Cum încasezi dividende cu ETF-uri. Câteva exemple.

Salutări către toți capitaliști și către cei în devenire! Azi câteva idei despre cum încasezi dividende cu ETF-uri, o temă dorită de multă lume și o să dau câteva exemple de produse în care se poate investi fără probleme în Europa. Fascinația dividendelor este de înțeles căci se încadrează în categoria venit pasiv, acel vis despre banii care aterizează în cont fără să îți miști posteriorul prea mult.

Venitul pasiv este o sumă de bani care curge mereu fără ca în schimbul acesteia să se muncească efectiv în mod constant. Evident pentru generarea acestui venit s-a creat o fundație inițială. Un exemplu clasic este un autor de carte. Acesta a muncit luni sau ani de zile, a publicat o carte iar apoi pe parcursul vieții va încasa o mică sumă la fiecare exemplar vândut. Un alt exemplu este un muzician, un compozitor, un designer… Un venit pasiv se poate realiza însă și cu imobiliare, cu acțiuni sau ETF-uri.

 Cum încasezi dividende cu ETF-uri. Câteva exemple.

Esențial ar fi de înțeles că dividendele nu sunt un criteriu de selecție al companiilor în care investim. Asta e o greșeală clasică de începător. Nu alegeți companii doar pentru că plătesc dividende mari. Dacă o firmă plătește 10% dividende dar modelul de afaceri e în declin iar cursul acțiunilor scade an de an, asta înseamnă că în scurt timp vei rămâne cu praful de pe tobă. Datele fundamentale, evoluția profiturilor, analiza afacerii sunt esențiale. 

Câștigul la o investiție într-o companie listată la bursă are două componente: creșterea cursurilor și eventual dividendele. Acestea din urmă nu sunt obligatorii pentru nici o firmă, ele pot fi anulate, reduse, după cum hotărăște conducerea firmei și adunarea acționarilor în fiecare an. Cu toate astea există o adevărată cultură a plății dividendelor în mod stabil, mai ales în lumea anglo-saxonă. În Europa dividendele sunt plătite de obicei anual în vreme ce în America tradițional măcar de patru ori pe an. Posesorii de acțiuni ai unor firme care plătesc dividende pot crea astfel un venit pasiv pentru care nu (mai) trebuie să muncească efectiv. Și evident, cu cât mai multe astfel de acțiuni în depozit, cu atât mai mare fluxul de venituri. 

Un venit pasiv cu dividende se poate realiza și cu ETF-uri. Avantajele sunt destul de însemnate. Spre exemplu se poate crea o diversificare masivă, practic cu o singură poziție să investești în sute sau chiar mii de companii. Șansa ca 1000 de firme să nu mai plătească deodată dividende sunt zero.

Ca apă la moară criticilor aș aminti tendința unui ETF sau a unei companii plătitoare de dividende să nu aibă o creștere atât de susținută. Asta e însă foarte discutabil. În primul rând oamenii care aleg astfel de firme au un depozit considerabil și preferă siguranță combinată cu un venit lunar stabil. Ăștia nu o să își bage toți banii în companii la modă complet imprevizibile, ca toți Gigeii de pe Facebook care se bucură că au făcut 27€ la bursă. Pe de altă parte nici performanța nu e de neglijat. Dacă o să comparați indicele S&P 500 Dividend Aristocrats cu S&P 500 o să fiți surprinși. De multe ori performanța aristocraților a fost mai bună iar în ultimii 10 ani performanța este identică cu toate că în rândul aristocrației nu o să găsiți nici o companie gen Google, Amazon, Apple, Netflix, etc. care a fost pe val în ultimii ani.

În principiu pentru orice indice serios există două tipuri de ETF-uri: distributive adică cele care plătesc dividende și cele cumulative care reinvestesc automat dividendele. Discuțiile despre ce este mai bine să alegi sunt absolut inutile. Alegerea unui anumit tip de produs este foarte individuală și implică decizii legate de vârstă, impozitare, planuri de moștenire ale activelor și multe altele. Nu există soluția perfectă pentru toată lumea.

Spre exemplu, scriam într-un articol anterior despre indicele S&P 500 care are o evoluție a dividendelor pe termen lung demnă de apreciat. Dacă în 2001 ai băgat în el niște bani și ai pornit cu un randament de 1,2%, în prezent randamentul dividendelor la banii investiți atunci este de 4,40%. Un procentaj absolut decent fără să punem la socoteală creșterea cursului.

Există însă și o grămadă de ETF-uri create special pentru această strategie a dividendelor. Multe din ele nu excelează printr-o evoluție prea bună. Cu riscul de a mă repeta, tot timpul este de studiat performanța totală (dividende + curs) altfel aveți șanse mari să alegeți niște chifle care dau dividende mari dar evoluează execrabil. În cele ce urmează m-am gândit să expun pe scurt trei exemple de ETF-uri care urmează strategia dividendelor. Toate trei sunt fonduri foarte mari, îndrăgite de investitori, în care au curs sute de milioane până în prezent.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (Dist)

ISIN: IE00B8GKDB10

ETF-ul celor de la Vanguard cuprinde companii atât din lumea dezvoltată cât și din țările emergente. Țelul fondului este să cuprindă 50% din toate firmele listate în FTSE All World și care plătesc dividende. Cuprinde peste 1200 de firme și este cel mai mare dintre cele prezentate azi. Alegerea pozițiilor se face calculând dividendele din ultimele 12 luni iar clasamentul din indice este realizat în funcție de mărimea firmelor. Componența este verificată de două ori pe an.

  • Costuri (TER): 0,29% anual
  • Randamentul dividendelor așteptat în 2021: 2,86%
  • Performanța totală (curs + dividende, în euro) din ultimii 5 ani: 7,08% anual

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

ISIN: IE00B6YX5D40

Acest ETF SPDR vrea să cuprindă firme cu o istorie a dividendelor cât mai stabilă. Cuprinde 117 de firme americane care au reușit în ultimii 20 de ani în mod consecutiv să-și mărească dividendele. Recalcularea indicelui se face anual iar clasamentul pozițiilor se produce ca urmare a randamentului dividendelor.

  • Costuri (TER): 0,35% anual
  • Randamentul dividendelor așteptat în 2021: 2,32 %
  • Performanța totală (curs + dividende, în euro) din ultimii 5 ani: 9,47% anual

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF

ISIN: DE000A0F5UH1

ETF-ul celor de la iShares cuprinde 100 de firme cam de pe întreg globul: 30 din Europa, 40 din America de Nord și 30 din regiunea Asia-Pacific. Pe lângă nivelul dividendelor ETF-ul mai are și alte criterii de calitate: creșterea dividendelor în ultimii 5 ani, plata dividendelor să nu depășească 60% din profitul firmelor. Clasamentul se face în funcție de randamentul dividendelor iar componența este verificată trimestrial. 

  • Costuri (TER): 0,46% anual
  • Randamentul dividendelor așteptat în 2021: 3,91%
  • Performanța totală (curs + dividende, în euro) din ultimii 5 ani: 5,94% anual

—-

Câteodată dividendele sunt prost înțelese și interpretate ca un fel de surogat pentru dobândă. Ca urmare a nivelului foarte mic, chiar negativ al dobânzilor au devenit la modă astfel de strategii care se bazează pe dividende. Cu atât mai mult, pentru cineva care cochetează cu ideea, un astfel de ETF sau un grup de ETF-uri poate fi o soluție bună datorită diversificării. Dar, evident mare atenție, randamentele dividendelor pot fi volatile la fel ca și evoluția cursurilor. 

La final ceva recomandări de cărți pentru cei 12 oameni care încă citesc:

  • Brett Owens și Tom Jacobs: How to Retire on Dividends: Earn a Safe 8%, Leave Your Principal Intact
  • Christian W. Röhl: Cool bleiben und mehr Dividenden kassieren: Aktien kaufen, Risiken clever managen und vom Vermögen leben
  • John C. Bogle: The Little Book of Common Sense Investing
  • Gerd Kommer: Souverän investieren für Einsteiger. Wie Sie mit ETFs ein Vermögen bilden

—–

Cam asta a fost despre cum încasezi dividende cu ETF-uri și câteva exemple. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!