Crypto-rahat și poze cu pinguini cu șapcă

Salutare capitaliști! Anul se apropie de final în jeluirile pasionaților de crypto-rahat, poze cu pinguini cu șapcă și ale tuturor berbecilor ce s-au ars cu tot felul de ponturi fierbinți de pe net. Bine ați venit în realitate, se pare că nu e ușor de ajuns pe lună.

Crypto-rahat și poze cu pinguini cu șapcă

Acum aproape 10 ani cele mai mari guițuri pe internet erau produse de indivizi care slăveau către ceruri diverse firme de apartament de prin țările baltice și în general din fosta URSS ori alte enclave bananier care îți ofereau fără efort 8-10-14% dobândă anual. Cu niște bani de-o înghețată se produceau articole pe bandă rulantă despre cum ești în timp record independent financiar cu credite P2P. Se vindeau cursuri, seminarii, webinare, căcat ambalat cu sclipici pentru orice credul. Bula a trosnit ca oricare alta iar de guițarii respectivi nu am mai auzit mare lucru, o vreme.

Aceiași cioflingari au descoperit terenul crypto. O lume minunată, pe care nu o înțelege nimeni și nu te poate contrazice vreunul. Tărâmul perfect de vândut iluzii credulilor care se visează bogați peste noapte. Ideea e să cumperi un curs despre cum tranzacționezi corect. Simplu ca la Caritas.

Gradul de isterie a atins la un moment dat cote alarmante. Dar cu bizonii nu te poți înțelege și nici nu are rost să încerci. Practic e o chestiune matematică, la bursă există mereu o altă persoană la capătul celălalt al oricărei tranzacții. La orice vânzare există un cumpărător. Bine la crypto-rahat există 5 programatori și câteva miliarde de idioți, dar asta e o altă poveste pentru o postare viitoare.

Nu pot să uit tonele de căcat de pe YouTube, indivizi care ofereau ponturi despre coinuri stupide date din cabina de TIR, postările ridicole din social-media despre cum o să ajungă Gigel miliardar dacă coinul x ajunge la 50 de cenți. O lume nebună, aruncată cu capul înainte într-un miraj. Acum vreun an-doi se vindeau poze cu pinguini la preț de apartament într-un oraș cinstit din Europa. O imagine banală costa cât o casă iar armate de cretinizați în mediul online încercau să te convingă că ești prost și nu înțelegi fenomenul.

La un un moment dat, pe Facebook mi-a spus un tinerel din România, aproximativ din memorie: bă, e interesant ce tot tot postezi tu aici, dar să faci bani cu acțiuni și ETF-uri din alea îți trebuie sume mari. Noi în România avem crypto!. AMIN.

La fel cum la Amsterdam se vindeau în secolul 17 bulbi de lalele la prețul unei case sau cum românii credeau în anii 90 că firma Caritas le va da de 7 ori suma investită în doar jumate de an. Fiecare cioflingar se vedea milionar dormind. Totul pare istorie. Doar pare căci următoarea bulă va veni cu siguranță așa cum se întâmplă mereu.

Suntem în era virtuală când orice beșină a lui Musk sau a vreunui alt excentric e în milisecunde în telefonul fiecaruia dintre noi, când suntem bombardați cu informații sau baliverne non-stop. 

Dacă lalelelor le-au trebuit sute de ani să ajungă din munții Afganistanului peste Iran, Anatolia și toată Europa în generații de grădinari și comercianți, căcatul-crypto, Reddit-ul, mașinile electrice minune, fondurile-fabulanto-mirobolante se amplifică mult mai repede. Fenomenele de genul ăsta se agită cu o viteză amețitoare iar marea turmă de berbeci se aruncă oricând cu țeasta înainte.

Fenomenul e normal și face parte din societatea umană din preistorie. Opțiuni, credite și dobânzi sunt cunoscute încă din Mesopotamia. Oamenii au dibuit specula și dobânzile înainte să inventeze roata. Nimic nu e nou, ideea e să nu fi prost.

Crăciun fericit și multă chibzuință!


Cam ăsta a fost delirul meu despre crypto-rahat și poze cu pinguini cu șapcă. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!