De ce crește bursa pe termen lung?

Orice privire pe un indice bursier pe o perioadă îndelungată de timp începe undeva în stânga jos și se încheie sus în dreapta pe pagină. De ce crește bursa pe termen lung? Pe scurt, există câteva motive principale: inflația, creșterea populației lumii, inovațiile tehnologice sau creșterea productivității.

De ce crește bursa pe termen lung?

Rata inflației indică cât au crescut prețurile unui coș de cumpărături reprezentativ într-o perioadă de timp de obicei de un an. Băncile centrale vizează o rată oficială a inflației în jur de 2%. Dacă credem că și în realitate asta e creșterea prețurilor, asta înseamnă că prețurile vor crește cu o medie de aproximativ 2% pe an. În realitate creșterea simțită pe pielea fiecăruia dintre noi este mult mai mare. Dacă nu investești banii iar aceștia nu participă la creșterea economică, pierzi constant puterea de cumpărare. Soluția la această problemă este să investești în active solide, spre exemplu în acțiuni.

Cu o singură acțiune deții o mică părticică dintr-o companie. O astfel de companie este formată din mașini, fabrici, terenuri, materii prime, produse și multe altele. În plus, companiile sunt actorii care stabilesc prețurile. Astfel dacă există o inflație neașteptat de mare, companiile pot reacționa și pot ajusta prețurile. Pe termen lung, inflația duce negreșit și la creșterea cotațiilor acțiunilor.

Populația lumii crește fără oprire. Nu doar în țările africane sau în Asia chiar și în țările industrializate, precum SUA, Germania, Elveția, populația crește lent în fiecare an. Conform ONU, vor exista peste 9 miliarde de oameni în 2050 iar până în anul 2100, populația lumii este de presupusă la peste 10 miliarde. Pe măsură ce populația lumii crește, la fel și potențialii mușterii ai companiilor care trebuie să se hrănească, să construiască case, să utilizeze internetul sau alte servicii.

Oamenii au inventat mereu noi moduri de a folosi resursele iar noile tehnologii descoperite au crescut mereu eficiența. Folosirea vântului, a apei, motorul cu aburi, automobilul, avionul, internetul sau chiar smartphone-ul au fost toate inovații enorme care au împins economia mondială mereu înainte. Inovațiile tehnologice fac parte din natura umană și nu se vor opri niciodată, altfel eram încă în savană cu sulița, nu citind bloguri.

Există întotdeauna în toate domeniile câștigători și pierzători. Așa este și la bursă, există companii care mor și altele care le iau locul. Indicii bursieri erau în secolul 19 dominați de căi ferate sau producători de oțel, ulterior de firme producătoare de automobile iar în prezent de mari coloși tehnologici, platforme de comerț electronic ori rețele sociale. Pe ansamblu indicii s-au dezvoltat mereu în creștere continuă chiar dacă componența lor a fost mereu în schimbare.

Se prea poate ca pe termen scurt să asistăm la crash-uri, panici, agitații bursiere la fel cum se întamplă sub ochii noștrii în perioada asta. Cert este că pe termen lung planeta va continua să se învârtă cu sau fără voia noastră iar marile companii se vor adapta la orice condiții.

Eu voi continua lunar și fără pauze să adaug active solide în depozitul personal fără să mă las influețat de gargara presei de senzațional. Personal cred că trei principii sunt esențiale pentru orice investitor cu capul pe umeri: firme cu bilanț și afaceri solide, reducerea riscurilor prin diversificare și muuultă anduranță.

—–

Cam ăsta a fost delirul meu despre de ce crește bursa pe termen lung. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!