinzi acțiuni direct în Rusia.

În general nu am fost niciodată mare fan al unor astfel de constructe. Mai ales cand vin din țări autoritare gen Rusia, China. Practic ADRs sunt niște certificate cu care te ștergi la cur când situația politică se împute. La începuturile mele în lumea bursei acum vreo 7 ani am fost și eu atras de mirajul dividendelor mari și evident de companii din lumea estică care oferă dividende mari de 6-7-8..%. Cu toate astea nu m-am aruncat niciodată cu capul înainte, pentru mine nu e un risc prea mare, constructele astea cântărind la mine în portofoliu în jur de 1%.

Treptat mi-am dat seama că asta nu e totul, dacă firmele nu au o evoluție pozitivă aceste dividende mari nu înseamnă nimic pe termen lung. Dividende, da cu plăcere dar nu cu orice preț. Raportul între riscul asumat și oportunitatea investițională nu îl găsesc prea strălucit. Mai nou pentru țările babanier am un ETF de la Vanguard care îmi acoperă confortabil toate piețele emergente și sunt fericit că nu mai trebuie să îmi bat capul cu toate rahaturile. Plus e distributiv și încasez și dividende.

O chestiune fierbinte: primele sancțiuni impuse Rusiei sunt începând de săptămâna asta îngreunarea tranzacționării obligațiunilor. Dacă va fi nevoie se vor delista și ADR-urile. Nu ar fi prima oară când se întâmplă așa ceva, au mai fost cazuri cu diverse firme chinezești prin SUA. Nu neg că se poate da vreun tun sau chiar pe termen lung se pot achiziționa active la prețuri bune în situații de criză ca cea actuală. Da, e posibil și le urez la toți care încearcă mult succes. Dar totuși nu aș mătura riscurile sub preș.

Ca să nu lungesc la infinit polologhia asta, concluzionez cu o bere rece în față că investitul în țările menționate prezintă în opinia mea trei riscuri majore:

  1. riscurile evoluției economice și de țară: pentru că nu m-am născut în Norvegia cam știu cum se învârt lucrurile prin est. Detectorul meu de bullshit ia de fiecare dată foc când aud că deschide gura vreun directoraș al vreunei companii controlate de stat din România care acum 5 ani era șofer de basculantă. Știm cu toții cum sunt căpușate astfel de firme, atât de stat prin diverse dări cât și de băieții deștepți. Într-o astfel de constelație nu o să apară niciodată vreun Google dintr-o astfel de firmă, mai ales dacă vând cărbuni, curent și gaz.
  2.  riscuri politice în America și Europa. Vedem chiar zilele astea cum începe să se construiască din nou Cortina de Fier. Există șansa reală ca firmelor din Rusia, China, etc să li se taie accesul la capital vestic și implicit să le fie delistate ADR-urile. Părerile sunt împărțite dar dacă siguranța națională va avea de suferit, americanii sunt la un click distanță și nu cred că vor avea remușcări că Gigeluț de pe Revolut are 200$ în Tencent.
  3. riscuri politice interne în Rusia și China. În China a fost cam tot timpul așa și nici nu văd că s-ar schimba ceva. Străinii nu au acces la acțiuni și burse interne. Doar în Hong Kong și prin ADRs. În Rusia se poate cumpăra de pildă direct la Moscova. Dar și ei pot prelua modelul chinez. Pentru a naționaliza vreo companie nu este nevoie decât de o lege de 3 rânduri.

Nu neapărat pentru acum avem situația asta teribilă din Ucraina, tot timpul am avut un anumit scepticism și personal am preferat mereu America, Canada, UK, Australia. Țări în care proprietatea e sfântă, în care există un SEC care e cu ochii pe firme și pe potlogăriile de la bursă ori pe managerii de 2 lei. Acolo drepturile acționarilor sunt în ultima sută de ani respectate iar bursă există din finalul Evului Mediu.

Piața e extrem de lichidă, poporul e numeros și pus pe treabă, antreprenoriat solid, știință și tehnică revoluționară, patria lui Apple, Google, etc. Când am fost în California am simțit pe propria piele că acolo se întâmplă viitorul. Un ETF cu sute de companii de top costă 0,07% anual, firmele sunt prezente pe tot globul și sunt vârfuri de lance tehnologică în domeniile lor. Iar dacă copiii mei vor ajunge pe Marte vor bea cu siguranță și acolo într-o cafenea o sticlă de Coca-Cola și în cel mai rău caz un Pepsi.

André Kostolany, idolul meu, care a văzut două războaie mondiale, naziști, comuniști, socialiști, verzi și alte rahaturi vopsite frumos, zicea: portofelul să-ți fie tot timpul în America! 

Altfel, zilele astea încerc să consum cât mai puțină bursă posibil și cât mai puțină media, atât cât se poate. Suntem bombardați pe toate canalele cu rahat de propagandă iar fiecare frizer e expert în geopolitică. Când se mai calmează spiritele o să fiu mai activ inclusiv în social media. În rest, nu fac NIMIC. Tot ce fac e buy and hold și dacă piața scade partea de buy o să crească. Despre sell vorbim când ies la pensie. Așadar, urez la toată lumea calm și liniște fără prea mult rahat mediatic și sper că Ucraina va dăinui și pentru generațiile viitare. În istoria lumii nici o dictatură nu a fost veșnică.


Cam ăsta a fost delirul meu despre război și pace, acțiuni, ADRs și propagandă. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite. Pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact iar pentru a avea ultimele noutăți pe email înscrieți-vă la newsletter. Dacă vreți să susțineți site-ul și să aruncați un ochi în depozitul meu în timp real sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!