Investițiile și galeria de fotbal

Ăsta e un post de octombrie despre bizoni, investițiile lor și galeria de fotbal. Sună complicat ca o plimbare în ploaia de toamnă dar e de fapt o tură rapidă prin ideile adunate în ultimele luni în spațiul virtual.

Cel mai mult în domeniul bursier îmi place când se lasă liniștea și nu te mai buzăie nimeni la cap. Acum trăim un astfel de moment genial. Nu mai întreabă nimeni de Uipath, Palantir, Beyond Meat și alte cretinisme. „The long term investors” au dispărut și se vor întoarce atunci când e din nou scump.

Investițiile și galeria de fotbal

Locuind la vest de Viena ești relaxat în ceea ce privește agitația românească. Nu am să înțeleg niciodată de ce lumea se zbate prin cotidian mereu la un pas de infarct iar crainicii / știristele când prezintă noutățile ai senzația că le pocnește o venă în cap și fac ochii mari ca o savarină. Foarte multă agitație absolut degeaba. În continuare observații arogante despre peisajul online admirat de la distanță:

Există mulți jucători de rișcă și foarte puțini bani. Există mii de cavaleri ai norocului cu câteva zeci de dolari prin Revolut, Xtb sau alte chifle de brokeri care bat apa în piuă toată ziua vorbind discuții și kilometri de forumuri despre comisioane, alimentare de cont, retragere etc. Practic dacă sunt 300$ investiți și povestim două zile despre comisionul de retragere ne pierdem vremea lamentabil.

Păcănele cât cuprinde. 99% din așa numiții investitori vor să facă un leu de o înghețată. Aproape nimeni nu investește la modul serios pe termen lung. Discuțiile și replicile în direcția asta de pe net sunt terifiante. România e de departe cea mai mare mlaștină a jocurilor de noroc din Europa fie live la bufet, fie pe net.

Social media balcanică e acaparată de niște potlogari și aplaudacii lor. Se vând cursuri despre așa numitul mindsetting ori cum să cumperi un ETF sau niște acțiuni. Informații penibile și cuprinse în orice carte respectabilă care costă cât două beri.

De multe ori nivelul de discuție este egal cu zero barat. Majoritatea nu avem nici un fel de cultură a discuției sau a dezbaterii. Cine urlă mai tare sau cine obrazul mai gros câștigă. Dacă nu vorbești o limbă de circulație internațională ești pierdut pentru omenire. 

Nivelul presei este execrabil. Majoritatea ziariștilor balcanici care scriu despre finanțe sunt niște semianalfabeți sau traduc (prost) informații gratis găsite la repezeală pe net. Nu sunt investitori, jobul lor e să producă click-uri și să vândă reclame îndoielnice. Aceiași poveste ca mai sus: cine nu citește și în altă limbă devine o oaie sau un berbec, după caz.

Fiecare Gigel cu 125$ pe Revolut își apără strategia lui cu dinții. El știe mai bine ca oricine: growth e calea, dividendele sunt totul, aurul e singura soluție șamd. Investitul balcanic e precum o galerie de fotbal: bizonul are dreptate, restul „e proști”. Încleștare maximă pe o strategie găsită pe vreun site sau film de 5 minute pe tub. Relax garçon, se pot câștiga bani și din vânzare de langoși.

YouTube-ul românesc e infestat de tone de căcat crypto și diverse baliverne. Acolo se dau sfaturi financiare din cabina TIR-ului iar Gigeii dau like.

Cam asta au fost ideile mele expuse la o bere rece. Soluții? Printre altele: citit cărți nu gazete de 2 lei; învățat cel puțin o limbă de circulație internațională; educație; concentrare pe câștigat bani și ulterior pe investit; televizor la vreun eveniment sportiv în direct; dacă presă – atunci internațională; modele demne de urmat nu cocalari. Succes la toată lumea!


Cam ăsta a fost delirul meu despre investițiile și galeria de fotbal. Rămâneți pe recepție cu urechile ciulite iar pentru întrebări, băgați un mesaj în rubrica contact. Dacă vreți să susțineți site-ul sunteți invitați pe Patreon.

Salutare și investiții raționale! Bääääm!